Iohannis megtagadta a kormányfő miniszterjelöltjeinek kinevezését
Utoljára módositva: 2019-08-29 08:51:58

Klaus Iohannis román államfő megtagadta szerdán a miniszterelnök kormányátalakítási kérését, s felszólította Viorica Dancila kormányfőt, hogy járuljon bizalmi szavazásra a parlament elé, miután a szociálliberális kormánykoalíció felbomlásával megváltozott a kormány politikai összetétele.

 A novemberi elnökválasztáson újabb mandátumra pályázó jobboldali államfő esti sajtónyilatkozatában úgy értékelt: a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem folytathatja a kormányzást, Dancilának már a május 26-ai korrupcióellenes népszavazás után le kellett volna mondania tisztségéről, miután 6,4 millió román a szemébe mondta, hogy nem ért egyet politikájával.
Iohannis egyszerre bekövetkezett két eseményre reagált: Dancila hétfőn újabb miniszterjelöltek kinevezését kérte tőle, mivel – a korábbiak lemondatása vagy leváltása miatt – jelenleg több tárcát is ideiglenes miniszterek vezetnek, akiknek már lejárt a mandátumuk. Ugyancsak hétfőn a kormány vezető erejét képező PSD koalíciós partnere, a liberális ALDE bejelentette, hogy kilép a kormányból, miután Dancila nem volt hajlandó eleget tenni a kormányprogram felülvizsgálatát és a közigazgatás karcsúsítását sürgető követelésüknek.
Dancila egyebek mellett az igazságügyi és az oktatási tárca élén, és két kormányfő-helyettesi poszton akart minisztercserét, de Iohannis valamennyi jelöltjét elutasította. Az elnök arra hivatkozott, hogy Dancila javaslatai szerinte elfogadhatatlanok, másrészt megváltozott a kormány politikai összetétele is, és ehhez az alkotmány értelmében a parlament jóváhagyása is szükséges.
Ioahannis nem tette egyértelművé, hogy elutasítása kiterjed-e azokra a miniszterhelyettesekre is, akiket az ALDE távozó minisztereinek helyére jelölt Dancila, mindenesetre megállapította, hogy Romániában kormányválság alakult ki. Az elnök ugyanakkor leszögezte: nem hajlandó olyan döntést hozni, amellyel hozzájárul a Dancila-kormány talpon maradásához.
Iohannis úgy értékelte: a PSD és ALDE egyaránt felelős a kormányzás kudarcáért, a liberálisok nem “moshatják kezeiket” most úgy, mintha nem járultak volna hozzá az igazságszolgáltatás “lemészárlásához” és egy sor hibás gazdásági döntéshez.
Iohannis szerint az állam “újraindítására”, valódi és átfogó változásra van szükség Romániában, és ehhez a választók támogatását kérte.
“Csak a románok szavazata képes új többséget kialakítani, amely lehetővé teszi azoknak a Nyugat-barát, Európa-párti, a demokráciát és jogállamiságot támogató eszményeknek a megvalósulását, amelyeket magam is és sok más jóhiszemű ember szorgalmaz” – mondta rá Iohannis.
Szerinte a parlament jelenlegi összetétele mellett is van lehetőség egy “átmeneti kormány” beiktatására, amely leválthatja a Dancila-kabinetet, és megakadályozza a “teljes összeomlást”. Ehhez azonban valamennyi ellenzéki pártnak “észszerűen” kell viselkednie – tette hozzá, arra utalva, hogy a PSD a parlamenti helyek 45 százalékával rendelkezik, és kormánya leváltásához minden jobb és baloldali ellenzéki pártnak és az RMDSZ és össze kell fognia.
Romániában a jövő héten kezdődik a kétkamarás parlament őszi ülésszaka, novemberben pedig államfőválasztást rendeznek.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...