Indul a szezon végi leárazás!
Utoljára módositva: 2014-01-08 10:09:00

Már csak néhány napot kell várni, hiszen egy hét múlva kezdődik a januári leárazási időszak. Január 15. és április 15. között számos üzlet kínálja akciósan téli szezonális termékeit.

 

Minden év elején vásárlók tucatjai várják a tél végi árleszállítást, melynek időszaka hivatalosan január 15. és április 15. között van, s ezen belül legfeljebb 45 napig tarthat. Ebben az időszakban a kiskereskedők és nagyobb áruházláncok az őszi/téli, idényjellegű termékeiket kínálhatják a szokásosnál jóval kedvezőbb áron. Szatmárnémeti központjában ugyan még viszonylag kevés bolt hirdet akciót, néhány napon belül azonban várhatóan az egész város tele lesz óriási árengedményt ígérő kirakatokkal, plakátokkal. Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság előírása szerint a következő termékeket lehet a szezon végi árleszállítás során kedvezményesen árulni: ruházati cikkek, szőrme és bőráru, kötöttáru, fehérnemű, szövetek, lábbelit, szezonális sportszerek stb. Az árleszállítás lehetőségével élő kereskedelmi egységeknek 15 nappal az akciós időszak megkezdése előtt értesíteniük kell a polgármesteri hivatalt. Sokak kedvenc időszaka ez, hiszen a régen vágyott termékekre így kedvezményes áron juthatnak hozzá. A városban sok üzlet kirakatában már napok óta ott díszelegnek az akciós ajánlatok, melyek többnyire 20—70 százalékos árleszállítással kecsegtetnek. Azonban azon se lepődjünk meg, ha az általunk kiválasztott termék egyáltalán nem lett olcsóbb, mert a forgalmazó nem köteles minden termék árát csökkenteni. Az igencsak vonzó ajánlatok láttán könnyű elcsábulni egy-egy rég vágyott darab esetében, de ilyenkor sem árt odafigyelni néhány fontos dologra. A leszállított árú termékeken láthatóan és egyértelműen fel kell legyen tüntetve a régi és az új ár egyaránt. Ha valamely kereskedő nem tartja be a törvényes előírásokat, 2000 és 10 000 lej közötti bírságra számíthat. A leárazás nem a minőség romlásából származik; a kereskedők így kívánnak megszabadulni felesleges készleteiktől. A megvásárolt termékekre ugyanazok a garanciális feltételek vonatkoznak, mint bármely más termékre.

Évről évre egyre több üzlet és üzletlánc kapcsolódik be az akcióba, és kínálja akár 70%-kal olcsóbban termékeit ebben az időszakban. Érdemes ilyenkor olyan árucikkeket megvásárolni, melyek egyébként drágák — kabátok, cipők —, így akár már néhány százalékos kedvezménnyel is sokat spórolunk. Sok üzletben az 1+1 akcióval az általunk kiválasztott két termék közül a drágábbat fizetjük ki, míg az olcsóbbikat így ingyen megkapjuk. Nemcsak cipőt, hanem ruhaneműt forgalmazó boltok is akciókkal kecsegtetnek, kabátok, meleg kardigánok és kötött pulóverek sokaságából választhatunk 10—30 lejjel kevesebbért. A megkérdezett vásárlók nagyon kedvezőnek tartják ezt az időszakot, és lehetőségeikhez mérten próbálják ki is használni, azt sem bánva, ha esetleg csak jövőre tudják hasznát venni a megvásárolt terméknek.

Uniós jogok

2013 decemberében léptek életbe az új fogyasztói jogok az EU 28 tagországában. Mostantól biztonságosabb lesz mind az online, mind a bolti vásárlás az EU 507 millió lakosa számára. Az új szabályok értelmében a fogyasztók — internetes, telefonos vagy postai megrendelés esetén — az ügylettől számított 14 napon belül bármiféle indoklás nélkül visszamondhatják a vásárlást. Ez az ún. megfontolási (vagy gondolkodási) idő EU-szerte mindenütt érvényes lesz. A kereskedőknek pedig ebben az esetben 14 napon belül vissza kell téríteniük a termék vételárát, beleértve a szállítási költségeket is. A kereskedő igényt tarthat arra, hogy a vevő viselje az áruvisszatérítés költségeit, de erről előzőleg világosan tájékoztatnia kell a vásárlót. A kereskedőknek a jövőben világosan fel kell tüntetniük az értékesítésre szánt termék vagy szolgáltatás teljes költségét. A vásárlónak így nem kell tartania attól, hogy olyan pótdíjakkal, extra költségekkel szembesül, amelyekről nem volt tudomása a termék vagy szolgáltatás megrendelése előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 15:00
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:05
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:05
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:25
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...