Interaktív előadás
Utoljára módositva: 2019-02-11 19:46:06

Dr. Hágó Attila Nándor régész, helytörténész lovassági kardot emelt a magasba a Nagykárolyi Elméleti Líceum dísztermében. Mi több, azt a méretes puskacsövet is megmutatta a magyar tagozatos középiskolásoknak, amelyet a jelenlegi városháza felújításakor tártak fel.

Az Örökségünk Őrei vetélkedő keretében hétfő délelőtt interaktív előadáson vehettek részt a nagykárolyi középiskola diákjai. Arról az épületről szólt kötetlenebbül, ha tetszik, fiatalosabban a helytörténész, amelyet pár diáktársuk „örökbe fogadott”, azaz a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal székházáról, a hajdani Aranyszarvas fogadóról. Beszélt arról, miért építtette a grófi család annak idején a szállót, de számos érdekességet is megemlített arról, mire is bukkantak a felújítás során. Például két puskacsőre, illetve egy lovassági kardra, ezeket a fegyvereket a Szatmár Megyei Múzeum munkatársai restaurálták. Valószínűleg a 19. század második felében rejthették el őket. Mint a helytörténész felvetette, a szabadságharc leverését követően betiltották a fegyverviselést. Egy nagykárolyi személyt például felakasztottak Kecskeméten, mert pisztolyt találtak nála. Minden bizonnyal akkor kerültek a városháza egyik pincéjébe ezek a fegyverek is.

Elkezdődtek a verseny megyei döntői

Az Európai Unióban követendő példaként említett Örökségünk Őrei — fogadj örökbe egy műemléket országos örökségvédelmi vetélkedőn részt vevő csapatok Kolozs, Maros és Szatmár megyében versenyeznek a regionális döntőbe való továbbjutásért. A diákoknak össze kell állítaniuk egy tevékenységnaplót, amely tartalmazza az online és offline munkáikat. A szakmai zsűri megyénként három csapatot juttat a márciusi regionális döntőbe.

Megyeri Tamás Róbert

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...