Ígéretek és tettek
Utoljára módositva: 2019-10-09 20:04:10

Csütörtökön szavaz a parlament arról, hogy marad-e a Dăncilă-kormány. Izgalmas játék, mert ha marad, tovább folytatódik az öt éve tartó hercehurca az államfő és a kormány között. Iohannis elnök öt éve egyébbel sem foglalkozik, mint hogy megbuktassa a kormányt, és a helyére kerülhessenek a liberálisok, akik szerinte majd rendet tesznek az országban. Öt év alatt az államfő nem érte el a célját, de minden esélye megvan arra, hogy újabb öt évre kapjon felhatalmazást, és arra is van esély, hogy a magyar felmenőkkel rendelkező Orban Lajos (Ludovic) által vezetett liberális párt alakítson kormányt. A PSD megbuktatása nemcsak Iohannis álma, hanem az Európai Unió szociálliberális oldaláé és az USA-é is. Mennyivel könnyebben irányítható lesz Románia, ha az evangélikus szász államelnök és a magyar származású unitárius kormányfő egy akarattal teljesíti majd a Brüsszelből és Washingtonból érkező parancsokat úgy, hogy a román érdekeknek is megfelelnek. Brüsszelnek nem mondunk ellent a migránsok befogadására, az egyneműek házasságának a támogatására és sok más liberális elv megvalósítására, az USA-tól pedig még több fegyvert vásárolunk, még több katonát állomásoztatunk itt, akiket majd az utcáról elrabolt lányokkal is ellátunk…

Mi lesz viszont azokkal a dolgokkal, amikért a PSD-kormányt megbuktatják? Mit fog tenni a liberális kormány azért, hogy a lakosság meggyőződjön róla, megtapasztalja azt, hogy szükség volt a váltásra? Eddig folyton azt hallottuk, hogy a PSD képtelen vagy nem akarja megreformálni az igazságszolgáltatást. Hányan fogják követni Liviu Dragneát, akik hasonló vagy nagyobb bűnöket követtek el, és hány bíró lesz felelősségre vonva azért, mert rossz döntéseket hozott? Az új kormány bizonyára egy olyan biztonsági rendszert fog kialakítani, hogy megelőzhetővé válnak a bűncselekmények, s ha mégis elkövetnek egyesek bűnöket, azok elkövetőit rövid időn belül azonosítják, és meghozzák a szükséges intézkedéseket. Nemcsak a tyúktolvajok esetében, hanem a magas beosztásban lévő személyek esetében is. De vannak még ígéretek, amiket az államfő segítségével hatalomra kerülő kormánynak kell majd megoldania. Ilyen a parlament létszámának csökkentése, az államkassza feltöltése, amihez nem túl nagy arányban, de hozzájárul majd a közalkalmazottak számának a csökkentése, valamint a speciális nyugdíjak és fizetések megszüntetése stb. Ha a most hatalomra kerülő liberálisok jövőre választásokat akarnak nyerni, akkor be kell bizonyítaniuk, hogy a PSD rosszul tette a dolgát, és azt lehet jól csinálni. Például lehet autópályákat építeni, jól ellátott regionális kórházakat működtetni, meg lehet reformálni az oktatási rendszert, a tanügyi intézményeket pedig nem csak toldozni-foltozni kell, hanem úgy felújítani, hogy megkapják a működési engedélyt.

Türelmetlenül várjuk, hogy milyen eredménnyel zárul a bizalmatlansági indítványról szóló szavazás, és mi fog történni azt követően a politikában, hiszen alig alakul meg az új kormány, elkezdődik a választási kampány, amikor nem lesz elég csak ígérgetni, tenni is kell majd valamit.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 31.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...