Így áll a körgyűrűépítés
Utoljára módositva: 2019-10-03 09:06:29

Az idei utolsó munkafázisokat végzik a tél beállta előtt a szatmárnémeti körgyűrűn. A hideg évszakban sem áll majd le teljesen a kivitelezés, vannak olyan fázisok, amiket télen is elvégezhetnek.

A szabad ég alatt végezhető munkák időszakának végéhez közeledve összegzést kértünk a szatmárnémeti körgyűrű építését megrendelő országos közútkezelő hatóságtól (CNAIR) az idén tavasz óta elvégzett munkálatokról. A hatóság illetékesei szerint a megszabott ütemterv szerint halad a munka, 2020 szeptemberében teljes hosszában át lesz adva a körgyűrű a civil forgalom számára.

Az út nyomvonala teljes hosszában elő van készítve aszfaltozásra, ez a reptéri úti letérőtől egészen a Batizi útig alá van alapozva és le van hengerelve, a most zajló munkák legfontosabbika a felüljárók és a híd lábazatának és talapzatának betonnal való megöntése, illetve a felhajtók töltéseinek megépítése, stabilizálása. A háromból két helyen, ahol problémák voltak a nyomvonalat keresztező közüzemi vezetékekkel, a kivitelező megoldotta ezek áthelyezését. A Lázári úton volt az egyik ilyen, itt a föld alatt már át lett hidalva az az oszlop, amelyiket ki kell venni, hogy megépíthessék a megyei út fölötti körgyűrű-felüljárót. A Károlyi úti becsatlakozásnál szintén megerősítették a gázvezetéket, hogy elbírja a rajta áthaladó út okozta terhelést, és az ipari parki útépítésnél galibát okozó villanyvezeték ügye is rendeződött. Várniuk kell viszont a Károlyi úti magasfeszültségű villanyvezeték átköltöztetésével, itt ugyanis bonyolultabb a helyzet, mint másfelé; a legnagyobb nehézséget az okozza, hogy előbb meg kell oldaniuk az ideiglenes ellátást, mielőtt a vezeték áthelyezéséhez kezdenek. Az is késlekedést okoz ebben a fajta munkában, hogy az átköltöztetés nem csak az eredetileg kijelölt és kisajátított nyomvonalat érinti, újabb kisajátításokra volt szükség a munkavégzéshez, és a pontos földmérői munkát illetően ebben is hiányosságok vannak.

Azt mondják a mérnökök, a legnagyobb munka a Szamos-hídnál folyik, ott úgy számolják, hogy november végére fognak összeérni a hídpálya alapját jelentő vastraverzek, utána következhet az elemenként kiszállított betonalapzat felhelyezése ezekre; ez az egyik olyan fázisa a munkának, amit ha nem túl hideg és csapadékos a tél, tudnak csinálni a következő időszakban is.

Kész a Károlyi úti felüljáró középső tartólábának helyreöntése miatt szükséges ideiglenes közúti mini elkerülő, és ugyanez a helyzet a Petei úton is; várhatóan két-három hét múlva jutnak olyan fázisba a munkával, hogy használniuk is kell majd ezeket.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 6.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...