Irodalmi találkozó
Utoljára módositva: 2019-09-09 09:18:37

Szombaton magyarországi és romániai irodalmárok és irodalom iránt érdeklődők találkoztak Erdődön.

Az Erdődi Református Egyházközség Drágfi Gáspár Egyháztörténeti Központjának nagytermében Kaszaniczki Csongor lelkipásztor igei köszöntőjével nyílt meg a találkozó, majd Szakács Imre, az Erdődi Petőfi Kör elnöke köszöntötte a résztvevőket. Ismertette a kör megalakulásának a körülményeit és eddigi tevékenységét.

A továbbiakban a Vörös Postakocsi folyóirat a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett munkatársai (Kürti László, Csabai László és Drótos Richárd) mutatkoztak be és olvastak fel írásaikból.

Kürti László elmondta, hogy mindig jó érzés számára, amikor a mai Magyarország határain kívül élő magyar közösségekbe látogat, és azok tagjaival találkozik. Azt tapasztalja, hogy ezeknek a közösségeknek a tagjai teljesen másként viszonyulnak a versekhez, az irodalmi alkotásokhoz, másként élik meg azok üzeneteit. Kürti bemutatta a Vörös Postakocsi című lapot és annak szerepét. Csabai László rég vágyott arra, hogy egy romániai magyar közösségben is megjelenjen, hiszen nehezen jött rá arra, hogy mit jelent a mai Magyarország határain kívül magyarnak lenni. Véleménye szerint már az is teljesítmény, hogy megmaradnak, de ennél is nagyobb teljesítmény az, hogy a magyar családokban gyerekek születnek, és azok magyarul tanulhatnak. Csabai úgy véli, hogy a határon túli magyarok nagyobb számarányban képviseltetik magukat a magyar kultúrában, mint az ország határain belül élők. Drótos Richárd elmondta, hogy ő általában társadalomtudományi és kisebbségi kérdésekkel foglalkozó írásokat szokott jegyezni. A vendégeket követően Kovács-Széles Andrea magyargéresi tanítónő olvasta fel az egyik rövid prózáját.

Végh Balázs Béla, a Sugárút című folyóirat főszerkesztője bemutatta a lapot, amelynek eddig tizenöt száma jelent meg. A tizenöt lapszámban hatvanegy szerző közölt a szépirodalmi rovatban, negyvennégy a tanulmányok-kritika, tizenhat szerző a társművészetek, harminchat szerző a történelem, huszonnégy szerző pedig az események-évfordulók rovatban, és minden számban bemutatásra került egy képzőművész.

A továbbiakban kötetlen beszélgetésen ismerkedtek a magyarországi vendégek és a helyiek.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...