Így parkolnak más városokban
Utoljára módositva: 2018-01-16 17:41:10

Nem szatmárnémeti találmány a lakótelepi fizetős parkoló, több romániai városban is fizetni kell a lakáshoz közeli helyekért is, ez a helyzet Nagyváradon, Nagybányán és Zilahon.

Négy éve lehet fizetni a lakótelepi parkolóhelyekért Szatmárnémetiben, ugyanennek a rendszerét Nagyváradon már 2010-ben bevezette az ottani városvezetés, Zilahon pedig 2012 óta lehet parkolót bérelni a lakótelepeken is. A nagybányai városházáról a lakótelepi parkolás részleteivel kapcsolatos kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy ilyen rendszer a Szatmárral keletről szomszédos megye központi városában még nincs bevezetve.

Nagyvárad

Nagyváradon tavaly száz lejbe került egy évre kibérelni egy parkolóhelyet valamelyik lakóövezetben, a városi tanács idei évre érvényes határozatai között nem találtunk olyat, amelyik 2018-tól emelte volna ezeket a tarifákat. A nagyváradi rendszer úgy lett kitalálva, hogy nem csak egy egész évre bérelhetőek a lakótelepi parkolók, hanem hat vagy három hónapra is ki lehet ezeket bérelni. A bihari megyeszékhelyen közel sem akkora az igény az autósok körében, hogy bérelt helyen parkoljanak lakásuk közelében, Nagyváradon tizenötezer lakótelepi parkoló van a bérlési övezetben, tájékoztatta lapunkat a városi szóvivő, ennek hatodáért sincs bérleti díj fizetve. A fenntartott és aszfaltozott hely biztosítása mellett ugyanúgy nem ad semmi mást az ott szintén létező közterület-felügyelet, a bérleti díj nem tartalmaz sem parkolóőri szolgáltatást, sem téli, sem nyári takarítást, nem jár alanyi jogon a közvilágítás sem minden parkolóhely esetében.

Zilah

Zilahon egészen más rendszerben történik a lakótelepi parkolóhelyek kibérlése, ebben a városban nem fix árakon kínálja a közterület-fenntartó a parkolóhelyeket, hanem árverésen dől el, mennyi az ára egy-egy parkállásnak a tömbházak között. A licit havi nyolc lejről indul és amelyik autós többet ad érte, az kapja meg, tavaly a legdrágábban kibérelt parkolóhelyért havi 110 lej fizetett a tehetős és autója parkolóhelyére igencsak igényes nyertes. Itt már nagyobb az igény a ház közeli megállóhelyek iránt, a létrehozott 3300-nak alig tíz százaléka nem kelt el. Zilahon sem kényeztetik el a maguknak helyet bérlő autósokat, felfestik és számozzák a parkolóhelyeket, meg bérelt helyekre figyelmeztető táblát is kiraknak mint Szatmárnémetiben, azonban a takarítást, az őrzést vagy a megvilágítást az ár itt sem tartalmazza.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 20.
Túl sokat beszélsz hétfőn. Mostanában egyre többet és többet beszélsz, és egyre kevesebbet cselekszel. Ez pedig oda vezethet, hogy mindenki unja a szavaidat, te magad is. Talán te magad is arra vágysz hogy a szájhősködés helyett a valódi cselekvésnek add át a helyet. Ma tedd meg azt, amiről már régóta beszélsz és csak beszélsz.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...