Iohannis részt vesz kedden az Európai Tanács ülésén
Utoljára módositva: 2019-05-24 15:16:20

Klaus Iohannis államfő részt vesz kedden Brüsszelben az Európai Tanács informális ülésén.

Az Államelnöki Hivatal pénteki közleménye szerint a napirenden a május 23-a és 26-a közötti európai parlamenti választások kiértékelése szerepel. Az európai vezetők a választási eredmények fényében előzetes megbeszélést folytatnak az európai intézmények vezetőinek kijelöléséről.

Az alapszerződés értelmében az Európai Tanács (ET) elnökét, két és fél éves, egyszer megújítható mandátumra a Tanács tagjai minősített többséggel választják. A jelenlegi elnök mandátuma november 30-án jár le.

Ugyancsak az Európai Tanács, a választások eredményének figyelembe vételével, minősített többséggel terjeszti elő javaslatát az Európai Parlamentnek (EP) az Európai Bizottság (EB) elnöki tisztségére. Az EB elnökét a parlament választja meg tagjainak abszolút többségével. Amennyiben a jelölt nem szerzi meg a szükséges szavazatszámot, az ET egy hónapos határidővel egy másik jelöltet kell hogy a parlament elé terjesszen.

A Tanács, a megválasztott elnökkel egyetértésben javaslatot tesz a Biztosok Kollégiumára.

Meghallgatásuk után a Bizottság elnökéről, az EU külpolitikai főképviselőjéről, és a Bizottság többi tagjairól az Európai Parlament szavaz. A hivatalban lévő EB mandátuma október 31-én jár le.

Az Európai Unió külpolitikai főmegbízottját az Európai Tanács nevezi ki. A jelenlegi főmegbízott mandátuma október 31-án jár le.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...