Így áll a körgyűrűépítés
Utoljára módositva: 2019-10-03 09:06:29

Az idei utolsó munkafázisokat végzik a tél beállta előtt a szatmárnémeti körgyűrűn. A hideg évszakban sem áll majd le teljesen a kivitelezés, vannak olyan fázisok, amiket télen is elvégezhetnek.

A szabad ég alatt végezhető munkák időszakának végéhez közeledve összegzést kértünk a szatmárnémeti körgyűrű építését megrendelő országos közútkezelő hatóságtól (CNAIR) az idén tavasz óta elvégzett munkálatokról. A hatóság illetékesei szerint a megszabott ütemterv szerint halad a munka, 2020 szeptemberében teljes hosszában át lesz adva a körgyűrű a civil forgalom számára.

Az út nyomvonala teljes hosszában elő van készítve aszfaltozásra, ez a reptéri úti letérőtől egészen a Batizi útig alá van alapozva és le van hengerelve, a most zajló munkák legfontosabbika a felüljárók és a híd lábazatának és talapzatának betonnal való megöntése, illetve a felhajtók töltéseinek megépítése, stabilizálása. A háromból két helyen, ahol problémák voltak a nyomvonalat keresztező közüzemi vezetékekkel, a kivitelező megoldotta ezek áthelyezését. A Lázári úton volt az egyik ilyen, itt a föld alatt már át lett hidalva az az oszlop, amelyiket ki kell venni, hogy megépíthessék a megyei út fölötti körgyűrű-felüljárót. A Károlyi úti becsatlakozásnál szintén megerősítették a gázvezetéket, hogy elbírja a rajta áthaladó út okozta terhelést, és az ipari parki útépítésnél galibát okozó villanyvezeték ügye is rendeződött. Várniuk kell viszont a Károlyi úti magasfeszültségű villanyvezeték átköltöztetésével, itt ugyanis bonyolultabb a helyzet, mint másfelé; a legnagyobb nehézséget az okozza, hogy előbb meg kell oldaniuk az ideiglenes ellátást, mielőtt a vezeték áthelyezéséhez kezdenek. Az is késlekedést okoz ebben a fajta munkában, hogy az átköltöztetés nem csak az eredetileg kijelölt és kisajátított nyomvonalat érinti, újabb kisajátításokra volt szükség a munkavégzéshez, és a pontos földmérői munkát illetően ebben is hiányosságok vannak.

Azt mondják a mérnökök, a legnagyobb munka a Szamos-hídnál folyik, ott úgy számolják, hogy november végére fognak összeérni a hídpálya alapját jelentő vastraverzek, utána következhet az elemenként kiszállított betonalapzat felhelyezése ezekre; ez az egyik olyan fázisa a munkának, amit ha nem túl hideg és csapadékos a tél, tudnak csinálni a következő időszakban is.

Kész a Károlyi úti felüljáró középső tartólábának helyreöntése miatt szükséges ideiglenes közúti mini elkerülő, és ugyanez a helyzet a Petei úton is; várhatóan két-három hét múlva jutnak olyan fázisba a munkával, hogy használniuk is kell majd ezeket.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...