Indul a teljes üzem a körgyűrűn
Utoljára módositva: 2018-07-15 21:03:52

Teljes gépparkkal vonul fel mától a szatmárnémeti körgyűrű nyomvonalán az építő, a városból ki- és a városba bevezető két legfontosabb tranzitútnál kezdi a munkát. A határidő jövő év vége.

Két vasúti felüljáró, négy főút-becsatlakozás, egy parkoló-pihenőhely és egy híd szakítja meg a folyamatosan a föld felszínén haladó, gyorsforgalmi úti kategóriába sorolt szatmárnémeti körgyűrű vonalát, ma kezdi a munka dandárját az Itinera.

Részletes munkaleírást adott ki a cég arról, hogy melyik szakasz hogyan épül majd, a szakjelentés szerint európai uniós elvárásoknak megfelelő út lesz a körgyűrű, a gyorsforgalmi besorolás pedig azt jelenti, hogy száz kilométer/órás haladási sebességre ad majd lehetőséget járműtípustól függetlenül, egyenes szakaszon vagy kanyarban egyaránt. Hét méter széles lesz az út ott, ahol a kétsávos szakasza húzódik, tizennégy méter széles a hosszabbik, négysávos szakaszán, itt másfél méteres, haladási irányok közötti elválasztóval és irányonkénti másfél méteres padkával. Gyorsuló sávval lehet majd felhajtani a kerülőútra az olyan kisebb utakról, ahol nem készül kör alakú felhajtó, azonban csak a jobbra kanyarodás lesz engedélyezve ezekből a kereszteződésekből, egyenesen menni vagy balra kanyarodni nem lesz szabad. A városvezetéssel kötött megegyezés értelmében a városból ki- és a városba bevezető két legfontosabb tranzitútnál fogja kezdeni az első igazi útépítő munkanapot az Itinera, a Petei útnak és a Károlyi útnak a körgyűrűre való rácsatlakoztatása, illetve a Szamos-híd megépítése a legfontosabb.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere a beruházással kapcsolatban szerkesztőségünknek elmondta, hogy több ízben is tárgyaltak az utászcég vezetőségével annak érdekében, hogy a város forgalma érdekében néhány fontos dolgot vegyenek figyelembe kezdéskor. Ennek megfelelően a munka a városon átvonuló tranzitforgalom két legfontosabb útvonalát érintve kezdődik majd el, mutatott rá Kereskényi. Az első, építés alá vett szakasz a Károlyi utat és a Petei utat érinti majd, illetve az ezek közé készülő gyorsforgalmi híd lesz az, ami az elsők között elkészül. Ez azért fontos, mutatott rá a polgármester, mert ha itt megvannak, és használatba tudják adni ezt a szakaszt, akkor a határátkelőhöz tartó kamionok egy részétől mentesülhet majd a Decebal híd, s így nem csak a forgalom lesz folyamatosabb a városon belül, de az utak minősége sem romlik majd olyan mértékben, mint eddig, és a levegő minősége is jobb lesz.

Három éve írta alá a szerződést a megrendelő közúti hatóság és a kivitelező, most jött el az azóta eltelt idő legfontosabb momentuma, aminek nagy figyelmet szentel a városvezetés is, mutatott rá a polgármester, mert a tranzitnak készül ugyan, de a megyeszékhely és lakói lesznek a legnagyobb haszonélvezői. Az uniós támogatásból finanszírozott szerződés nettó értéke 68 millió euró, az elkerülő út teljes hossza 20 kilométer, a reptér felől kezdődő szakasza 6 kilométeren át kettő, majd az utána következő szakasz egészen a Batizi úti végéig négysávos lesz. Hatszázötven méter hosszan (töltéstől töltésig) híd épül a Szamoson a Dana hotel közvetlen közelében, folyatta a polgármester, a teljes hossz megépítésére június 28-tól — a munkakezdési utasítás kiadásától számítva — 18 hónapja van a kivitelezőnek, jövő év végére kell elkészülnie.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. március 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...