Intés az őrzőkhöz — kicsit másképp
Utoljára módositva: 2017-11-15 17:18:25

Nem megszokott Ady-est várja az érdeklődőket csütörtökön a püspöki palotában, ahol Havas Judit előadóművész szavalatai Cserey Csaba ütőhangszeres kíséretével ötvöződnek.

Az idei — sorjában már a huszonnyolcadik — Érmindszenti zarándoklat, az Ady-megemlékezés kicsit eltér az eddig megszokottaktól, s a háromnapossá bővült, szerteágazóan gazdag programkínálat oka nem más, mint hogy „Góg és Magóg fia” 140 évvel ezelőtt született. A rendezvénysor egyik különlegessége a november 16-án, csütörtökön 19 órától kezdődő Ady-est, amelynek a szatmárnémeti Római Katolikus Püspöki Palota díszterme ad méltó otthont, s az Intés az őrzőkhöz című összeállításban elhangzó verseket a Cserey Csaba által megszólaltatott különböző ütőhangszerek hangjai kísérik, egészítik ki. A versek tolmácsolója pedig az a Havas Judit előadóművész és irodalomtörténész, aki a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban évtizedek óta szerkeszt irodalmi esteket, az Ady Múzeumban Versmondó Szalont vezet versszeretők számára, s „Az én Adym” sorozatába irodalmárokat, színészeket hív meg, hogy újra és újra tematizálhassák a magyar irodalom talán legkiemelkedőbb, ugyanakkor talán legellentmondásosabb, az önmagával s a világgal soha meg nem elégedő, gyötrődve teljességre törekvő, hol máglyaként lobogva élő, hol szinte halotti apátiába hulló költőóriását. „Miért tartom fontosnak a verset, versmondást? Mert a versben megszépülnek a szavak, s eljuthatunk lélektől lélekig, felmutathatjuk a jobbítani, változtatni akaró szándékot, az ártó erők ellen való tisztaságot, számot adhatunk, eltűnődhetünk — közösen” — vallja Havas Judit, akinek előadói és irodalomtörténészi világában különleges helyet foglal el Ady; olyannyira, hogy például verses tárlatvezetést tartott Ady és Csinszka egykori (első s egyben utolsó) közös belvárosi otthonában.

A különlegesnek ígérkező Ady-est után, a rendezvény folytatásaként pénteken a megyei múzeum dísztermében délelőtt a Mindszent nevet elő- vagy utótagként viselő Kárpát-medencei települések találkozóját tartják, 16 órától pedig Az örök Ady címmel tartanak irodalmi tanácskozást — körbejárva Ady és Erdély kapcsolatát, Ady identitáskurzusát, s új értelmezést adva az egyik talán legismertebb versének, „A Gare de l’Esten”-nek. Szombaton 10 órakor kezdődik az ökumenikus istentisztelet az érmindszenti református templomban, ahol Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, valamint Gyerő Dávid, a Magyar Unitárius Egyház főjegyzője hirdet igét — az ünnepség 11 órától az Ady-szülőház udvarán folytatódik, zárómomentuma pedig Nagykárolyban lesz, ahol 15 órakor a Károlyi-kastély főbejáratával szemben leleplezik Ady Endre és Marchiş Otilia (Itóka) szobrát. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel hívnak és várnak a rendezvénysor programjaira.

 Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...