Intés az őrzőkhöz — kicsit másképp
Utoljára módositva: 2017-11-15 17:18:25

Nem megszokott Ady-est várja az érdeklődőket csütörtökön a püspöki palotában, ahol Havas Judit előadóművész szavalatai Cserey Csaba ütőhangszeres kíséretével ötvöződnek.

Az idei — sorjában már a huszonnyolcadik — Érmindszenti zarándoklat, az Ady-megemlékezés kicsit eltér az eddig megszokottaktól, s a háromnapossá bővült, szerteágazóan gazdag programkínálat oka nem más, mint hogy „Góg és Magóg fia” 140 évvel ezelőtt született. A rendezvénysor egyik különlegessége a november 16-án, csütörtökön 19 órától kezdődő Ady-est, amelynek a szatmárnémeti Római Katolikus Püspöki Palota díszterme ad méltó otthont, s az Intés az őrzőkhöz című összeállításban elhangzó verseket a Cserey Csaba által megszólaltatott különböző ütőhangszerek hangjai kísérik, egészítik ki. A versek tolmácsolója pedig az a Havas Judit előadóművész és irodalomtörténész, aki a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban évtizedek óta szerkeszt irodalmi esteket, az Ady Múzeumban Versmondó Szalont vezet versszeretők számára, s „Az én Adym” sorozatába irodalmárokat, színészeket hív meg, hogy újra és újra tematizálhassák a magyar irodalom talán legkiemelkedőbb, ugyanakkor talán legellentmondásosabb, az önmagával s a világgal soha meg nem elégedő, gyötrődve teljességre törekvő, hol máglyaként lobogva élő, hol szinte halotti apátiába hulló költőóriását. „Miért tartom fontosnak a verset, versmondást? Mert a versben megszépülnek a szavak, s eljuthatunk lélektől lélekig, felmutathatjuk a jobbítani, változtatni akaró szándékot, az ártó erők ellen való tisztaságot, számot adhatunk, eltűnődhetünk — közösen” — vallja Havas Judit, akinek előadói és irodalomtörténészi világában különleges helyet foglal el Ady; olyannyira, hogy például verses tárlatvezetést tartott Ady és Csinszka egykori (első s egyben utolsó) közös belvárosi otthonában.

A különlegesnek ígérkező Ady-est után, a rendezvény folytatásaként pénteken a megyei múzeum dísztermében délelőtt a Mindszent nevet elő- vagy utótagként viselő Kárpát-medencei települések találkozóját tartják, 16 órától pedig Az örök Ady címmel tartanak irodalmi tanácskozást — körbejárva Ady és Erdély kapcsolatát, Ady identitáskurzusát, s új értelmezést adva az egyik talán legismertebb versének, „A Gare de l’Esten”-nek. Szombaton 10 órakor kezdődik az ökumenikus istentisztelet az érmindszenti református templomban, ahol Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, valamint Gyerő Dávid, a Magyar Unitárius Egyház főjegyzője hirdet igét — az ünnepség 11 órától az Ady-szülőház udvarán folytatódik, zárómomentuma pedig Nagykárolyban lesz, ahol 15 órakor a Károlyi-kastély főbejáratával szemben leleplezik Ady Endre és Marchiş Otilia (Itóka) szobrát. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel hívnak és várnak a rendezvénysor programjaira.

 Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 16.
Valaki a környezetében folyamatosan igyekszik kitérni a véleménynyilvánítás elől és ezzel az Ön dolgát nehezíti meg. Követeljen tőle állásfoglalást!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...