INS: öt háztartásból kettő csak nehezen fizeti ki havi költségeit és számláit
Utoljára módositva: 2019-09-16 11:06:22

Öt háztartásból majdnem kettő (37,6%) csak nehezen fizeti ki a havi folyó kiadásait, és ha figyelembe vesszük azokat a háztartásokat, amelyeknél akadnak bizonyos nehézségek a mindennapi kiadások fedezésében, már a háztartások 80%-ánál tartunk, derül ki az Országos Statisztikai Intézetnek (INS) a romániai életszínvonalat vizsgáló, tavaly készült elemzéséből.

Ezzel szemben ötből egy háztartásnak nem okoz gondokat a napi kiadások fedezése.

A napi kiadásokat csak nehezen vagy nagyon nehezen fedező háztartások zömét egyedülálló nők (az ilyen típusú háztartások 47,4%-a van ebben a helyzetben), vagy 65 évnél idősebb személyek vezetik (44,7%), de a három, vagy annál több gyermeket nevelő családok 57,1 százaléka is ide tartozik, valamint azon háztartások 59,9%-a, ahol a család feje munkanélküli és azon háztartások 52,6%-a is, amelyet mezőgazdaságban tevékenykedő családfő vezet.

A legfontosabb költségeket és számlákat (közköltség, banki hitelek törlesztőrészletei, villany- és gázszámlák) azonban a lakosság igyekszik idejében kifizetni, a háztartásoknak csak 30%-a késett ismételten ezek kifizetésével.

A 2018-as év szintjén legtöbb esetben (55,3%) a villanyszámla kifizetésével késett a lakosság, majd a közköltségek következnek 50,1%-kal és a telefonbérlet 41,7%-kal. A hitelek törlesztőrészlete ezzel szemben csak 8,2%-on áll ebben a rangsorban, ami azzal magyarázható, hogy a bankok késedelmi kamatpolitikája sokkal szigorúbb.

A munkanélküli családfenntartóval rendelkező háztartások 59,5%-a, a többgyermekes családok 40,2%-a, az egyszülős családok 30,9%-a késett a költségek és számlák kifizetésével, derül még ki az INS elemzéséből.

Az INS szerint ugyanakkor a háztartások több mint egynegyede véli úgy, hogy havi 1001 és 2000 lej közötti nettó jövedelemből fedezni tudja a folyó költségeket, de öt háztartásból háromnak legalább 2000 lejre van szüksége. A háztartások több mint egyharmada szerint havi 3000 lejt meghaladó jövedelemből sikerülne fedezni a költségeket.

A vidéken levő háztartások jellemzően kevesebb pénzből gazdálkodnak, vagy tudnának gazdálkodni, mint a városi környezetben levők. A városi háztartások több mint 75%-ának 2000 lejt meghaladó jövedelemre lenne szüksége a költségek fedezésére. Leginkább azok a háztartások tudnának 2000 lej alatti jövedelemből gazdálkodni, amelyeket nők, 65 évesnél idősebb személyek, mezőgazdálkodással foglalkozó személyek vezetnek, vagy ahol nincsenek gyerekek, mutat még rá az INS elemzése.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 5 dkg darált mák, 1,85 dl tej, 22 dkg kristálycukor, 20 dkg vaj, 3 db tojás, 30 dkg ...