Irány Vlagyivosztok! Útnak eredtek Bertici-ék
Utoljára módositva: 2018-10-10 20:55:43

Megkezdte szibériai útját tegnap Bertici Attila és Bertici Norbert, harmincezer kilométert autóznának Szatmárnémetitől Vlagyivosztokig és vissza, a tervek szerint két hónap múlva érnek haza.

Tizedik hó tizedikén tíz óra tíz perckor indult el Bertici Attila és fia, Norbert Vlagyivosztokig tartó szibériai útjukra. Úgy gondolják, hogy ketten a kettes számrendszerrel leírt időpontban indulni szerencsét hozhat. Szintén szerencsét hozónak találták Kereskényi Gábor polgármester ajándékát, a szatmárnémeti városzászlót, amit indulás előtt adott át az elöljáró a Dacia Logan kétfős legénységének. Pataki Csaba megyei tanácselnöktől Szatmár megye lobogóját, Vivaldi Négy évszak CD-t, csokoládét és pálinkát kaptak. Családtagok, barátok, támogatók, politikusok, járókelők és természetesen a helyi és központi sajtó munkatársai kívántak jó utat a két úttörő vándornak, Szatmárnémetiből még senki nem vetemedett erre a Szibérián átvezető, harmincezer kilométeres útra Oroszország másik végébe, a Japán-tengerig.

A szatmárnémeti régi főtéren lévő vendéglő elől — amelyik egyik fő támogatója a szokatlan utazásnak — indult két hónapos útjára apa és fia. A hosszú és nehéz útra felkészített, kékre fóliázott, megerősített és hőszigetelt Dacia Logan tíz óra után néhány perccel gördült át a Start feliratú kapun, az esemény iránt nem csak a családtagok és barátok érdeklődtek, a helyi és központi sajtó is jelen akart lenni a kalandtúra rajtjánál.

Szibérián keresztül Vlagyivosztokig terveznek eljutni, visszafelé egy délebbi, de ennél semmivel sem barátságosabb utat jelöltek ki maguknak Mongólián, a Pamír-fennsíkon és Közép-Ázsián keresztül. Tizenhét országot érintenek majd útjuk harmincezer kilométere során.

Rövid búcsú után hosszú útra indult egy kék Logannal Bertici Attila és Bertici Norbert, kora délután már Szlovákiából küldtek képet

Átalakított kocsi

Korábbi elmondásuk szerint igyekeztek minden lehetséges szempontból felkészülni az útra, és az autót is felkészíteni. Kivették ennek hátsó üléseit, azt tervezve, hogy a kocsiban aludnának a legtöbbet, ezért is szigetelték le jobban, mint volt az gyárilag. Kívülre került a pótkerék, hogy legyen több hely nekik és a felszerelésnek, a pótüzemanyag-kannák is a hátsó szélvédőre vannak szerelve. Az alvázra támaszkodó tetőcsomagtartó is került az autóra fényszórókkal az elején, a hűtőrács alá speciális, a megszokottnál hosszabb kötéllel szerelt csörlő került, elakadás esetén önmentésre. Minden kopóalkatrészt újra cseréltek a Loganban, nehogy meghibásodjon valami az úton, defekttűrő gumik kerültek a felnikre, a fagyot nagyon jól tűrő olaj keni majd a motort, és a fagyálló is speciális a hűtőrendszerben.

Magukat főleg információkkal készítették fel a hosszú kirándulásra, korábban ott járó kalandoroktól kapott tanácsokkal igyekeztek felkészülni arra, mi várhat rájuk a hosszú út során. Több hétre elegendő élelmiszer-tartalékot halmoztak fel a kocsiban, gázégőn főznének magukra, bár ahol lehet, frissensülteket ennének az úton. A mínusz harminc fokosnál is hidegebbnek várt éjszakák átvészelése érdekében külön áramkörű fűtőalkalmatosságot is visznek magukkal, de enyhébb időkre ott egy túrázósátor is a kocsiban.

Kapcsolattartás

Gyakori bejelentkezést ígértek Bertici-ék elindulásuk előtt, az expedíció Facebook-oldalán videón üzennének haza, de számítanak rádiós bejelentkezésekre is, a City Rádió és a román közszolgálati is érdeklődik ilyenek iránt. Ha minden jól megy, és nem készteti útjuk megszakítására őket semmilyen súlyos körülmény, december 5. és 10. között várható, hogy újra Szatmárnémetibe ér majd a két utazóval a mattkékre fóliázott, kilométeróráján harmincezer kilométerrel többet mutató Dacia Logan.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bosszúállók: Végjáték
Ma, 18:00
Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. május 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...