Így parkolnak más városokban
Utoljára módositva: 2018-01-16 17:41:10

Nem szatmárnémeti találmány a lakótelepi fizetős parkoló, több romániai városban is fizetni kell a lakáshoz közeli helyekért is, ez a helyzet Nagyváradon, Nagybányán és Zilahon.

Négy éve lehet fizetni a lakótelepi parkolóhelyekért Szatmárnémetiben, ugyanennek a rendszerét Nagyváradon már 2010-ben bevezette az ottani városvezetés, Zilahon pedig 2012 óta lehet parkolót bérelni a lakótelepeken is. A nagybányai városházáról a lakótelepi parkolás részleteivel kapcsolatos kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy ilyen rendszer a Szatmárral keletről szomszédos megye központi városában még nincs bevezetve.

Nagyvárad

Nagyváradon tavaly száz lejbe került egy évre kibérelni egy parkolóhelyet valamelyik lakóövezetben, a városi tanács idei évre érvényes határozatai között nem találtunk olyat, amelyik 2018-tól emelte volna ezeket a tarifákat. A nagyváradi rendszer úgy lett kitalálva, hogy nem csak egy egész évre bérelhetőek a lakótelepi parkolók, hanem hat vagy három hónapra is ki lehet ezeket bérelni. A bihari megyeszékhelyen közel sem akkora az igény az autósok körében, hogy bérelt helyen parkoljanak lakásuk közelében, Nagyváradon tizenötezer lakótelepi parkoló van a bérlési övezetben, tájékoztatta lapunkat a városi szóvivő, ennek hatodáért sincs bérleti díj fizetve. A fenntartott és aszfaltozott hely biztosítása mellett ugyanúgy nem ad semmi mást az ott szintén létező közterület-felügyelet, a bérleti díj nem tartalmaz sem parkolóőri szolgáltatást, sem téli, sem nyári takarítást, nem jár alanyi jogon a közvilágítás sem minden parkolóhely esetében.

Zilah

Zilahon egészen más rendszerben történik a lakótelepi parkolóhelyek kibérlése, ebben a városban nem fix árakon kínálja a közterület-fenntartó a parkolóhelyeket, hanem árverésen dől el, mennyi az ára egy-egy parkállásnak a tömbházak között. A licit havi nyolc lejről indul és amelyik autós többet ad érte, az kapja meg, tavaly a legdrágábban kibérelt parkolóhelyért havi 110 lej fizetett a tehetős és autója parkolóhelyére igencsak igényes nyertes. Itt már nagyobb az igény a ház közeli megállóhelyek iránt, a létrehozott 3300-nak alig tíz százaléka nem kelt el. Zilahon sem kényeztetik el a maguknak helyet bérlő autósokat, felfestik és számozzák a parkolóhelyeket, meg bérelt helyekre figyelmeztető táblát is kiraknak mint Szatmárnémetiben, azonban a takarítást, az őrzést vagy a megvilágítást az ár itt sem tartalmazza.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Alelnök
Ma, 20:50
Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A NAGY DOBÁS-ban Adam McKay író-rendező a 30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az ALELNÖK egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 22.
Legmerészebb álmait is megvalósíthatja ma, bár tény, hogy keményen meg kell dolgoznia a sikerért, de nem fogja sajnálni a befektetett energiát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...