Iohannis megjelent a lemondását követelő tüntetők között
Utoljára módositva: 2017-02-08 20:04:09

Klaus Iohannis államfő megjelent szerdán a lemondását negyedik napja követelő tüntetők között, de tartalmas párbeszédre nem kerülhetett sor közöttük a trombiták és bekiabálások hangzavarában.

Az elnöki palota előtt vasárnap kezdtek tüntetni a Sorin Grindeanu vezette szociálliberális kormány hívei, bizonyítandó, hogy nem mindenki ért egyet a kormány leváltásával, ahogyan azt több mint egy hete százezrek követelik országszerte.

A sűrű havazásban Iohannis két-három percet töltött az elnöki hivatal bejáratánál összesereglett több száz tüntető előtt és többnyire szótlanul hallgatta a lemondását követelő skandálást. A helyszínen lévő televíziós stábok mikrofonjai egyetlen kivehető mondatát rögzítették, amellyel az egyik demonstrálónak valamire azt válaszolta: “Mindannyian románok vagyunk”.

Távozása után a tüntetők azt mondták az újságíróknak, hogy kellemetlen meglepetés volt számukra az elnök látogatása, és azt a meleg teát sem fogadták el, amivel az elnöki hivatal munkatársai később megkínálták őket.

A jobboldali elnököt a kormányoldal többször vádolta azzal, hogy megcsappant népszerűsége helyreállítása érdekében, maga szít feszültséget. Iohannist élesen bírálta a szociálliberális parlamenti többség, amiért január 22-én megjelent a kormány közkegyelmi tervei ellen tüntetők között, mondván, hogy a demonstrálókhoz hasonlóan őt is felháborítja, hogy a bűnvádi eljárás alá vont politikusok “klikkje” meg akarja változtatni a büntetőjogot és gyengíteni próbálja a jogállamiságot.

A román hírtelevíziók kommentárjai szerint Iohannis a politikai részrehajlás vádját akarta szerdai gesztusával elhárítani. A kormánnyal szemben kritikus média értelmezése szerint az elnök azt is bizonyítani akarta, mekkora nagyságrendi különbség van a kormány lemondásáért utcára vonult százezrek és a kabinet védelmére kelt néhány száz tüntető között.

Szerda délután gyülekezni kezdtek az emberek a kormány épülete előtt is, ahol a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő kormányrendelet hatálytalanítása után is estéről estére ezrek követelték a kormány távozását. Az itteni tüntetők hólapátokkal érkeztek és a néhány napja jelszavukká vált Rezist (Kitartok) szót írták ki a kormány előtti téren a hóba.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. február 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...