Irodalmi-történelmi kirándulás
Utoljára módositva: 2017-08-02 09:02:13

Augusztus 4-én, pénteken 17 órától a sződemeteri református templom udvarában rendezik meg a XXVIII. Kölcsey-megemlékezést, melyre a Kárpát-medencén kívülről is érkeznek vendégek. Előtte egy irodalmi-történelmi kirándulást szerveznek, amelyen bárki részt vehet.

— Milyen újdonságokat tartogat az idei Kölcsey-megemlékezés? — kérdeztük Muzsnay Árpádot, a rendezvény főszervezőjét.

— Tovább folytatjuk, amit elkezdtünk tavaly, vagyis a Kárpát-medencén kívüli magyarságot, annak képviselőit és a problémáival foglalkozókat kívántuk megszólítani. Már maga a cím — Kölcsey tengeren innen és túl — jelzi, hogy meglehetősen távoli vidékekre, Európán, a tengereken túli földrészre, Európából pedig a Kárpát-medencén kívül élő magyarságra igyekeztünk figyelni, Kölcsey nemzetegyesítő imáját idézve velük is törődni. Legtávolabbról érkező vendégünk Szenthe Anna, aki a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnöke és a világ magyarsága művelődési kérdéseit koordináló, úgynevezett Diaszpóra Tanács társelnöke. Kanadában, ahonnan ő érkezik, nagyon komoly magyar kulturális tevékenység folyik — a Partium és Erdély sok magyar fiatalja választotta második hazájaként azt az országot. Szülőföldjükkel, a Kárpát-medence magyarságával való kapcsolattartásukra szép példa a Szentegyházi Gyermekkórus nemrég zárult nagy sikerű és messzire visszhangzó ottani turnéja. Itt lesz a sződemeteri Kölcsey-megemlékezésen a Svédországban letelepedett Tar Károly, aki a Bukarestben megjelent Ifjúmunkásnak volt egykoron belső munkatársa, jelenleg pedig a magyar, a svéd és a román írószövetségek tagjaként ismert kontinensünkön. Többek közt neki is köszönhető, hogy a messzi Svédországban olyan kulturális tevékenységek zajlanak — elsősorban könyv- és lapkiadás terén —, melyek az összmagyar irodalom szempontjából is jelentős értékeket képviselnek. Úgy érzem: a magyar egység nevében a keblünkre kell fogadnunk a közelből és távolból érkező vendégek mindegyikét, hiszen Kölcsey személye és az általa írt Himnusz az egyedüli olyan irodalmi alkotásunk, amelyik a bennünket sokszor megosztó politikai és egyéb nézetkülönbségek ellenére és dacára a magyarság egységének szükségességét és megteremtésének lehetőségét hirdeti. Feltétlenül törődnünk kell és segítő kezet kell nyújtanunk mindazoknak, akik büszkén vallják származásukat, meg akarják ismerni és kötődni akarnak őseik kultúrájához. Azokra is gondolnunk kell, magunkhoz kell ölelnünk őket, akik esetleg második vagy harmadik nemzedékként gyatrán beszélnek ugyan magyarul, de mégis büszkék magyarságukra. Tavaly a kisinyovi magyarság képviselői voltak a vendégeink. Sződemeteri szereplésük, az ott és akkor tapasztaltak eredményeként tavaly ősszel több mint hetven résztvevővel magyar nyelvtanfolyam indult a moldovai Bălţi városában. Azt hiszem, nem kell kommentálnunk ennek jelentőségét…

— Az idei program meghirdetését követően is voltak jelentkezők, akik részt óhajtottak vállalni a sződemeteri műsorban. Van lehetőség bizonyos fokú programmódosításra?

— Szervezés közben, de még az utolsó pillanatban — sokszor sajnálatos módon is! — közbejöhetnek nem várt módosulások. Idén is van rá példa, de az most csak a rendezvényünk javára szolgál. Ez esetben elsősorban nem arról van szó, hogy eredeti elképzelésünk valóra váltásából valami elmarad, hanem arról, hogy programunk szerencsésen és sokak örömére, remélhetőleg megelégedésére is színesebb lesz. Jelentkezett például, és örömmel fogadtuk a sokunk által ismert szatmári tárogatós, Zágoni Mihály ajánlatát, aki a hungarikumként számon tartott hangszerével tevékenyen és szervesen be akar kapcsolódni az idei Kölcsey-megemlékezés programjába. Ő nyitja a megemlékezést, és a koszorúzáson is megörvendeztet játékával. Kölcsey nagyon sok versében idézte a kuruc kort; indokolt, hogy a tárogató ezen az ünnepségen megszólaljon. Rajta kívül — eredeti elképzeléseinket színesítve — Kárpátaljához kötődő vendégeink is érkeznek. Így körünkben köszönthetjük Tóth Istvánt, a nemrég nyugdíjba vonult beregszászi magyar főkonzult, valamint Vraukóné Lukács Ilonát, a magyar kultúra lovagját, aki a Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárakért Alapítvány alapítója, és kuratóriumi titkáraként sokat tesz az ottani magyar oktatás színvonalas életben tartásáért.

— Az eddigiekhez képest újdonságnak számít az irodalmi-történelmi kirándulás is. Ennek mi a forgatókönyve?

— A sződemeteri megemlékezés délelőttjén, valamint az ünnepséget követő késő délután már évek óta irodalmi-történelmi kirándulást szervezünk a távolról érkező vendégeinknek. Szatmárnémetitől Sződemeterig és onnan vissza meg- és bemutatjuk vidékünk gazdag örökségét. A Szatmári Római Katolikus Püspöki Palota és az ott található Petőfi-oltár mellett a majtényi síkot, Nagykárolyt, Kaplonyt, Ady szülőfaluját, Tasnádot, majd hazafelé pedig Ákost és Erdődöt látogatjuk meg, hiszen — büszkék lehetünk rá, s ha lehet, akkor világgá kell „kürtölnünk”! — nem csak Kölcsey Ferenc kötődik a Partium e vidékéhez. Ezen a kiránduláson idén részt vehetnek mindazok a szatmáriak is, akiknek idejük és lehetőségük van rá, akik négyen-öten összeállva személygépkocsival pénteken reggel csatlakozni tudnak hozzánk. Akik ezt megtehetik, reggel 9 órakor legyenek Szatmárnémetiben, a püspöki palota bejáratánál, az „idegenvezetés” nem csak a távolról érkezőkhöz szólhat.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:05
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:05
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:25
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...