Igényelhető az APIA-támogatás
Utoljára módositva: 2014-04-29 10:10:05

A jövőben egyszerűbb lesz a kérvények leadása azon gazdák számára, akik mezőgazdasági támogatást igényelnek a Szatmár Megyei Mezőgazdasági, Intervenciós és Kifizetési Ügynökségtől.

 

Gheorghe Mihalca, Gabriel Leş és Viorel Benţe

Tegnap az APIA Szatmár megyei székházában tartott sajtótájékoztatót Gabriel Leş főigazgató, Gheorghe Mihalca aligazgató és Viorel Benţe osztályvezető a mezőgazdasági támogatások igényléséről.

Leş hangsúlyozta, hogy sokkal egyszerűbb lesz ezentúl a kérések leadása. Ha a a tavalyihoz képest nincs változás, megtörténhet, hogy az illetőnek nem kell jelentkeznie az APIA illetékes területi irodájában annak érdekében, hogy benyújtsa kérelmét. Kiemelte, azokban az esetben, amikor a tavalyi dokumentációhoz képest komolyabb módosításokat kell eszközölni, a kérések kitöltésében segédkezők a megfelelő APIA-irodához fogják irányítani az érintettet, akinek egy megadott időpontban kell jelentkeznie az ügynökségen, hogy beadhassa a területalapú támogatásra vonatkozó kérését.

A korábbi évekhez hasonlóan pontos menetrend szerint zajlik a kérelmek leadása. A dokumentáció összeállításában segítő polgármesteri hivatali vagy szakmai egyesületi alkalmazott telefonon értesíti a gazdát, hogy mikor kell nála megjelennie. Arra kérik a gazdákat, szigorúan tartsák be a megadott időpontot, ellenkező esetben torlódások alakulhatnak ki. Ugyanakkor rendkívül fontos, hogy az érintettek felkészülve érkezzenek a kérelmek kitöltésének helyszínére, azaz minden szükséges iratot vigyenek magukkal (többek között személyi igazolvány, földterületekkel kapcsolatos papírok, esetenként a polgármesteri hivatalnál iktatott bérleti szerződés).

 

Átmeneti év az idei

 

Az igazgató kiemelte, mivel a 2014–2020-as időszakra szóló országos vidékfejlesztési tervet még nem fogadták el, egyfajta átmeneti évnek is tekinthető a 2014-es SAPS-kampány. Így a szabályozásban semmi nem változott, ugyanazok a kötelezettségek maradtak, mint eddig. Például legkevesebb egy hektár szántó- vagy gyepterület, vagy 0,3 hektár szőlő és gyümölcsös esetén igényelhető a támogatás, illetve a legelők állatokkal való lefedése is kötelező, akárcsak a területek megművelése. A kérésleadási időszak is ugyanaz, hivatalosan május 15-ig nyújthatók be a dokumentációk. A jelzett határidőt követően további huszonöt naptári napig fogadják el a kéréseket, napi egyszázalékos büntetés terhe mellett, amit az igényelt összegből vonnak le.

A Szatmár Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) arról tájékoztat, hogy május 31. az a határidő, ameddig azok a Szatmár megyei farmerek, akik a 2013-as évre területalapú kifizetésre vonatkozó egységes kérvényt nyújtottak be, büntetés nélkül módosíthatják az eredeti kérésüket. Ezen dátum után az APIA-nál letett módosítási kérelmeket elfogadják ugyan, de csak június 10-ig, ezen napot is beleértve, és egyszázalékos büntetést rónak ki, melyet a megváltoztatott területre alkalmaznak. A június 11-ét követően leadott módosítási formanyomtatványokat viszont érvénytelennek tekintik.

A területalapú kifizetésre vonatkozó egységes kérvény a farmer kezdeményezéséből a következőképpen módosítható: M1-es űrlap – a 2013-as évre vonatkozó területnyilatkozat megváltoztatása; M2-es űrlap – a 2013-as évre vonatkozó területnyilatkozat kiegészítése; M3-as űrlap – a területalapú nyilatkozatból való visszavonása egy vagy több parcellának, parcellarésznek, illetve az agrár környezetvédelmi csomagnak; a 2013-as évre területalapú kifizetésre vonatkozó egységes kérvény teljes visszavonása; M4-es űrlap – a társaság székhely-címének, banki koordinátáinak, elnevezésének a megváltoztatása, az úgynevezett CUI módosítása nélkül; egy vagy több kifizetési támogatás visszavonásának kérvényezése. Ugyanakkor a módosítást a hatóság is indítványozhatja, ebben az esetben az igénylőnek jelzi az APIA a kérvényben felfedezett hibákat, a kedvezményezettnek pedig tíz munkanapon belül korrigálnia kell ezeket.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 20.
Ha jogi ügyekben kell döntenie, most is bátran hagyatkozhat csalhatatlan belső megérzésére. A megfelelő pillanatban tudni fogja, mi a helyes.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...