Iohannis a román EU-elnökség eddigi megvalósításairól
Utoljára módositva: 2019-03-23 09:11:12

Az Európai Tanács tavaszi ülésén vett részt csütörtökön és pénteken Brüsszelben Klaus Iohannis államfő — Florentina Peia, az Agerpres kiküldött tudósítója jelenti.

Románia államelnöke az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő ország képviselőjeként beszámolt az Európai Tanács által 2018 decemberében megfogalmazott stratégiai célok gyakorlatba ültetése terén elért eredményekről, valamint azokról a fontos megvalósításokról, amelyeket Románia elért EU-elnöksége eddigi időszaka alatt. Több, az európai állampolgárok szempontjából igen fontos dossziét sikerült lezárni a szociális jogok és munkajog, az egységes digitális piac terén, valamint szállításügyi, energiaügyi, infrastrukturális, környezetvédelmi kérdésekben. Döntések születtek több, az Európai Unió belső biztonságát, a bankuniót és a tőkepiaci uniót érintő kérdésben is – derül ki az Államelnöki Hivatal Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményéből.

Iohannis ismertette az EU-elnökséget betöltő Románia erőfeszítéseit egy teljesebb és igazságosabb egységes piac létrejötte érdekében. Hangsúlyozta, az egységes piac akkor tehető teljesebbé és igazságosabbá, ha tiszteletben tartják az alapvető szabadságjogokat és elkerülik az olyan korlátozások, intézkedések bevezetését, amelyek az egységes piac integritását veszélyeztetik.

Európa gazdasági pozíciójának megőrzéséhez erős digitális piacra is szükség van, ennek érdekében is előrelépéseket tett az EU-elnökség, például a mesterséges intelligencia fejlesztésével kapcsolatos összehangolt európai tervvel kapcsolatos következtetések terén, amelyeket a román EU-elnökség javasolt és a közelmúltban fogadta el az EU Tanácsa – mondta a román államfő.

Iohannis felszólalásában arról is beszámolt, hogy a Tanács soros elnökeként Románia tárgyalásokat kezdeményezett a klímaváltozás leküzdését célzó, hosszú távú EU-stratégia kidolgozása érdekében. Ugyanakkor már mandátumának átvételétől kezdve intézkedéseket hozott a félretájékoztatás visszaszorítása érdekében, hogy az európai parlamenti választások szabad és korrekt folyamat során menjenek végbe.

Az április 8-ára beütemezett EU-Kína csúcs kapcsán Európa vezetői a Kínával ápolt kapcsolatokról is megbeszélést folytattak.

Krím és Szevasztopol Oroszország általi jogellenes annektálásának ötödik évfordulója kapcsán az európai vezetők megerősítették, hogy az Európai Unió továbbra is szilárdan kitart Ukrajna szuverenitásának és területi egységének támogatása mellett. Az EU változatlanul elkötelezett az annektálást el nem ismerő politikájának maradéktalan végrehajtása mellett. Románia ezzel összhangban Ukrajna szuverenitását és területi egységét támogatja – derül ki az Államelnöki Hivatal közleményéből.

Az EU vezetői megállapodtak abban, hogy elfogadják az Egyesült Királyság Unióból való kilépése dátumának elhalasztását május 22-éig, azzal a feltétellel, ha a brit képviselőház jövő héten elfogadja a kilépési megállapodást. Amennyiben ez nem történik meg a jövő hét folyamán, akkor a halasztási határidő április 12-e lesz, addig az Egyesült Királyságnak megoldási javaslatot kell tennie, amelyet szavazásra bocsátanak az Európai Tanácsban.

Abban is megállapodtak az ülésen, hogy nem jöhet szóba egy újabb tárgyalás a kilépési megállapodásról.

AGERPRES

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...