Indul a szezon végi leárazás!
Utoljára módositva: 2014-01-08 10:09:00

Már csak néhány napot kell várni, hiszen egy hét múlva kezdődik a januári leárazási időszak. Január 15. és április 15. között számos üzlet kínálja akciósan téli szezonális termékeit.

 

Minden év elején vásárlók tucatjai várják a tél végi árleszállítást, melynek időszaka hivatalosan január 15. és április 15. között van, s ezen belül legfeljebb 45 napig tarthat. Ebben az időszakban a kiskereskedők és nagyobb áruházláncok az őszi/téli, idényjellegű termékeiket kínálhatják a szokásosnál jóval kedvezőbb áron. Szatmárnémeti központjában ugyan még viszonylag kevés bolt hirdet akciót, néhány napon belül azonban várhatóan az egész város tele lesz óriási árengedményt ígérő kirakatokkal, plakátokkal. Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság előírása szerint a következő termékeket lehet a szezon végi árleszállítás során kedvezményesen árulni: ruházati cikkek, szőrme és bőráru, kötöttáru, fehérnemű, szövetek, lábbelit, szezonális sportszerek stb. Az árleszállítás lehetőségével élő kereskedelmi egységeknek 15 nappal az akciós időszak megkezdése előtt értesíteniük kell a polgármesteri hivatalt. Sokak kedvenc időszaka ez, hiszen a régen vágyott termékekre így kedvezményes áron juthatnak hozzá. A városban sok üzlet kirakatában már napok óta ott díszelegnek az akciós ajánlatok, melyek többnyire 20—70 százalékos árleszállítással kecsegtetnek. Azonban azon se lepődjünk meg, ha az általunk kiválasztott termék egyáltalán nem lett olcsóbb, mert a forgalmazó nem köteles minden termék árát csökkenteni. Az igencsak vonzó ajánlatok láttán könnyű elcsábulni egy-egy rég vágyott darab esetében, de ilyenkor sem árt odafigyelni néhány fontos dologra. A leszállított árú termékeken láthatóan és egyértelműen fel kell legyen tüntetve a régi és az új ár egyaránt. Ha valamely kereskedő nem tartja be a törvényes előírásokat, 2000 és 10 000 lej közötti bírságra számíthat. A leárazás nem a minőség romlásából származik; a kereskedők így kívánnak megszabadulni felesleges készleteiktől. A megvásárolt termékekre ugyanazok a garanciális feltételek vonatkoznak, mint bármely más termékre.

Évről évre egyre több üzlet és üzletlánc kapcsolódik be az akcióba, és kínálja akár 70%-kal olcsóbban termékeit ebben az időszakban. Érdemes ilyenkor olyan árucikkeket megvásárolni, melyek egyébként drágák — kabátok, cipők —, így akár már néhány százalékos kedvezménnyel is sokat spórolunk. Sok üzletben az 1+1 akcióval az általunk kiválasztott két termék közül a drágábbat fizetjük ki, míg az olcsóbbikat így ingyen megkapjuk. Nemcsak cipőt, hanem ruhaneműt forgalmazó boltok is akciókkal kecsegtetnek, kabátok, meleg kardigánok és kötött pulóverek sokaságából választhatunk 10—30 lejjel kevesebbért. A megkérdezett vásárlók nagyon kedvezőnek tartják ezt az időszakot, és lehetőségeikhez mérten próbálják ki is használni, azt sem bánva, ha esetleg csak jövőre tudják hasznát venni a megvásárolt terméknek.

Uniós jogok

2013 decemberében léptek életbe az új fogyasztói jogok az EU 28 tagországában. Mostantól biztonságosabb lesz mind az online, mind a bolti vásárlás az EU 507 millió lakosa számára. Az új szabályok értelmében a fogyasztók — internetes, telefonos vagy postai megrendelés esetén — az ügylettől számított 14 napon belül bármiféle indoklás nélkül visszamondhatják a vásárlást. Ez az ún. megfontolási (vagy gondolkodási) idő EU-szerte mindenütt érvényes lesz. A kereskedőknek pedig ebben az esetben 14 napon belül vissza kell téríteniük a termék vételárát, beleértve a szállítási költségeket is. A kereskedő igényt tarthat arra, hogy a vevő viselje az áruvisszatérítés költségeit, de erről előzőleg világosan tájékoztatnia kell a vásárlót. A kereskedőknek a jövőben világosan fel kell tüntetniük az értékesítésre szánt termék vagy szolgáltatás teljes költségét. A vásárlónak így nem kell tartania attól, hogy olyan pótdíjakkal, extra költségekkel szembesül, amelyekről nem volt tudomása a termék vagy szolgáltatás megrendelése előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 21:25
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 21.
Komoly önmegismerési folyamaton megy most keresztül. Rájön, hogy ki és mi illik Önhöz, illetve mi az, amiben nem érzi jól magát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...