Így mozizunk mi Szatmárnémetiben
Utoljára módositva: 2013-04-02 08:57:43

Kétéves működése alatt kétszáz filmet vetítettek Szatmárnémeti egyetlen mozijában — mely első osztályú filmszínházi besorolást kapott a két esztendővel ezelőtt megkezdett beüzemelési procedúra végeztével —, ötvenezer jegy kelt el ennyi idő alatt.

 

Vadonatúj a moziterem, 3D-s filmekkel is a műsortárban

Első osztályú filmszínházi besorolást kapott a két évvel ezelőtt megkezdett beüzemelési procedúra végeztével a szatmárnémeti Grand Mall Cinema 3D, Cornel Tripon, az intézmény menedzsere mégis úgy érzi, a szatmárnémetieknek nem nőtt a szívükhöz a kicsi, de minőségi moziterem.

A Grand Mall Cinema két évvel ezelőtti beindításakor nagyobb lelkesedést vártak a szatmáriaktól, akik több mint tíz éve éltek mozi nélküli városban, és legkevesebb hatvan kilométert kellett autóznia annak, aki moziélményre vágyott.

Ha már van, nem érdekes

— Nem tudom, miért ez a fenntartás a Grand Mall Cinemával szemben, árnyalt Tripon, hiszen saját tapasztalatból tudom, hogy a nyitásig mindenki azon siránkozott, hogy nincs Szatmárnémetiben mozi, most meg hogy van, nem járnak. Pedig a szolgáltatás minőségi, helyben sütött chips és hűtött kóla is várja a filmnézésre érkezőket, légkondicionált vetítőteremben, az országos premierrel egy időben vetítjük mi is az újdonságokat változatos, mindenki számára elérhető időpontokban.

A mozitól való távolmaradás azonban nem általános, naponta átlag hetven jegyet adnak el, s az üzemeltető számításai szerinti ez nem rossz arány. Járnak tehát a szatmárnémetiek moziba, és akik járnak, azok „mindenevők”. Abszolút favoritok a háromdimenziós filmek, de azon belül egyformán népszerűek a vígjátékok, az akciófilmek vagy a rajzfilmek.

Internetes helyfoglalás

Tendencia a szatmári mozizók között az internetes helyfoglalás, a nézők mintegy hetven százaléka a mozi weblapján keresztül jelzi filmnézési szándékát. Tendencia azonban a határozatlanság is, a neten lefoglalt jegyeknek csak a fele kerül átvételre, a többiek időközben meggondolják magukat, vagy közbejön valami, és nem tudnak eljönni a moziba.

A szatmári mozizóra jellemző az is, hogy egyedül ritkán ül be egy filmre, nemegyszer hat-hét fős társaságok vesznek jegyet, gyakori a csapatos filmnézés.

Majdnem magyarul is

Nyílt titok egyébként, hogy a mozi megnyitása előtt a tervek között magyar szinkronnal készült, illetve magyarul feliratozott filmek vetítése is szerepelt, ám az elképzelést a jogdíj-törvény és a román nyelvhasználati törvény miatt nem lehetett kivitelezni. Az akadályt az jelentette, hogy Romániában magyarra szinkronizált filmet nem lehet nyilvános helyen műsorra tűzni, egy angol nyelvű filmet pedig csak magyar nyelvű felirattal szintén nem lehet levetíteni, hiszen minden nem román nyelvű előadást az állam hivatalos nyelvén feliratozni kell.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:30
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...