Iohannis felfüggesztéséről hétfőn dönt a kormánykoalíció
Utoljára módositva: 2018-07-05 16:30:16

Hétfői ülésükön döntenek a koalíciós pártok vezetői arról, hogy kezdeményezik-e Klaus Iohannis államfő tisztségből való felfüggesztését — nyilatkozta csütörtökön a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Liviu Dragnea azt mondta, tárgyalt már a témáról a koalíciós partner Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnökével, Călin Popescu-Tăriceanuval. „Közöltem vele, hogy az államfő felfüggesztése komoly opcióvá kell hogy váljon, mert mi csak itt ülünk és panaszkodunk, de ő nem tartja be az alkotmányt sem ma, sem holnap. Lehet, elküld még egy elnöki tanácsadót, hogy fenyegesse meg valamelyik alkotmánybírót, vagy lehet, hogy elküldte valamelyik tanácsadóját, hogy fenyegesse meg a legfelsőbb bíróság bíráit” — fogalmazott Dragnea.

Hozzátette, Tăriceanu egyetértett felvetésével, azzal, hogy „komolyan ki kell elemezni ezt a lehetőséget”, és hétfőn eldöntik, hogy kezdeményezni fogják-e az elnök felfüggesztését vagy sem.

Dragnea szerint Iohannis államfő csúfot űz az alkotmányból, „nem érdeklik a törvények”, „csak saját érdekei és saját védelme” foglalkoztatja.

„A tegnap a többség diktatúrájáról beszélt, pedig éppen az ő hozzáállása hasonlít a diktátorokéhoz. A többség képezi a demokrácia egyik alappillérét, azért tartanak választásokat, azért mennek el az emberek szavazni, hogy válasszák meg azt a többséget, amely aztán döntéseket hoz, törvényeket alkot, a kormányon keresztül igazgatja az országot. Őt ez a többség zavarja. Ez éppen a diktátorok fordított logikája: nem számít a többség, nem számítanak a szavazatok, csak az számít, hogy mit akar az az egy ember, aki maga alá rendelne minden intézményt” — hangoztatta a nagyobbik kormánypárt elnöke.

Dragnea rámutatott, azért nem vett részt a Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE) új igazgatója, Gabriel Vlase eskütételi ceremóniáján a Cotroceni-palotában, mert nem tudta elfogadni egy olyan elnök meghívását, „aki nem tartja be az alkotmányt, aki folyamatosan támadja az általam vezetett pártot, aki akadályozza a parlament tevékenységét, akinek a részéről nem érzünk hajlandóságot az intézményközi együttműködésre”.

AGERPRES

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. február 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...