Indul a teljes üzem a körgyűrűn
Utoljára módositva: 2018-07-15 21:03:52

Teljes gépparkkal vonul fel mától a szatmárnémeti körgyűrű nyomvonalán az építő, a városból ki- és a városba bevezető két legfontosabb tranzitútnál kezdi a munkát. A határidő jövő év vége.

Két vasúti felüljáró, négy főút-becsatlakozás, egy parkoló-pihenőhely és egy híd szakítja meg a folyamatosan a föld felszínén haladó, gyorsforgalmi úti kategóriába sorolt szatmárnémeti körgyűrű vonalát, ma kezdi a munka dandárját az Itinera.

Részletes munkaleírást adott ki a cég arról, hogy melyik szakasz hogyan épül majd, a szakjelentés szerint európai uniós elvárásoknak megfelelő út lesz a körgyűrű, a gyorsforgalmi besorolás pedig azt jelenti, hogy száz kilométer/órás haladási sebességre ad majd lehetőséget járműtípustól függetlenül, egyenes szakaszon vagy kanyarban egyaránt. Hét méter széles lesz az út ott, ahol a kétsávos szakasza húzódik, tizennégy méter széles a hosszabbik, négysávos szakaszán, itt másfél méteres, haladási irányok közötti elválasztóval és irányonkénti másfél méteres padkával. Gyorsuló sávval lehet majd felhajtani a kerülőútra az olyan kisebb utakról, ahol nem készül kör alakú felhajtó, azonban csak a jobbra kanyarodás lesz engedélyezve ezekből a kereszteződésekből, egyenesen menni vagy balra kanyarodni nem lesz szabad. A városvezetéssel kötött megegyezés értelmében a városból ki- és a városba bevezető két legfontosabb tranzitútnál fogja kezdeni az első igazi útépítő munkanapot az Itinera, a Petei útnak és a Károlyi útnak a körgyűrűre való rácsatlakoztatása, illetve a Szamos-híd megépítése a legfontosabb.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere a beruházással kapcsolatban szerkesztőségünknek elmondta, hogy több ízben is tárgyaltak az utászcég vezetőségével annak érdekében, hogy a város forgalma érdekében néhány fontos dolgot vegyenek figyelembe kezdéskor. Ennek megfelelően a munka a városon átvonuló tranzitforgalom két legfontosabb útvonalát érintve kezdődik majd el, mutatott rá Kereskényi. Az első, építés alá vett szakasz a Károlyi utat és a Petei utat érinti majd, illetve az ezek közé készülő gyorsforgalmi híd lesz az, ami az elsők között elkészül. Ez azért fontos, mutatott rá a polgármester, mert ha itt megvannak, és használatba tudják adni ezt a szakaszt, akkor a határátkelőhöz tartó kamionok egy részétől mentesülhet majd a Decebal híd, s így nem csak a forgalom lesz folyamatosabb a városon belül, de az utak minősége sem romlik majd olyan mértékben, mint eddig, és a levegő minősége is jobb lesz.

Három éve írta alá a szerződést a megrendelő közúti hatóság és a kivitelező, most jött el az azóta eltelt idő legfontosabb momentuma, aminek nagy figyelmet szentel a városvezetés is, mutatott rá a polgármester, mert a tranzitnak készül ugyan, de a megyeszékhely és lakói lesznek a legnagyobb haszonélvezői. Az uniós támogatásból finanszírozott szerződés nettó értéke 68 millió euró, az elkerülő út teljes hossza 20 kilométer, a reptér felől kezdődő szakasza 6 kilométeren át kettő, majd az utána következő szakasz egészen a Batizi úti végéig négysávos lesz. Hatszázötven méter hosszan (töltéstől töltésig) híd épül a Szamoson a Dana hotel közvetlen közelében, folyatta a polgármester, a teljes hossz megépítésére június 28-tól — a munkakezdési utasítás kiadásától számítva — 18 hónapja van a kivitelezőnek, jövő év végére kell elkészülnie.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...