Interjú: Még nem éden — nem csak egy album
Utoljára módositva: 2014-10-15 16:41:25

A zenekedvelők sokszor hallhattak már a Kowalsky meg a Vega rock-zenekarról, melynek olyan dalokat köszönhetünk, mint a Nem minden szarka, Ennyi csak, Amilyen hülye vagy, úgy szeretlek, Még nem éden és a legújabb Egy világon át. A banda frontemberével, Kowalsky Balázs Gyulával, azaz Kowával a csapat legújabb lemezéről, és új daláról beszélgettünk.

 

- Áprilisban megjelent legújabb, sorban a hetedik stúdióalbumotok, a Még nem éden, melyről szerintem az összes dal megérdemelné, hogy kislemez formájában is megjelenjen. Te magad is azt nyilatkoztad, hogy ez a korong a Kowalsky meg a Vega történetének legjobb albuma. Miért?

- Zeneiségében és mondanivalójában talán összetettebb, mint az előző lemezek. Hozzátenném azonban, hogy ebből a szempontból a többi lemezzel sincs problémám, de ez a legújabb album kilóg egy kicsit a sorból, pozitív értelemben. Különleges helyet foglal el a szívemben, és szerencsére a közönség is szereti a lemezen található dalokat, legalábbis ez a tapasztalatunk a koncerteken.

A Még nem éden című album Kowalskyék hetedik nagylemeze

- Számomra ez a lemez kiutat jelent a mindennapi gondokból. Meghallgatom, majd pedig úgy érzem, új erőre kaptam. Hirtelen a Hullajózan című dal refrénje jut az eszembe: „…megeshet, hogy egy-két este négykézláb érsz haza néha, s lehet néha néhány könnycsepp belecsöppen a poharadba… de amit a ma nem tud, a holnap úgyis megold majd!”. A többi dal is azt sugallja, ne adjuk fel, mert létezik megoldás a problémákra. Jól értelmezem, ez lenne az üzenete a lemeznek?

- Mindenképpen van egy pozitív felhangja. Azt üzeni, hogy az ember vegye a sorsát a kezébe. Mindenki egyetért abban, hogy azzal nem jutunk előbbre, ha búslakodunk, és verjük a fejünket a falba a gondok miatt. Ez a lemez talán egy plusz támasz lehet abban az embereknek, hogy tegyenek is azért, hogy ezek a gondok megoldódjanak, és ne rágódjanak feleslegesen a múlton. Ehhez viszont csak annyi kell, hogy az érintettek elmében ilyen módon viszonyuljanak a hétköznapokhoz. A zenekar is nagyon sok olyan visszajelzést kap az albummal kapcsolatban, hogy rengeteg erőt képes adni a lemez azoknak, akik már meghallgatták. Végül is mi semmi különlegeset nem csinálunk, csak azt írjuk le, ami számunkra is erőt tudni adni a hétköznapokon, ami úgy néz ki, hogy általánosságban is működik, akár szélesebb körben is.

- A Még nem éden című nagylemez egyik gyöngyszeme a legújabb, Egy világon át című dal és az ehhez készült videoklip. A dal szerintem nemcsak a dalban szereplő személynek és róla szól, hanem mindenkinek, mindenkiről. Ez egy lírai szerzemény, mely stílusban talán kicsit távolabb áll a zenekar eddigi szerzeményeitől. Miért tartottátok fontosnak, hogy ez a szerzemény legyen a következő kiemelt dalotok?

A közönség kérésére az Egy világon át című szerzemény lett Kowáék következő kiemelt dala

- Nem nagyon vannak megszerkesztve előre a következő lépések a zenekarban, ami a dalok népszerűsítését illeti. Az említett dalnál is inkább a közönség szava döntött. Egyszerűen csak figyeltük a reakciókat, és nem lehetett nem észrevenni, hogy mennyire pozitívan fogadta a közönség ezt a dalt. Emiatt arra gondoltunk, hogy egyfajta ajándékként készítünk hozzá egy videoklipet is. Az elején komoly gondot okozott, hogy milyen képi formában tudjuk megtámogatni a dalt, szem előtt tartva a szerzemény mondanivalóját és zeneiségét. Végül egy minimális animációs kiegészítés mellett maradtunk. Ez tehát a közönség dala. Lehet, hogy ha rajtunk múlik, nem feltétlenül ezt választjuk következő dalként, de ez volt a rajongóink akarata, mi pedig tiszteletben tartottuk.

- Forradalmároknak szólítjátok a rajongóitokat. Miért?

- A Forradalom Rt. című nagylemez és dal óta használjuk ezt a kifejezést. Semmiképp sem politikai forradalomról van szó. A szív forradalmára gondolunk. Ha az ember nem elégedett a saját életével, esetleg a világgal, és változtatni szeretne rajta, akkor előbb önmagán kell változtatnia. Először a szívét, meglátásait, a saját lényét kell megváltoztatnia, ezzel tud javítani a teljes egészen, az egész „Földanya életterén”.

- Azt olvastam, hogy gőzerővel stúdióztok. Hamarosan kiadtok egy-két új dalt. Mikorra gyűl össze egy lemezre való?

- Januárban vesszük fel az új dalt, februárban pedig videoklip kíséretében meg is jelenik majd. Az új nagylemezt pedig 2016 elejére tervezzük. Viszont addig jövőre megjelenik még két-három dal a korongról. Azt gondolom, hogy még azért megérdemli a figyelmet a Még nem éden című album is, hisz április óta nem telt olyan hosszú idő, akármennyire is felgyorsult ez a világ, szerintem nyugodtan időzhetünk még egy kicsit a mostani lemeznél és a daloknál. Az a tervünk a Még nem éden című stúdióalbummal, hogy a rajta szereplő összes dalhoz készítünk egy-egy kisfilmet, melyeket a legnagyobb videomegosztón teszünk közzé az interneten.

- Szatmárnémetiben még nem jártatok, de koncertekből nincs hiány. Jelenleg is egy fellépés helyszínén vagytok. Mennyire foglalt az év vége? Felléptek-e esetleg Erdélyben is?

- Szerencsére nagyon foglalt. Azt viszont egyelőre még nem tudnám megmondani, hogy Erdélyben is adunk-e koncertet, mert a szervezőnk ebből a szempontból sokkal előrébb jár, hozzánk pedig csak később jutnak el ezek az információk. Régóta tervben van már, hogy a határon túli területeken is fellépjünk, de eddig nagyon kevés példa volt hasonló koncertekre. Azt viszont elárulom, hogy nagyon komolyan tervezzük ezeket a fellépéseket a Felvidéken és Erdélyben is. Biztos vagyok benne, hogy a következő évben többször jelenünk majd meg a határon túli településeken.

Botos István

 

Nézd meg a videoklipet is!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...