Iohannis: az emberek megtanultak tüntetni, a kormány azonban nem tanult meg szépen viselkedni
Utoljára módositva: 2019-09-27 13:10:21

Az utóbbi időben a román emberek megtanultak tüntetni, a kormány azonban nem tanult meg viselkedni — mondta Klaus Iohannis csütörtökön New Yorkban EU.RO – Nyílt párbeszéd Európa jövőjéről című könyvének bemutatásán.

Az eseményen megkérdezték Iohannistól, miért olyan gyakoriak a tüntetések Romániában. Az államfő azt mondta, az 1989-es forradalom után az emberek jobb életre, az életszínvonal jelentős emelkedésére számítottak, sokak elvárásai azonban nem teljesültek, aminek részben az az oka, hogy a kormányzás nem volt elég hatékony.

„Ebben az elégedetlenségben azonban én olyan jeleket is látok, amelyeket pozitívnak értékelek. A román társadalom meghaladta az amorf állapotot, élénkké vált, jelen van, hangot ad elvárásainak, és amikor nagyon rosszul mennek a dolgok, az emberek készek utcára vonulni” — fogalmazott.

A 2017-es nagyszabású megmozdulások kapcsán az elnök kifejtette, az emberek nagyon nagy számban vonultak utcára, és a hosszan tartó tüntetések eredménnyel jártak, hiszen a kormány visszavonta a vitatott sürgősségi rendeletet, amely az állampolgárok elégedetlenségét kiváltotta. „Az emberek megtanultak tüntetni, a kormány azonban nem tanult meg szépen viselkedni” — hangoztatta.

Hozzátette, az elmúlt években végzett közvélemény-kutatások nagyfokú elégedetlenségről árulkodnak, aminek egyik oka a rossz kormányzás.

„A rossz kormányzás, amely az elmúlt két évben a kormánytöbbségnek az igazságszolgáltatás ellen intézett intézményesített támadásaihoz, a közintézmények elhanyagolásához vezetett. Nagyon sok rokon, ismerős került kulcspozícióba, mert megfelelő pártkönyvvel rendelkeztek, és mindez a közszolgáltatások jól érzékelhető leépüléséhez vezetett. Ez világosan meglátszott az európai parlamenti választásokon is, amelyeken a kormánypárt nagyon gyenge eredményt ért el” — nyomatékosította.

Könyvének címe kapcsán Klaus Iohannis azt mondta, azt szerette volna érzékeltetni, hogy Románia és Európa elválaszthatatlan egymástól. „Én személy szerint megrögzött Európa-párti, megrögzött transzatlantista vagyok” — fogalmazott.

AGERPRES

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 7.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...