Interaktív előadás az internetről
Utoljára módositva: 2018-02-14 09:05:01

A Pettyéni Református Egyházközség előadás-sorozatot indított el, amelyen Fleisz Kinga pszichológus ad tanácsot gyerekek és felnőttek számára a mindennapi élet nagy kérdéseivel kapcsolatban. A pettyéniek ebben az évben még öt előadásra számíthatnak más-más témákban.

 

Az első előadáson a pettyéni gyerekek és felnőttek mellett Erdei Árva István lelkipásztor és Erdei Árva Erika magyartanár irányításával részt vettek szamoskrassói és dobrácsapáti fiatalok is. Genda Árpád Szabolcs pettyéni lelkipásztor Máté evangéliumának azt a részét választotta rövid igehirdetésének alapigéjéül, amikor Jézus arra intette a tanítványait, hogy engedjék hozzá a gyermekeket: „Hagyjatok békét e kis gyermekeknek, és ne tiltsátok meg nekik, hogy hozzám jöjjenek; mert ilyeneké a mennyeknek országa.” (Máté 19:14)

Fleisz Kinga pszichológus interaktív előadáson beszélt az internet és a mobiltelefon hasznos és káros hatásairól. A mobiltelefont nagyon sok jó és rossz célra lehet használni. Az előadó egyszerű példákkal és hasonlatokkal hívta fel a figyelmet a káros hatásokra. A telefonnak van egy sugárzása, ami kihat az agyra, egyszóval butít. Nagyon sok információ jut el hozzánk az eszközön keresztül, ezek lekötik a használóját, előbb-utóbb függővé teszik, és elvonják őket más tevékenységektől. Nagyon sok iskolás a tanulást szorítja háttérbe, hogy követni tudja a Facebookon futó információkat, magyarázta az előadó, felhívva a figyelmet annak veszélyére is, hogy az embernek a gondolkodása felületessé válik, ha mindent készen kap, a készen kapott információk viszont csak abban a pillanatban érvényesek, így az egész fölösleges. Facebookon lehetnek az embernek barátai, de ezek olyanok, mintha csak álmodnának a barátságról, a valóságban nem léteznek. Nagyon sokan tesznek fel fényképeket a közösségi oldalakra, s ezeken a képeken igyekeznek minél tökéletesebbnek vagy minél trendibbnek feltüntetni magukat, s mások számára úgy tűnik, hogy a képen látható személynek minden rendben van az életében, emiatt elszomorodik, hogy mindenkinek jó élete van, csak neki nincs. A végén mindenki azt hiszi, hogy másoknak jó, csak neki nem. Azokat, akik sokat töltenek az internet előtt, eltölti az magány érzése, depressziósakká válnak, és mindenért a környezetüket teszik felelőssé. Az internetfüggők nagyon sok lényeges dologról lemaradnak, sok mindent nem tanulnak meg az életről, ezért nem tudnak beilleszkedni a közösségekbe, sőt, magánéleti problémák is jelentkeznek náluk, magyarázta a pszichológus. Fleisz Kinga a résztvevőkkel együtt kereste a választ arra a kérdésre, hogyan segíthetnek a szülők a gyerekeknek, hogy kevesebbet használják a telefont. Több válasz is elhangzott, a szakember szerint a legnagyobb segítség az, ha a szülők sem töltenek túl sok időt a telefon vagy a számítógép előtt, hanem több időt fordítanak a közös játékokra és foglalkozásokra. Interneten keresztül nem lehet tapasztalatot szerezni; ha a gyerek otthon nem él észszerű és érzelmektől dús környezetben, közösségekben sem tud majd viselkedni és az otthon tapasztaltak befolyásolják majd az ő párkapcsolatait is, mutatott rá Fleisz Kinga. Az előadó nem foglalt állást, hogy jó vagy rossz-e az, ha egy gyerek vagy egy felnőtt internetezik, mert annak vannak jó és rossz oldalai is. Amennyi időt tölt egy személy az interneten, annyi ideig van gipszben a boldogsága — fogalmazta meg Fleisz Kinga.

Az előadást követően a résztvevők kérdéseket tettek fel az előadónak, majd megterült az asztal, Tóth Ákos DJ pedig zenét biztosított a fiatalok számára a szórakozáshoz.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítás, költöztetés. Tel.: 0725353499.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. június 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók   25 dkg szikkadt fehér kenyér olívaolaj 25 dkg koktél paradicsom só 1 tk morzsolt lestyán 1 tk ...