Iohannis: az emberek megtanultak tüntetni, a kormány azonban nem tanult meg szépen viselkedni
Utoljára módositva: 2019-09-27 13:10:21

Az utóbbi időben a román emberek megtanultak tüntetni, a kormány azonban nem tanult meg viselkedni — mondta Klaus Iohannis csütörtökön New Yorkban EU.RO – Nyílt párbeszéd Európa jövőjéről című könyvének bemutatásán.

Az eseményen megkérdezték Iohannistól, miért olyan gyakoriak a tüntetések Romániában. Az államfő azt mondta, az 1989-es forradalom után az emberek jobb életre, az életszínvonal jelentős emelkedésére számítottak, sokak elvárásai azonban nem teljesültek, aminek részben az az oka, hogy a kormányzás nem volt elég hatékony.

„Ebben az elégedetlenségben azonban én olyan jeleket is látok, amelyeket pozitívnak értékelek. A román társadalom meghaladta az amorf állapotot, élénkké vált, jelen van, hangot ad elvárásainak, és amikor nagyon rosszul mennek a dolgok, az emberek készek utcára vonulni” — fogalmazott.

A 2017-es nagyszabású megmozdulások kapcsán az elnök kifejtette, az emberek nagyon nagy számban vonultak utcára, és a hosszan tartó tüntetések eredménnyel jártak, hiszen a kormány visszavonta a vitatott sürgősségi rendeletet, amely az állampolgárok elégedetlenségét kiváltotta. „Az emberek megtanultak tüntetni, a kormány azonban nem tanult meg szépen viselkedni” — hangoztatta.

Hozzátette, az elmúlt években végzett közvélemény-kutatások nagyfokú elégedetlenségről árulkodnak, aminek egyik oka a rossz kormányzás.

„A rossz kormányzás, amely az elmúlt két évben a kormánytöbbségnek az igazságszolgáltatás ellen intézett intézményesített támadásaihoz, a közintézmények elhanyagolásához vezetett. Nagyon sok rokon, ismerős került kulcspozícióba, mert megfelelő pártkönyvvel rendelkeztek, és mindez a közszolgáltatások jól érzékelhető leépüléséhez vezetett. Ez világosan meglátszott az európai parlamenti választásokon is, amelyeken a kormánypárt nagyon gyenge eredményt ért el” — nyomatékosította.

Könyvének címe kapcsán Klaus Iohannis azt mondta, azt szerette volna érzékeltetni, hogy Románia és Európa elválaszthatatlan egymástól. „Én személy szerint megrögzött Európa-párti, megrögzött transzatlantista vagyok” — fogalmazott.

AGERPRES

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...