Interaktív előadás az internetről
Utoljára módositva: 2018-02-14 09:05:01

A Pettyéni Református Egyházközség előadás-sorozatot indított el, amelyen Fleisz Kinga pszichológus ad tanácsot gyerekek és felnőttek számára a mindennapi élet nagy kérdéseivel kapcsolatban. A pettyéniek ebben az évben még öt előadásra számíthatnak más-más témákban.

 

Az első előadáson a pettyéni gyerekek és felnőttek mellett Erdei Árva István lelkipásztor és Erdei Árva Erika magyartanár irányításával részt vettek szamoskrassói és dobrácsapáti fiatalok is. Genda Árpád Szabolcs pettyéni lelkipásztor Máté evangéliumának azt a részét választotta rövid igehirdetésének alapigéjéül, amikor Jézus arra intette a tanítványait, hogy engedjék hozzá a gyermekeket: „Hagyjatok békét e kis gyermekeknek, és ne tiltsátok meg nekik, hogy hozzám jöjjenek; mert ilyeneké a mennyeknek országa.” (Máté 19:14)

Fleisz Kinga pszichológus interaktív előadáson beszélt az internet és a mobiltelefon hasznos és káros hatásairól. A mobiltelefont nagyon sok jó és rossz célra lehet használni. Az előadó egyszerű példákkal és hasonlatokkal hívta fel a figyelmet a káros hatásokra. A telefonnak van egy sugárzása, ami kihat az agyra, egyszóval butít. Nagyon sok információ jut el hozzánk az eszközön keresztül, ezek lekötik a használóját, előbb-utóbb függővé teszik, és elvonják őket más tevékenységektől. Nagyon sok iskolás a tanulást szorítja háttérbe, hogy követni tudja a Facebookon futó információkat, magyarázta az előadó, felhívva a figyelmet annak veszélyére is, hogy az embernek a gondolkodása felületessé válik, ha mindent készen kap, a készen kapott információk viszont csak abban a pillanatban érvényesek, így az egész fölösleges. Facebookon lehetnek az embernek barátai, de ezek olyanok, mintha csak álmodnának a barátságról, a valóságban nem léteznek. Nagyon sokan tesznek fel fényképeket a közösségi oldalakra, s ezeken a képeken igyekeznek minél tökéletesebbnek vagy minél trendibbnek feltüntetni magukat, s mások számára úgy tűnik, hogy a képen látható személynek minden rendben van az életében, emiatt elszomorodik, hogy mindenkinek jó élete van, csak neki nincs. A végén mindenki azt hiszi, hogy másoknak jó, csak neki nem. Azokat, akik sokat töltenek az internet előtt, eltölti az magány érzése, depressziósakká válnak, és mindenért a környezetüket teszik felelőssé. Az internetfüggők nagyon sok lényeges dologról lemaradnak, sok mindent nem tanulnak meg az életről, ezért nem tudnak beilleszkedni a közösségekbe, sőt, magánéleti problémák is jelentkeznek náluk, magyarázta a pszichológus. Fleisz Kinga a résztvevőkkel együtt kereste a választ arra a kérdésre, hogyan segíthetnek a szülők a gyerekeknek, hogy kevesebbet használják a telefont. Több válasz is elhangzott, a szakember szerint a legnagyobb segítség az, ha a szülők sem töltenek túl sok időt a telefon vagy a számítógép előtt, hanem több időt fordítanak a közös játékokra és foglalkozásokra. Interneten keresztül nem lehet tapasztalatot szerezni; ha a gyerek otthon nem él észszerű és érzelmektől dús környezetben, közösségekben sem tud majd viselkedni és az otthon tapasztaltak befolyásolják majd az ő párkapcsolatait is, mutatott rá Fleisz Kinga. Az előadó nem foglalt állást, hogy jó vagy rossz-e az, ha egy gyerek vagy egy felnőtt internetezik, mert annak vannak jó és rossz oldalai is. Amennyi időt tölt egy személy az interneten, annyi ideig van gipszben a boldogsága — fogalmazta meg Fleisz Kinga.

Az előadást követően a résztvevők kérdéseket tettek fel az előadónak, majd megterült az asztal, Tóth Ákos DJ pedig zenét biztosított a fiatalok számára a szórakozáshoz.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 11:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 12:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bohém rapszódia
Ma, 17:00
A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...