×
2020. 04 07.
Kedd
Herman
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Iohannis: a kormányfő akciói okoznak fennakadásokat az állami intézmények működésében

2019.10.05 - 10:11
Megosztas :
 • Iohannis: a kormányfő akciói okoznak fennakadásokat az állami intézmények működésében

  'Az állami intézmények súlyos tehetetlenségi állapotát, amelybe mindinkább belesüllyednek, az okozza, hogy Viorica Dăncilă kormányfő továbbra is ragaszkodik annak megtagadásához, hogy a parlament elé járuljon bizalmi szavazásra' - jelentette ki Klaus Iohannis államfő pénteken.

  Viorica Dăncilă kormányfő pénteken újabb ügyvivő miniszterekre küldött kinevezési javaslatokat Klaus Iohannis államelnöknek.

  'A mai kéréssel a kormányfő gyakorlatilag azt várja el, hogy szegjem meg az alkotmányt és járuljak hozzá az immár második ügyvivő miniszter kinevezéséhez az oktatási tárca élére, miután Daniel Breaz úr már betöltötte ezt a tisztséget az alkotmány 107. cikkelye által megengedett ideig, azaz 45 napig' - írja Iohannis az Államelnöki Hivatal által kiadott közleményben.

  Az államfő emlékeztetett, hogy a nemrég hozott határozatában az alkotmánybíróság világosan kijelentette, hogy a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) kormányból való kilépésével az ország elnöke csak a parlament előzetes jóváhagyásával nevezhet ki minisztereket.

  'Nem is lett volna szükség azonban alkotmánybírósági döntésre ahhoz, hogy világos legyen, az alkotmányt be kell tartani. Ha jóhiszeműen cselekedett volna és tényleg el akart volna kerülni bármiféle gátoló tényezőt, Dăncilă asszonynak a parlament elé kellett volna mennie, hogy bizalmi szavazatot kérjen kormánya számára, ahogyan azt kértem tőle. Ha Dăncilă asszony most sem érti az alkotmánybíróság döntésének értelmét, elmagyarázom neki még egyszer, nyilvánosan: ahhoz, hogy minisztert nevezzen ki az oktatási tárca élére, meg kell jelennie a parlament előtt' - üzente Iohannis a miniszterelnöknek.

  Az államelnök az orvosi rezidensvizsga helyzetéről is kifejti véleményét.

  'Az egészségügyi miniszter mai (péntek - szerk. megj.) bejelentése bizonyítja, hogy a jelenlegi kormány képtelen megszervezni a rezidensvizsgát és ezzel együtt menedzselni az egészségügy humán erőforrását, amely a rendszer megfelelő működéséhez alapvetően szükséges. (...) A vizsgát egy világosan meghatározott módszertan alapján kellett volna megszervezni, és a kormány az, amely megengedhetetlenül sokáig halogatta annak jóváhagyását, mint minden évben' - véli Iohannis.

  Sorina Pintea egészségügyi miniszter pénteken bejelentette, hogy december 8-ára halasztják idén az orvosi rezidensvizsgát, amely eredetileg november 17-ére volt beütemezve.

  'Precedens nélküli helyzetben vagyunk. Most első alkalommal fennáll annak a veszélye, hogy nem szervezzük meg a rezidensvizsgát, és emiatt az 5684 idén végzett orvos, fogorvos és gyógyszerész nem tudja folytatni szakosodását' - közölte az egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján.

  A rezidensvizsga megszervezését és finanszírozását szabályozó 2009/18-as számú kormányrendelet értelmében az egészségügyi minisztérium minden év utolsó negyedében írja ki az országos vizsgát, és a tavaly elfogadott ütemterv szerint az idei vizsgát november 17-én kellene megszervezni. A tárca az egészségügyi, illetve az oktatási miniszter által rendelettel jóváhagyott módszertan alapján szervezi meg minden évben a vizsgát. Tulajdonképpen hét rendeletről van szó, amelyek közül három közös. Az egészségügyi minisztérium összeállította a szükséges iratokat, mivel azonban az oktatási tárcánál nincs kinevezett vagy ügyvivő miniszter, nem tudják kiadni a rezidensvizsga megszervezéséhez szükséges rendeleteket - vázolta fel Sorina Pintea.

  'Reméltük, hogy nem fogunk ebbe a helyzetbe jutni, hogy lesz oktatási miniszterünk, hiszen a kormányfő elküldte a kinevezési javaslatot az államelnöknek. Íme azonban abban a helyzetben vagyunk, hogy el kell halasztani a rezidensvizsgát. (...) Ezt a helyzetet el lehetett volna kerülni, ha az ország legmagasabb tisztségét viselő személy megértette volna a dolgot. A politikai játszmáknak nem kellene kihatniuk az egészségügyre' - fűzte hozzá Pintea.

  AGERPRES

  Cookie