Interjú: Még nem éden — nem csak egy album
Utoljára módositva: 2014-10-15 16:41:25

A zenekedvelők sokszor hallhattak már a Kowalsky meg a Vega rock-zenekarról, melynek olyan dalokat köszönhetünk, mint a Nem minden szarka, Ennyi csak, Amilyen hülye vagy, úgy szeretlek, Még nem éden és a legújabb Egy világon át. A banda frontemberével, Kowalsky Balázs Gyulával, azaz Kowával a csapat legújabb lemezéről, és új daláról beszélgettünk.

 

- Áprilisban megjelent legújabb, sorban a hetedik stúdióalbumotok, a Még nem éden, melyről szerintem az összes dal megérdemelné, hogy kislemez formájában is megjelenjen. Te magad is azt nyilatkoztad, hogy ez a korong a Kowalsky meg a Vega történetének legjobb albuma. Miért?

- Zeneiségében és mondanivalójában talán összetettebb, mint az előző lemezek. Hozzátenném azonban, hogy ebből a szempontból a többi lemezzel sincs problémám, de ez a legújabb album kilóg egy kicsit a sorból, pozitív értelemben. Különleges helyet foglal el a szívemben, és szerencsére a közönség is szereti a lemezen található dalokat, legalábbis ez a tapasztalatunk a koncerteken.

A Még nem éden című album Kowalskyék hetedik nagylemeze

- Számomra ez a lemez kiutat jelent a mindennapi gondokból. Meghallgatom, majd pedig úgy érzem, új erőre kaptam. Hirtelen a Hullajózan című dal refrénje jut az eszembe: „…megeshet, hogy egy-két este négykézláb érsz haza néha, s lehet néha néhány könnycsepp belecsöppen a poharadba… de amit a ma nem tud, a holnap úgyis megold majd!”. A többi dal is azt sugallja, ne adjuk fel, mert létezik megoldás a problémákra. Jól értelmezem, ez lenne az üzenete a lemeznek?

- Mindenképpen van egy pozitív felhangja. Azt üzeni, hogy az ember vegye a sorsát a kezébe. Mindenki egyetért abban, hogy azzal nem jutunk előbbre, ha búslakodunk, és verjük a fejünket a falba a gondok miatt. Ez a lemez talán egy plusz támasz lehet abban az embereknek, hogy tegyenek is azért, hogy ezek a gondok megoldódjanak, és ne rágódjanak feleslegesen a múlton. Ehhez viszont csak annyi kell, hogy az érintettek elmében ilyen módon viszonyuljanak a hétköznapokhoz. A zenekar is nagyon sok olyan visszajelzést kap az albummal kapcsolatban, hogy rengeteg erőt képes adni a lemez azoknak, akik már meghallgatták. Végül is mi semmi különlegeset nem csinálunk, csak azt írjuk le, ami számunkra is erőt tudni adni a hétköznapokon, ami úgy néz ki, hogy általánosságban is működik, akár szélesebb körben is.

- A Még nem éden című nagylemez egyik gyöngyszeme a legújabb, Egy világon át című dal és az ehhez készült videoklip. A dal szerintem nemcsak a dalban szereplő személynek és róla szól, hanem mindenkinek, mindenkiről. Ez egy lírai szerzemény, mely stílusban talán kicsit távolabb áll a zenekar eddigi szerzeményeitől. Miért tartottátok fontosnak, hogy ez a szerzemény legyen a következő kiemelt dalotok?

A közönség kérésére az Egy világon át című szerzemény lett Kowáék következő kiemelt dala

- Nem nagyon vannak megszerkesztve előre a következő lépések a zenekarban, ami a dalok népszerűsítését illeti. Az említett dalnál is inkább a közönség szava döntött. Egyszerűen csak figyeltük a reakciókat, és nem lehetett nem észrevenni, hogy mennyire pozitívan fogadta a közönség ezt a dalt. Emiatt arra gondoltunk, hogy egyfajta ajándékként készítünk hozzá egy videoklipet is. Az elején komoly gondot okozott, hogy milyen képi formában tudjuk megtámogatni a dalt, szem előtt tartva a szerzemény mondanivalóját és zeneiségét. Végül egy minimális animációs kiegészítés mellett maradtunk. Ez tehát a közönség dala. Lehet, hogy ha rajtunk múlik, nem feltétlenül ezt választjuk következő dalként, de ez volt a rajongóink akarata, mi pedig tiszteletben tartottuk.

- Forradalmároknak szólítjátok a rajongóitokat. Miért?

- A Forradalom Rt. című nagylemez és dal óta használjuk ezt a kifejezést. Semmiképp sem politikai forradalomról van szó. A szív forradalmára gondolunk. Ha az ember nem elégedett a saját életével, esetleg a világgal, és változtatni szeretne rajta, akkor előbb önmagán kell változtatnia. Először a szívét, meglátásait, a saját lényét kell megváltoztatnia, ezzel tud javítani a teljes egészen, az egész „Földanya életterén”.

- Azt olvastam, hogy gőzerővel stúdióztok. Hamarosan kiadtok egy-két új dalt. Mikorra gyűl össze egy lemezre való?

- Januárban vesszük fel az új dalt, februárban pedig videoklip kíséretében meg is jelenik majd. Az új nagylemezt pedig 2016 elejére tervezzük. Viszont addig jövőre megjelenik még két-három dal a korongról. Azt gondolom, hogy még azért megérdemli a figyelmet a Még nem éden című album is, hisz április óta nem telt olyan hosszú idő, akármennyire is felgyorsult ez a világ, szerintem nyugodtan időzhetünk még egy kicsit a mostani lemeznél és a daloknál. Az a tervünk a Még nem éden című stúdióalbummal, hogy a rajta szereplő összes dalhoz készítünk egy-egy kisfilmet, melyeket a legnagyobb videomegosztón teszünk közzé az interneten.

- Szatmárnémetiben még nem jártatok, de koncertekből nincs hiány. Jelenleg is egy fellépés helyszínén vagytok. Mennyire foglalt az év vége? Felléptek-e esetleg Erdélyben is?

- Szerencsére nagyon foglalt. Azt viszont egyelőre még nem tudnám megmondani, hogy Erdélyben is adunk-e koncertet, mert a szervezőnk ebből a szempontból sokkal előrébb jár, hozzánk pedig csak később jutnak el ezek az információk. Régóta tervben van már, hogy a határon túli területeken is fellépjünk, de eddig nagyon kevés példa volt hasonló koncertekre. Azt viszont elárulom, hogy nagyon komolyan tervezzük ezeket a fellépéseket a Felvidéken és Erdélyben is. Biztos vagyok benne, hogy a következő évben többször jelenünk majd meg a határon túli településeken.

Botos István

 

Nézd meg a videoklipet is!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...