Imával adtak hálát az eltelt időért
Utoljára módositva: 2014-07-08 10:07:47

Idén ünnepli megalakulásának huszadik évfordulóját a Sant’Egidio Közösség, melynek 15 tagja van. Az évforduló kapcsán közös hálaadó imára gyűltek össze a Kálvária-templomban, melyen részt vett Alberto Quatrucci, az anyaközösség egyik alapító tagja.

 

A szatmári Szent Egyed Közösség tagjai hálaadó imára gyűltek össze a Kálvária-templomban

Idén húszéves a Sant’Egidio Közösség. Ebből az alkalomból július 5-én, szombaton, délután öt órától közös hálaadó imára gyűltek össze a Kálvária-templomban, majd ezt követően képek segítségével emlékeztek, majd szeretetvendégségre hívtak meg minden jelenlévőt. Az ünnepi alkalmon részt vett Alberto Quatrucci, a római anyaközösség egyik alapító tagja, Maria Herrmann, a berlini közösség alapítója, szatmári egyházmegyés papok, valamint az elmúlt húsz év során a szatmári közösségben megforduló tagok.

A Sant’Egidio Közösség 1968-ban jött létre Rómában, Andrea Riccardi és néhány barátja kezdeményezéséből. A II. vatikáni zsinat utáni egyház a világiakat nagyobb felelősségvállalásra hívta. A kor kihívására egyre több megújulási mozgalom keresett evangéliumi választ. A Tevere-parti Virgillo gimnázium jómódú polgári családokból kikerülő diákjai ekkor kezdték el olvasni a Szentírást, és megértették, hogy Jézus tanítványaiként meg kell nyílniuk a szegények előtt. A Dél-Olaszországból felvándorolt családok utcán csellengő gyermekei voltak a közösség első szegény barátai, akiknek délutáni iskolákat szerveztek. A közösség a Sant’Egidio, azaz Szent Egyed nevet egy kis trasteverei templom után vette fel, melyben hosszú éveken át tartották a napi imát. A Szentszék által elismert közösség jelenleg a világ több mint 70 országában kb. 50 ezer tagot számlál.

A szombati rendezvény szeretetvendégséggel ért véget

A szatmári Sant’Egidio Közösség 1994-ben jött létre a würzburgi (Németország) közösség támogatásával, hozzávetőlegesen 15 tagja van. Tevékenységüket tanulással kezdték. Az „Evangélium iskolájában” megpróbáltak felnőtt keresztényekké válni, hogy ott, ahol élnek, dolgoznak, vagy életük során megfordulnak, szavukkal, életpéldájukkal tanúságot tegyenek hitükről, hirdessék a krisztusi örömhírt. Röviddel ezután árvaházi gyerekek látogatását kezdték, kiknek a legkülönbözőbb formában próbálták az örömhírt átadni. Egy szatmári gyermekotthonban részt vettek a kisgyermekek megkeresztelésében, elvállalva, hogy néhány gyermeknek keresztszülei legyenek. Az imádság központi helyet foglal el a kezdetek óta a közösség életében. A szatmári közösség tagjai minden vasárnap este összegyűlnek imára a Kálvária templomban, s imájukat különböző szándékkal ajánlják fel – így a szegényekért, a békéért, az egyházért. Minden év első napján a világbékéért imádkoznak, januárban ökumenikus imát szerveznek a keresztények egységéért, melyre meghívják a történelmi egyházak képviselőit.

A szegényekkel vállalt önkéntes munkában Szent Ferenc a példaképük. Hetente látogatnak idős, magányos embereket otthonukban és a szatmári „Idősek otthonában”. Havonta imát mondanak velük és együtt könyörögnek az Úrhoz más alkalmakkor is. Egyéb programokat is szerveznek, hogy enyhítsék magányukat: kirándulásokat, teadélutánokat, együtt ünnepelnek az idősek születésnapján. Volt olyan beteg ember, aki több évtized után a közösségnek köszönhetően hagyhatta el először, ha csak rövid időre is, az otthont. A Sant’Egidio Közösség tagjai szociálisan hátrányos helyzetű, létminimum alatt élő családokat támogatnak. Évente többször szerveznek gyűjtést számukra, főleg élelmiszerrel, bútordarabokkal, ruhaneművel segítve őket. Karácsonykor a szatmári Sant’Egidio Közösség is, a világ számtalan Sant’Egidio közösségéhez hasonlóan, szeretetlakomát tart a szegényeknek. Az évek folyamán több olyan településre jutottak el adományaikkal, ahol a rászorulók másoktól még nem kaptak támogatást. Az árvíz sújtotta vidékekre is eljutottak adományaikkal (Kistécsőre 1998-ban, Bölönbe 2010-ben.) A szatmári közösség csatlakozott a halálbüntetés világszintű eltörléséért folytatott harchoz. Az aláírásgyűjtésen kívül, Romániában elsőként Szatmárnémetiben világítottak meg egy középületet zöld fénnyel (a Tűzoltótornyot, 2013-ban pedig a Kálvária-templomot), a remény fényével, már több alkalommal november 30-án, a halálbüntetés elutasításának jeléül. A közösség minden évben segít az egyházmegye legnagyobb ünnepének, a Jézus Szíve Búcsúnak a megszervezésében, és ezen a vízosztást vállalja.

A közösség könyvbemutatót is szervezett már Szatmárnémetiben: Andrea Riccardi Secolul martiriului – Creştinii in veacul XX című könyvét mutatták be, mely 2004-ben jelent meg. A közösség tagjai tevékenyen részt vettek 2001 és 2004 között a Szatmári Egyházmegyei Zsinat munkájában. Pár éve szociálisan hátrányos helyzetű családok gyermekeivel foglalkoznak a „Béke iskolájában”, ahol segítenek nekik a tanulásban, és kirándulásokat, szórakoztató programot szerveznek nekik. Idén már harmadik alkalommal vesznek részt fiatalokkal az „Egy erőszak nélküli világ” elnevezésű rendezvényen, melyet kétévente Krakkóban szervez a közösség. A szatmári Sant’Egidio Közösségnek partnerkapcsolata van több iskolával: a Johann Ettinger Német Líceummal, a Doamna Stanca Főgimnáziummal, az Avram Iancu Általános Iskolával és a mikolai Gellért Sándor Általános Iskolával. A közösség tagjai minden évben részt vesznek a „Közösségi napokon”, melyet az ország különböző településein szerveznek meg. A Sant’Egidio Közösség tagjai hisznek abban, hogy az evangélium meghallgatása és tettekre váltása nem csak különleges elhivatottság birtokában, hanem minden élethelyzetben lehetséges.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 15:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...