Iohannis nem hajlandó újabb PSD-s politikusnak kormányalakítási megbízást adni
Utoljára módositva: 2019-05-22 20:10:12

Nem hajlandó újabb szociáldemokrata politikusnak kormányalakítási megbízást adni Klaus Iohannis államfő abban az esetben, ha a Szociáldemokrata Párt (PSD) Viorica Dancila miniszterelnököt is lemondatja, vagy megbuktatja.

A PSD-t folyamatosan bíráló jobboldali elnök ezt egy szerdai sajtóértekezleten újságírói kérdésre válaszolva szögezte le.

Iohannis eddig nem vitatta el a 2016-os decemberi parlamenti választásokat fölényesen megnyerő PSD-től a kormányalakítás jogát, annak ellenére, hogy a szociáldemokraták már kétszer leváltották saját miniszterelnöküket, amikor azok szembeszegültek Liviu Dragnea PSD-elnökkel. Most azonban a közvélemény-kutatások ellenzéki győzelmet jósolnak a közelgő európai parlamenti (EP-) választásokon, az elnök pedig korrupcióellenes népszavazást is kiírt május 26-ára, amit a kormánypárt elleni bizalmatlansági voksként állít be.

Iohannis szerint a vasárnapi választás eredménye “változásokat” idéz majd elő a román politikai életben is, de nem volt hajlandó részletezni, hogy konkrétabban mire gondol. Az esetleges kormányfő-cserére vonatkozó újságírói kérdés azzal összefüggésben hangzott el, hogy Dancila az utóbbi időben több jelét adta függetlenedési szándékának, és kedden Liviu Dragnea pártelnök már burkoltan meg is fenyegette azzal, hogy egyetlen kormánytagnak sem kellene elfelejtenie, “miért tették oda, ahova tették”.

Iohannis szerdai nyilatkozatában arra buzdította a román állampolgárokat, hogy vegyenek részt az igazságügyi témákról kiírt népszavazáson, és bírálta a PSD-t, amiért szerinte a háttérben végzett “aknamunkával” a referendum bojkottálására próbálja rávenni a polgárokat annak érvénytelenítése reményében. Az elnök szerint a médiahatóság “Dragnea utasítására” az utóbbi 30 évben először tagadta meg, hogy adásidőt biztosítson a közmédiában valamely választási kampány – jelen esetben a népszavazási mozgósítás – számára.

A baloldali kormánykoalícióval éles konfliktusban álló Klaus Iohannis jobboldali államfő április 25-én hozott elnöki rendeletet a népszavazásról. Az elnök referendummal tiltatná meg, hogy Romániában amnesztiában részesülhessenek a korrupciós bűncselekmények elkövetői, vagy sürgősségi kormányrendelettel módosítsák a büntetőjogot.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 5 dkg darált mák, 1,85 dl tej, 22 dkg kristálycukor, 20 dkg vaj, 3 db tojás, 30 dkg ...