INS: öt háztartásból kettő csak nehezen fizeti ki havi költségeit és számláit
Utoljára módositva: 2019-09-16 11:06:22

Öt háztartásból majdnem kettő (37,6%) csak nehezen fizeti ki a havi folyó kiadásait, és ha figyelembe vesszük azokat a háztartásokat, amelyeknél akadnak bizonyos nehézségek a mindennapi kiadások fedezésében, már a háztartások 80%-ánál tartunk, derül ki az Országos Statisztikai Intézetnek (INS) a romániai életszínvonalat vizsgáló, tavaly készült elemzéséből.

Ezzel szemben ötből egy háztartásnak nem okoz gondokat a napi kiadások fedezése.

A napi kiadásokat csak nehezen vagy nagyon nehezen fedező háztartások zömét egyedülálló nők (az ilyen típusú háztartások 47,4%-a van ebben a helyzetben), vagy 65 évnél idősebb személyek vezetik (44,7%), de a három, vagy annál több gyermeket nevelő családok 57,1 százaléka is ide tartozik, valamint azon háztartások 59,9%-a, ahol a család feje munkanélküli és azon háztartások 52,6%-a is, amelyet mezőgazdaságban tevékenykedő családfő vezet.

A legfontosabb költségeket és számlákat (közköltség, banki hitelek törlesztőrészletei, villany- és gázszámlák) azonban a lakosság igyekszik idejében kifizetni, a háztartásoknak csak 30%-a késett ismételten ezek kifizetésével.

A 2018-as év szintjén legtöbb esetben (55,3%) a villanyszámla kifizetésével késett a lakosság, majd a közköltségek következnek 50,1%-kal és a telefonbérlet 41,7%-kal. A hitelek törlesztőrészlete ezzel szemben csak 8,2%-on áll ebben a rangsorban, ami azzal magyarázható, hogy a bankok késedelmi kamatpolitikája sokkal szigorúbb.

A munkanélküli családfenntartóval rendelkező háztartások 59,5%-a, a többgyermekes családok 40,2%-a, az egyszülős családok 30,9%-a késett a költségek és számlák kifizetésével, derül még ki az INS elemzéséből.

Az INS szerint ugyanakkor a háztartások több mint egynegyede véli úgy, hogy havi 1001 és 2000 lej közötti nettó jövedelemből fedezni tudja a folyó költségeket, de öt háztartásból háromnak legalább 2000 lejre van szüksége. A háztartások több mint egyharmada szerint havi 3000 lejt meghaladó jövedelemből sikerülne fedezni a költségeket.

A vidéken levő háztartások jellemzően kevesebb pénzből gazdálkodnak, vagy tudnának gazdálkodni, mint a városi környezetben levők. A városi háztartások több mint 75%-ának 2000 lejt meghaladó jövedelemre lenne szüksége a költségek fedezésére. Leginkább azok a háztartások tudnának 2000 lej alatti jövedelemből gazdálkodni, amelyeket nők, 65 évesnél idősebb személyek, mezőgazdálkodással foglalkozó személyek vezetnek, vagy ahol nincsenek gyerekek, mutat még rá az INS elemzése.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...