Irodalmi találkozó
Utoljára módositva: 2019-09-09 09:18:37

Szombaton magyarországi és romániai irodalmárok és irodalom iránt érdeklődők találkoztak Erdődön.

Az Erdődi Református Egyházközség Drágfi Gáspár Egyháztörténeti Központjának nagytermében Kaszaniczki Csongor lelkipásztor igei köszöntőjével nyílt meg a találkozó, majd Szakács Imre, az Erdődi Petőfi Kör elnöke köszöntötte a résztvevőket. Ismertette a kör megalakulásának a körülményeit és eddigi tevékenységét.

A továbbiakban a Vörös Postakocsi folyóirat a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett munkatársai (Kürti László, Csabai László és Drótos Richárd) mutatkoztak be és olvastak fel írásaikból.

Kürti László elmondta, hogy mindig jó érzés számára, amikor a mai Magyarország határain kívül élő magyar közösségekbe látogat, és azok tagjaival találkozik. Azt tapasztalja, hogy ezeknek a közösségeknek a tagjai teljesen másként viszonyulnak a versekhez, az irodalmi alkotásokhoz, másként élik meg azok üzeneteit. Kürti bemutatta a Vörös Postakocsi című lapot és annak szerepét. Csabai László rég vágyott arra, hogy egy romániai magyar közösségben is megjelenjen, hiszen nehezen jött rá arra, hogy mit jelent a mai Magyarország határain kívül magyarnak lenni. Véleménye szerint már az is teljesítmény, hogy megmaradnak, de ennél is nagyobb teljesítmény az, hogy a magyar családokban gyerekek születnek, és azok magyarul tanulhatnak. Csabai úgy véli, hogy a határon túli magyarok nagyobb számarányban képviseltetik magukat a magyar kultúrában, mint az ország határain belül élők. Drótos Richárd elmondta, hogy ő általában társadalomtudományi és kisebbségi kérdésekkel foglalkozó írásokat szokott jegyezni. A vendégeket követően Kovács-Széles Andrea magyargéresi tanítónő olvasta fel az egyik rövid prózáját.

Végh Balázs Béla, a Sugárút című folyóirat főszerkesztője bemutatta a lapot, amelynek eddig tizenöt száma jelent meg. A tizenöt lapszámban hatvanegy szerző közölt a szépirodalmi rovatban, negyvennégy a tanulmányok-kritika, tizenhat szerző a társművészetek, harminchat szerző a történelem, huszonnégy szerző pedig az események-évfordulók rovatban, és minden számban bemutatásra került egy képzőművész.

A továbbiakban kötetlen beszélgetésen ismerkedtek a magyarországi vendégek és a helyiek.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 1.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...