Iohannis: a kormányátalakítás érvénytelen és alkalmatlan, egyértelműen elutasítom
Utoljára módositva: 2019-09-13 09:56:29

Elutasítja a Viorica Dăncilă kormányfő által javasolt kormányátalakítást, mivel az ‘érvénytelen és alkalmatlan’, jelentette be Klaus Iohannis államelnök csütörtökön, a Cotroceni-palotában tartott sajtónyilatkozatában.

 

‘A miniszterelnök asszony kormányátalakítás jóváhagyását kéri. Azt kéri, hogy mentsek fel a tisztségből néhány ügyvivő minisztert, és nevezzek ki hat minisztert. Ez a kormányátalakítás érvényesség nélküli és alkalmatlan, ezért egyértelműen elutasítom’ – mondta az államfő, aki szerint a kormányfő kérése ‘durván alkotmányellenes’.

 

Hozzátette, a kormányfőnek bizalmi szavazatot kell kérnie a parlamentben a kormány számára, ‘másként nem lehet megoldani a dolgokat’.

 

Az államfő emlékeztetett, a kormányfő augusztus végén is kérte tőle a kormányátalakítás jóváhagyását, és ezt követően, néhány órával később a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) bejelentette, hogy kilép a kormánykoalícióból. Rámutatott, mivel az alkotmány ‘a parlament szavazatát kéri abban az esetben, amikor minisztereket cserélnek le’, elutasította a kért kormányátalakítást.

 

‘Egy idő után a miniszterelnök-asszony ügyvivő miniszterek kinevezésének jóváhagyását kérte. Ugyanazon okból, mivel az alkotmány 85. cikkelyének értelmében ebben az új konfigurációban a kormánynak meg kell jelennie bizalmi szavazat végett a parlament előtt, elutasítottam azt a kormányfői kérést is’ – nyomatékosította Iohannis.

AGERPRES/(RO – szerző: Oana GHIŢĂ, szerkesztő: Florin MARIN, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...