Ingyenes az új, magyar személyi igazolvány
Utoljára módositva: 2016-03-11 17:43:40

Az állandó magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok is igényelhetik az elektronikus személyi igazolványt — Szatmárhoz legközelebb Csengerben, Fehérgyarmaton és Mátészalkán.

Az új személyi igazolvány több magyarországi dokumentumot foglal magában

A magyar állampolgárságot szerzett határon túli magyarok is igényelhetik a Magyarországon januárban bevezetett elektronikus személyi igazolványt, akkor is, ha nincs állandó magyarországi lakhelyük. A dokumentum kiváltása ingyenes és a rövidítve csak e-kártyának nevezett okmány több magyarországi dokumentumot foglal magában — elektronikus aláírásra is lehet használni, illetve a TAJ-kártya (Társadalombiztosítási Azonosító Jelet Igazoló Hatósági Igazolvány) és az adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátja. Dr. Laky-Takács Péter Attila konzul úgy fogalmazott: az elektronikus személyi igazolvánnyal lényegében teljes lett a Magyarországon kívül élő magyar állampolgárok által kapható iratok köre, s bár egyelőre csak a magyarországi járási kormányablakoknál igényelhetők — Szatmárhoz legközelebb Csengerben, Fehérgyarmaton és Mátészalkán a polgármesteri hivatalokban —, tervezik, hogy a közeljövőben a külképviseleteken is megkaphassák az érdeklődők. Az e-kártya igénylésekor fel kell mutatni valamilyen személyi azonosító igazolványt, például útlevelet (ez lehet romániai, illetve magyarországi is), valamint a magyar állampolgársági eskütétel után kapott honosítási okiratot és a külföldi lakcímes lakcímkártyát, kiskorúak esetében pedig a születési anyakönyvi kivonatot (a magyarországit) is mellékelni kell a kérelemhez. A magyarországi elektronikus személyi igazolvány 12 év alatti gyermek számára is igényelhető, ehhez azonban mindkét szülő jelenléte szükséges az ügyintézésénél és amennyiben ez nem kivitelezhető, akkor a jelen nem lévő szülőtől az érvényes, teljes bizonyító erejű, magánokiratba foglalt hozzájáruló nyilatkozatról kell egy eredeti meghatalmazást, vagy nyilatkozatot hozni — ez azt jelenti, hogy a meghatalmazó, a meghatalmazott, illetve két tanú aláírásával kell a nyilatkozatot ebbe az okiratba belefoglalni, miszerint hozzájárul gyermeke okmánnyal történő ellátásához.

Az e-kártya igénylésekor a helyszínen sorszámot kell kérni (ez interneten, illetve telefonon is igényelhető), az igénylő a helyszínen kitölti az adatlapot, fényképet készítenek róla, majd pedig ujjlenyomatot vesznek tőle — ezzel a lehetőséggel a személyi is az útlevél biztonsági szintjére emelkedik és lehetővé válik, hogy aki ezt az okmányt használja, könnyebben haladjon át a repterek, kikötők zsilipkapus rendszerein. Aki most nem élt ezzel az opcióval, a későbbiekben bármikor, illetékmentesen megteheti. Az ügyintézés végeztével a kérelmező megkapja borítékban elektronikus személyi igazolványának azonosító kódját. A személyi igazolvány 8 napon belül elkészül (amennyiben sok az igénylő, hosszabb ideig is eltarthat az elkészítése), így a polgároknak személyesen ismét fel kell keresniük a kormányablakot, ahol átvehetik az új dokumentumot.

Az új személyi igazolványban lévő chipek miatt lerövidült az okmány érvényességi ideje, az eddigi 10 év helyett 6 évente kell majd megújítani, a 18 év alattiaknak pedig ezentúl háromévente kell új igazolványt igényelniük.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...