Igényelhető az APIA-támogatás
Utoljára módositva: 2014-04-29 10:10:05

A jövőben egyszerűbb lesz a kérvények leadása azon gazdák számára, akik mezőgazdasági támogatást igényelnek a Szatmár Megyei Mezőgazdasági, Intervenciós és Kifizetési Ügynökségtől.

 

Gheorghe Mihalca, Gabriel Leş és Viorel Benţe

Tegnap az APIA Szatmár megyei székházában tartott sajtótájékoztatót Gabriel Leş főigazgató, Gheorghe Mihalca aligazgató és Viorel Benţe osztályvezető a mezőgazdasági támogatások igényléséről.

Leş hangsúlyozta, hogy sokkal egyszerűbb lesz ezentúl a kérések leadása. Ha a a tavalyihoz képest nincs változás, megtörténhet, hogy az illetőnek nem kell jelentkeznie az APIA illetékes területi irodájában annak érdekében, hogy benyújtsa kérelmét. Kiemelte, azokban az esetben, amikor a tavalyi dokumentációhoz képest komolyabb módosításokat kell eszközölni, a kérések kitöltésében segédkezők a megfelelő APIA-irodához fogják irányítani az érintettet, akinek egy megadott időpontban kell jelentkeznie az ügynökségen, hogy beadhassa a területalapú támogatásra vonatkozó kérését.

A korábbi évekhez hasonlóan pontos menetrend szerint zajlik a kérelmek leadása. A dokumentáció összeállításában segítő polgármesteri hivatali vagy szakmai egyesületi alkalmazott telefonon értesíti a gazdát, hogy mikor kell nála megjelennie. Arra kérik a gazdákat, szigorúan tartsák be a megadott időpontot, ellenkező esetben torlódások alakulhatnak ki. Ugyanakkor rendkívül fontos, hogy az érintettek felkészülve érkezzenek a kérelmek kitöltésének helyszínére, azaz minden szükséges iratot vigyenek magukkal (többek között személyi igazolvány, földterületekkel kapcsolatos papírok, esetenként a polgármesteri hivatalnál iktatott bérleti szerződés).

 

Átmeneti év az idei

 

Az igazgató kiemelte, mivel a 2014–2020-as időszakra szóló országos vidékfejlesztési tervet még nem fogadták el, egyfajta átmeneti évnek is tekinthető a 2014-es SAPS-kampány. Így a szabályozásban semmi nem változott, ugyanazok a kötelezettségek maradtak, mint eddig. Például legkevesebb egy hektár szántó- vagy gyepterület, vagy 0,3 hektár szőlő és gyümölcsös esetén igényelhető a támogatás, illetve a legelők állatokkal való lefedése is kötelező, akárcsak a területek megművelése. A kérésleadási időszak is ugyanaz, hivatalosan május 15-ig nyújthatók be a dokumentációk. A jelzett határidőt követően további huszonöt naptári napig fogadják el a kéréseket, napi egyszázalékos büntetés terhe mellett, amit az igényelt összegből vonnak le.

A Szatmár Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) arról tájékoztat, hogy május 31. az a határidő, ameddig azok a Szatmár megyei farmerek, akik a 2013-as évre területalapú kifizetésre vonatkozó egységes kérvényt nyújtottak be, büntetés nélkül módosíthatják az eredeti kérésüket. Ezen dátum után az APIA-nál letett módosítási kérelmeket elfogadják ugyan, de csak június 10-ig, ezen napot is beleértve, és egyszázalékos büntetést rónak ki, melyet a megváltoztatott területre alkalmaznak. A június 11-ét követően leadott módosítási formanyomtatványokat viszont érvénytelennek tekintik.

A területalapú kifizetésre vonatkozó egységes kérvény a farmer kezdeményezéséből a következőképpen módosítható: M1-es űrlap – a 2013-as évre vonatkozó területnyilatkozat megváltoztatása; M2-es űrlap – a 2013-as évre vonatkozó területnyilatkozat kiegészítése; M3-as űrlap – a területalapú nyilatkozatból való visszavonása egy vagy több parcellának, parcellarésznek, illetve az agrár környezetvédelmi csomagnak; a 2013-as évre területalapú kifizetésre vonatkozó egységes kérvény teljes visszavonása; M4-es űrlap – a társaság székhely-címének, banki koordinátáinak, elnevezésének a megváltoztatása, az úgynevezett CUI módosítása nélkül; egy vagy több kifizetési támogatás visszavonásának kérvényezése. Ugyanakkor a módosítást a hatóság is indítványozhatja, ebben az esetben az igénylőnek jelzi az APIA a kérvényben felfedezett hibákat, a kedvezményezettnek pedig tíz munkanapon belül korrigálnia kell ezeket.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 15:00
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Coco
Ma, 17:15
Annak ellenére, hogy családja ősidők óta megveti a zenét, Miguel arról ábrándozik, hogy egyszer neves muzsikus lesz, akárcsak bálványa, Ernesto de la Cruz. Rejtélyes események láncolatát követően a fiú előtt megnyílik a holtak bámulatos és színkavalkádos világa, ahol bizonyítani tudja tehetségét. Varázslatos útja során összeakad a simlis Hectorral, s ketten együtt próbálják megfejteni a titkot, ami fényt derít Miguel családjának valódi történetére.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:45
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 12.
Szereti, ha elismerik érdemeit, márpedig kedvese most annyira a saját problémáival van elfoglalva, hogy nem értékeli kellőképpen az Ön eredményeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 12.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...