Ipari park épül Mezőpetriben
Utoljára módositva: 2013-10-16 09:04:30

Hivatalosan tegnap délelőtt lépett a kivitelezési szakaszba az az európai uniós pénzalapból finanszírozott HU-RO-s projekt, melynek készítői Mezőpetri és Vállaj önkormányzatai.

 

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében — a korábbi INTERREG III.A. (Magyarország) és Phare CBC (Románia) 2004-es programok folytatásaként — a 2007—2013 programozási időszakban kerül megvalósításra, közös intézményrendszer és közös pénzforrások felhasználásával, a két szomszédos ország határvonalán a „Schwaben business park and consultancy center” elnevezést viselő uniós projekt. A projekt eredményeképpen jövő év júniusának végére egy tíz hektáron fekvő ipari park várja majd a befektetőket. Ennek a projektnek a nyitórendezvényére került sor tegnap délelőtt, a Nagykároly melletti Mezőpetriben. Az eseményen az önkormányzat képviselőin kívül a kivitelezésben részt vevő cégek, illetve a megfelelő infrastruktúra biztosításához szükséges terveket készítő mérnökök voltak jelen.

Nagyon sokan elvándoroltak, elköltöztek a sváb községből, így komoly munkaerőhiány állt elő. Hogy valahogy orvosolják ezt a helyzetet, befektetőbarát környezetet kellett teremteniük. A tegnap elkezdett projekt egy Vállajjal közösen készített pályázat eredménye, s remélhetőleg idevonzza majd a hazai és külföldi befektetőket.

Június 30-án fejeződik be a Mezőpetrihez tartozó ipari park kialakítása

„Befektetőbarát környezetet biztosítunk, a szükséges víz-, csatorna-, gáz-, villamosenergia-hálózat bővítésével, valamint a terület hozzáférhetővé tételével” — nyilatkozta bizakodóan Marchis Ottó polgármester.

A közel 1,3 millió euró összértékű projektből 1 036 086 euró Mezőpetri része, míg a különbség a vállaji önkormányzaté. Utóbbiak egy tanácsadói házat rendeznek be, illetve újítanak fel az összegből, mely a sváb házak jellegzetes vonásait viseli magán. Itt a környék kis- és középvállalkozásai számára tartanak majd képzéseket, valamint — kapcsolódva a mezőpetri projekthez — segítenek az ipari park benépesítésében.

A tíz hektáron elterülő ipari park a Mezőpetri Mezőgazdasági Társulással szembeni részen, az egykori disznófarm területén kerül kialakításra. A területet 18 parcellára osztják, körbeveszik egy úttal, megteremtik a szükséges infrastrukturális feltételeket. Épül egy 500 négyzetméternyi alapterületű épület is, mely szintén a jövőbeli befektetők számára válik bérelhetővé, használhatóvá.

Mezőpetriben mindenképpen előrelépést, munkahelyek létesítését várják a megkezdett beruházástól. Marchis Ottó lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy már megkereste őket egy olasz és egy német cég is, és a továbbiakban abban bízik, hogy siker koronázza erőfeszítésüket.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 18:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...