Iohannis: tudatosítanunk kell a rasszizmus elleni harc fontosságát
Utoljára módositva: 2019-08-02 15:08:26

A romák ellen elkövetett genocídium nemzetközi emléknapja alkalmából a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni tudatos harc fontosságára hívta fel a figyelmet Klaus Iohannis államfő.

Az elnök üzenetében azt írja: a második világháborúban megölt, közel félmillió roma emlékének szentelt nap jó alkalom annak kihangsúlyozására, hogy soha nem szabad megfeledkeznünk a rasszista politizálás pusztító következményeiről, és folyamatosan harcolnunk kell a rasszizmus, a xenofóbia és az antiszemitizmus visszaszorítása érdekében.

Az elnök felidézi, hogy a második világháború ideje alatt 25 ezer romát deportáltak Transznisztriába, miután ‘veszélyesnek’ és ‘nemkívánatosnak’ bélyegezték őket. ‘Noha kevesebbet beszélnek róla és kevésbé dokumentált, a romák genocídiuma felkavaróan tragikus fejezete nemcsak ezen közösség, hanem az egész nemzet történelmének’ – mondta az államfő.

Iohannis aláhúzta, hogy szükség van a holokauszt tragédiájának megismeréséhez annak érdekében, hogy társadalmunkban gyökeret verjen az elfogadó, toleráns, szolidáris és gondoskodó magatartás. Ezért hasznos, ha a deportálások túlélői elbeszélik az átélt borzalmakat a fiatalabb nemzedék tagjainak, tette hozzá az elnök.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...