Így parkolnak más városokban
Utoljára módositva: 2018-01-16 17:41:10

Nem szatmárnémeti találmány a lakótelepi fizetős parkoló, több romániai városban is fizetni kell a lakáshoz közeli helyekért is, ez a helyzet Nagyváradon, Nagybányán és Zilahon.

Négy éve lehet fizetni a lakótelepi parkolóhelyekért Szatmárnémetiben, ugyanennek a rendszerét Nagyváradon már 2010-ben bevezette az ottani városvezetés, Zilahon pedig 2012 óta lehet parkolót bérelni a lakótelepeken is. A nagybányai városházáról a lakótelepi parkolás részleteivel kapcsolatos kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy ilyen rendszer a Szatmárral keletről szomszédos megye központi városában még nincs bevezetve.

Nagyvárad

Nagyváradon tavaly száz lejbe került egy évre kibérelni egy parkolóhelyet valamelyik lakóövezetben, a városi tanács idei évre érvényes határozatai között nem találtunk olyat, amelyik 2018-tól emelte volna ezeket a tarifákat. A nagyváradi rendszer úgy lett kitalálva, hogy nem csak egy egész évre bérelhetőek a lakótelepi parkolók, hanem hat vagy három hónapra is ki lehet ezeket bérelni. A bihari megyeszékhelyen közel sem akkora az igény az autósok körében, hogy bérelt helyen parkoljanak lakásuk közelében, Nagyváradon tizenötezer lakótelepi parkoló van a bérlési övezetben, tájékoztatta lapunkat a városi szóvivő, ennek hatodáért sincs bérleti díj fizetve. A fenntartott és aszfaltozott hely biztosítása mellett ugyanúgy nem ad semmi mást az ott szintén létező közterület-felügyelet, a bérleti díj nem tartalmaz sem parkolóőri szolgáltatást, sem téli, sem nyári takarítást, nem jár alanyi jogon a közvilágítás sem minden parkolóhely esetében.

Zilah

Zilahon egészen más rendszerben történik a lakótelepi parkolóhelyek kibérlése, ebben a városban nem fix árakon kínálja a közterület-fenntartó a parkolóhelyeket, hanem árverésen dől el, mennyi az ára egy-egy parkállásnak a tömbházak között. A licit havi nyolc lejről indul és amelyik autós többet ad érte, az kapja meg, tavaly a legdrágábban kibérelt parkolóhelyért havi 110 lej fizetett a tehetős és autója parkolóhelyére igencsak igényes nyertes. Itt már nagyobb az igény a ház közeli megállóhelyek iránt, a létrehozott 3300-nak alig tíz százaléka nem kelt el. Zilahon sem kényeztetik el a maguknak helyet bérlő autósokat, felfestik és számozzák a parkolóhelyeket, meg bérelt helyekre figyelmeztető táblát is kiraknak mint Szatmárnémetiben, azonban a takarítást, az őrzést vagy a megvilágítást az ár itt sem tartalmazza.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:30
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...