Iohannis: Az oktatásnak értékeket kellene teremtenie
Utoljára módositva: 2019-09-30 13:01:29

A romániai oktatásnak a tehetségeket kellene támogatnia, értékeket kellene teremtenie, de ez csak kevés oktatási központban valósul meg, jelentette ki Klaus Iohannis államelnök Kolozsváron, az egyetemi tanévnyitón.

‘Az oktatásban az egyetlen állandó tényezőt az a gyakorlat jelentette, hogy olyan hozzá nem értő minisztereket neveztek ki a tárca élére, akik nemhogy nem oldották meg a rendszer problémáit, de nem is értették, nem is akarták megérteni azokat. Középszerű miniszterekkel csak középszerű eredményeket érsz el. A romániai oktatásnak a tehetségeket kellene támogatnia, értékeket kellene teremtenie. Sajnálatos módon azonban nálunk ez nem szabály, csak kivétel, amellyel alig néhány oktatási központban találkozunk, mint ez is itt. Emellett ugyanakkor Románia még nem nyújt elég lehetőséget a fiataloknak, hogy sikeres karriert építsenek maguknak itthon’ – mondta az államfő a Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanévnyitóján.

Kiemelte ugyanakkor, hogy Kolozsvár az elmúlt években mágnesként vonzotta a tehetséges és ambiciózus ifjakat.

‘Csak az egyetemi központok megerősítése, a minőség kultúrájának továbbadása és a magánszektorral, illetve az európai és nemzetközi partnerekkel való aktív együttműködés révén tudjuk biztosítani ezeket a lehetőségeket. (…) Az itteni egyetemi és gazdasági szféra már megtette az első nagyon fontos lépéseket a normalitás és korszerűség felé’ – fűzte hozzá Iohannis.

Az államfő arra biztatta a tanárokat, hogy egyesítsék erejüket.

‘A romániai egyetemi központoknak megvan a lehetőségük, hogy fontos erőforrásokat használjanak fel közösen, hogy együttműködjenek. Megfelelő stratégiai együttműködés nélkül a romániai egyetemek azt kockáztatják, hogy nem lesznek képesek figyelemre méltó megvalósításokat felmutatni globális szinten. A hazai és a nemzetközi ranglistákon szereplő felsőoktatási intézmények büdzséje közötti különbség óriási, esetükben egy lehetséges megoldás olyan egyetemi pólusok kialakítása lenne, amelyek mind az üzleti szféra, mind a helyi hatóságok támogatását élveznék’ – mondta még Iohannis.

AGERPRES

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...