Inkább új földgázkutat fúrnak
Utoljára módositva: 2018-02-15 18:19:46

Lemondanak a húsz napon keresztül lángolt Moftin 1001-es fúrótoronyról és földgázkútról, inkább újat fúrnak tőle pár száz méterre.

A Nagymajtény környékén található „aranybánya”, azaz jelentős mennyiségű földgáztartalék létéről már az ’50-es években felröppentek a hírek, az első próbafúrásokig mégis 2014-ig kellett várni, ekkor azonban a lengyelországi Serinus Energy cég — amelynek Windstar Satu Mare leányvállalatán keresztül 2949 négyzetkilométernyi kitermelési terület van a birtokában Szatmár megyében — a község közelében két helyen is sikeres fúrást végzett: a felmérés szerint a Moftinu 1001 elnevezésű torony alatt megközelítőleg 510 millió köbméter földgáz van, ami Románia éves fogyasztásának körülbelül 4%-a, piaci ára pedig túllépi a 100 millió eurót. S ez volt az a földgáz-fúrótorony, amelyet tavaly december 18-án hajnalban épp a termelési folyamat megkezdésére készítették elő, amikor váratlanul nagy mennyiségű gázfelszabadulás történt, ami aztán lángra is lobbant amikor a (Blow-out Preventer – „BOP”) védőszelepet akarták a helyére illeszteni — ezzel pedig kezdetét vette nem csak a megye, de az országos katasztrófavédelem egyik legnagyobb kaliberű és legkomplexebb oltási művelete, kanadai specialisták bevonásával, s amelyet húsz napnyi megfeszített munka után, január 6-án nyilvánítottak befejezettnek. Az oltás utáni kárfelmérésnek a napokban lett vége, a Serinus Energy cég pedig bejelentette: a kút a huzamosabb ideig tartó rendkívüli forróság miatt olyan mértékben megrongálódott, hogy további használata igencsak vitatható, ezt kiaknázásra alkalmatlannak minősítették és már meg is kezdték a végleges lezárási, azaz lebetonozási folyamatot. Ezzel párhuzamosan felkértek egy elismert romániai, valamint egy nemzetközi szakértőcéget annak kiderítésére: milyen okok (esetleges mulasztások) húzódnak a decemberi szerencsétlenség hátterében — a végkövetkeztetéseket pedig nem csak a cég részvényeseinek, de a romániai hatóságoknak is bemutatják majd, s ennek a „zárójelentésnek” minél előbb, az újabb fúrások megkezdése előtt el kell készülnie. Ugyanis a cég — érthetően — nem mondott le a földgázkitermelésről, a lezárt kúttól körülbelül 300 méterre terveznek új fúrótornyot felállítani, amelyet már el is neveztek Moftinu-1007-nek. Az új kút engedélyeztetését, fúrását és megnyitását sürgősségi eljárásban kérvényezték a hatóságoktól, s terveik szerint már márciusban meg is kezdhetnék a fúrást.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A Grincs
Ma, 15:00
Az Illumination nyolcadik egészestés animációs filmje A GRINCS, amely Dr. Seuss közkedvelt karácsonyi klasszikusa alapján készült. A Grincs egy cinikus, zsémbes zöld szőrmók története, aki el akarja lopni a karácsonyt, ám végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez téríti. Vicces és szívmelengető történet a karácsony lényegéről és az optimizmus megtörhetetlen erejéről. A Grincs magányosan éldegél barlangjában a Kobak hegyen, egyetlen társasága hűséges kutyája, Max. A barlang tele van mi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A karácsony mentőakció
Ma, 16:40
Amikor az összes manó megbetegszik, a Mikulásra hárul a feladat, hogy a békés karácsony ünnepek érdekében gyógyírt keresve körbeutazza a Földet. Egy szerencsétlen landolást követően Párizsban találja magát, ahol nem egészen úgy működnek a dolgok, mint otthon, Lappföldön. Szerencséjére egy kedves család a segítségére siet, így talán még nincs veszve az idei karácsony.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Ragadozó városok
Ma, 20:30
Évezredekkel azután, hogy a civilizációt elpusztította egy kataklizmikus esemény, az emberiség alkalmazkodott a körülményekhez, és új életmódot fejlesztett ki. Hatalmas mozgó városok róják a föld felszínét, és könyörtelenül vadásznak a kisebb városokra. Tom Natsworthy, aki a mozgó London város egyik alsó soráról származik, találkozik a veszélyes szökevénnyel, Hester Shaw-val, és kisvártatva a saját életéért kell küzdenie... A két ellenlábas, akiknek sosem kellett volna találkozniuk, váratlanul s
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...