Interaktív előadás
Utoljára módositva: 2019-02-11 19:46:06

Dr. Hágó Attila Nándor régész, helytörténész lovassági kardot emelt a magasba a Nagykárolyi Elméleti Líceum dísztermében. Mi több, azt a méretes puskacsövet is megmutatta a magyar tagozatos középiskolásoknak, amelyet a jelenlegi városháza felújításakor tártak fel.

Az Örökségünk Őrei vetélkedő keretében hétfő délelőtt interaktív előadáson vehettek részt a nagykárolyi középiskola diákjai. Arról az épületről szólt kötetlenebbül, ha tetszik, fiatalosabban a helytörténész, amelyet pár diáktársuk „örökbe fogadott”, azaz a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal székházáról, a hajdani Aranyszarvas fogadóról. Beszélt arról, miért építtette a grófi család annak idején a szállót, de számos érdekességet is megemlített arról, mire is bukkantak a felújítás során. Például két puskacsőre, illetve egy lovassági kardra, ezeket a fegyvereket a Szatmár Megyei Múzeum munkatársai restaurálták. Valószínűleg a 19. század második felében rejthették el őket. Mint a helytörténész felvetette, a szabadságharc leverését követően betiltották a fegyverviselést. Egy nagykárolyi személyt például felakasztottak Kecskeméten, mert pisztolyt találtak nála. Minden bizonnyal akkor kerültek a városháza egyik pincéjébe ezek a fegyverek is.

Elkezdődtek a verseny megyei döntői

Az Európai Unióban követendő példaként említett Örökségünk Őrei — fogadj örökbe egy műemléket országos örökségvédelmi vetélkedőn részt vevő csapatok Kolozs, Maros és Szatmár megyében versenyeznek a regionális döntőbe való továbbjutásért. A diákoknak össze kell állítaniuk egy tevékenységnaplót, amely tartalmazza az online és offline munkáikat. A szakmai zsűri megyénként három csapatot juttat a márciusi regionális döntőbe.

Megyeri Tamás Róbert

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 25.
Hagyja a csudába a másokkal való rivalizálást! Inkább gondolja végig, megvalósította-e mindazt, amit egy évvel ezelőtt eltervezett!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. április 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...