Indul a teljes üzem a körgyűrűn
Utoljára módositva: 2018-07-15 21:03:52

Teljes gépparkkal vonul fel mától a szatmárnémeti körgyűrű nyomvonalán az építő, a városból ki- és a városba bevezető két legfontosabb tranzitútnál kezdi a munkát. A határidő jövő év vége.

Két vasúti felüljáró, négy főút-becsatlakozás, egy parkoló-pihenőhely és egy híd szakítja meg a folyamatosan a föld felszínén haladó, gyorsforgalmi úti kategóriába sorolt szatmárnémeti körgyűrű vonalát, ma kezdi a munka dandárját az Itinera.

Részletes munkaleírást adott ki a cég arról, hogy melyik szakasz hogyan épül majd, a szakjelentés szerint európai uniós elvárásoknak megfelelő út lesz a körgyűrű, a gyorsforgalmi besorolás pedig azt jelenti, hogy száz kilométer/órás haladási sebességre ad majd lehetőséget járműtípustól függetlenül, egyenes szakaszon vagy kanyarban egyaránt. Hét méter széles lesz az út ott, ahol a kétsávos szakasza húzódik, tizennégy méter széles a hosszabbik, négysávos szakaszán, itt másfél méteres, haladási irányok közötti elválasztóval és irányonkénti másfél méteres padkával. Gyorsuló sávval lehet majd felhajtani a kerülőútra az olyan kisebb utakról, ahol nem készül kör alakú felhajtó, azonban csak a jobbra kanyarodás lesz engedélyezve ezekből a kereszteződésekből, egyenesen menni vagy balra kanyarodni nem lesz szabad. A városvezetéssel kötött megegyezés értelmében a városból ki- és a városba bevezető két legfontosabb tranzitútnál fogja kezdeni az első igazi útépítő munkanapot az Itinera, a Petei útnak és a Károlyi útnak a körgyűrűre való rácsatlakoztatása, illetve a Szamos-híd megépítése a legfontosabb.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere a beruházással kapcsolatban szerkesztőségünknek elmondta, hogy több ízben is tárgyaltak az utászcég vezetőségével annak érdekében, hogy a város forgalma érdekében néhány fontos dolgot vegyenek figyelembe kezdéskor. Ennek megfelelően a munka a városon átvonuló tranzitforgalom két legfontosabb útvonalát érintve kezdődik majd el, mutatott rá Kereskényi. Az első, építés alá vett szakasz a Károlyi utat és a Petei utat érinti majd, illetve az ezek közé készülő gyorsforgalmi híd lesz az, ami az elsők között elkészül. Ez azért fontos, mutatott rá a polgármester, mert ha itt megvannak, és használatba tudják adni ezt a szakaszt, akkor a határátkelőhöz tartó kamionok egy részétől mentesülhet majd a Decebal híd, s így nem csak a forgalom lesz folyamatosabb a városon belül, de az utak minősége sem romlik majd olyan mértékben, mint eddig, és a levegő minősége is jobb lesz.

Három éve írta alá a szerződést a megrendelő közúti hatóság és a kivitelező, most jött el az azóta eltelt idő legfontosabb momentuma, aminek nagy figyelmet szentel a városvezetés is, mutatott rá a polgármester, mert a tranzitnak készül ugyan, de a megyeszékhely és lakói lesznek a legnagyobb haszonélvezői. Az uniós támogatásból finanszírozott szerződés nettó értéke 68 millió euró, az elkerülő út teljes hossza 20 kilométer, a reptér felől kezdődő szakasza 6 kilométeren át kettő, majd az utána következő szakasz egészen a Batizi úti végéig négysávos lesz. Hatszázötven méter hosszan (töltéstől töltésig) híd épül a Szamoson a Dana hotel közvetlen közelében, folyatta a polgármester, a teljes hossz megépítésére június 28-tól — a munkakezdési utasítás kiadásától számítva — 18 hónapja van a kivitelezőnek, jövő év végére kell elkészülnie.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sötét elmék
Ma, 21:00
Amikor tizenévesek rejtélyes módon új, természetfeletti adottságok birtokába jutnak, a kormány fenyegetésnek nyilvánítja és befogja őket. A tizenhat éves Ruby, az egyik legerősebb fiatal mind közül, megszökik a táborból és csatlakozik a biztonságos menedék felé tartó tinédzserek csapatához. Rövidesen ráébred azonban újdonsült családjával együtt, hogy egy világban, ahol az irányító felnőttek elárulták a gyerekeket, menekülni nem elég. Ellenállást kell szítaniuk, együttesen használva erőiket, hogy
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 21.
Olyannyira makacs vagy, hogy az mások számára könnyen tűnhet következetességnek. Mások talán azt gondolják, hogy azért ismételgeted ugyanazt, mert következetes vagy. De valójába csak arról van szó, hogy félsz megnyílni az újdonságok előtt kedden. Talán attól is félsz, hogy kiengedd a kezedből az irányítást.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. augusztus 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...