Iohannis: az állam „újraindítására” van szükség
Utoljára módositva: 2019-07-30 18:38:27

A nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett 15 éves lány esete bebizonyította, hogy az állam „újraindítására” van szükség Romániában, vagyis szakértelmük és nem a politikai engedelmességük alapján kell kiválasztani köztisztségviselőket — hangoztatta kedden Klaus Iohannis államfő a legfelsőbb védelmi tanács (CSAT) ülését követő sajtónyilatkozatában.

Az elnök szerint a korrupció és hozzá nem értés aláásta a nemzetbiztonságot, tönkretette az államot, amely már képtelen megvédeni polgárait, nem képes garantálni legfontosabb emberi jogukat, az élethez való jogot.

„Azért jutottunk ide, mert az utóbbi évek kormányai megtöltötték az országot hozzá nem értő tisztségviselőkkel, és elüldözték a szakembereket” — jelentette ki Iohannis.

A jobboldali államfő szerint a szociálliberális kormánykoalíció ásta alá a nemzetbiztonságot az igazságszolgáltatási törvények módosításával, a közbiztonsági rendszerben bekövetkezett nyugdíjazási hullámmal, a börtönbüntetések lerövidítésével.

A CSAT-ban valamennyi érintett intézmény bemutatta jelentését a meggyilkolt lány esetéről, az elnök pedig a segélyhívások pontosabb helymeghatározását, a reakcióidő lerövidítését, és az erőszakos bűncselekmények büntetésének szigorítását célzó intézkedéseket sürgetett.

Középtávon Iohannis szerint a közintézmények a köztisztségek politikamentesítése, a félreállított, elüldözött szakemberek visszahozása lehet megoldás.

A CSAT ülése után Viorica Dăncilă szociáldemokrata kormányfő a belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatót, amelynek éléről kedden délben lemondott az alig hat napja beiktatott Nicolae Moga belügyminiszter. A kormányfő elmondta: Mihai Fifor kormányfő-helyettest jelölte ideiglenes tárcavezetőnek. A jobboldali elnök támadásaira reagálva annyit mondott: ebben a helyzetben nem a bűnbakkeresés, az egymásra mutogatás a megoldás, elutasítja a társadalom megosztását.

Dăncilă kijelentette: nyitott arra, hogy a — kormánypárt elnökeként — rendkívüli ülésszakra hívják a parlamentet és sürgősségi kormányrendelettel hozzák meg azokat az intézkedéseket, amelyek elkerülhetővé teszik a caracalihoz hasonló tragédiákat.

Romániában hatalmas közfelháborodást okozott a dél-romániai Caracalban múlt héten elrabolt, megerőszakolt és megölt Alexandra ügye, miután kiderült, hogy hiába hívta háromszor is a 112-es segélyhívószámot elrablója telefonjáról, a hatóságok nem voltak képesek idejében azonosítani a hívás helyét, és közbelépni, hogy megmentsék az életét.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...