Iskolafelújítások önerőből
Utoljára módositva: 2019-10-02 10:12:38

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal félmillió lejt költött saját forrásaiból tizenkét oktatási intézményre. Ezzel szemben kormánypénzek nem érkeztek ilyen célra a városi iskolákhoz.

Ebben az évben a Doamna Stanca Főgimnáziumra, a Grigore Moisil Általános Iskolára, a George Emil Palade Élelmiszeripari Technológiai Líceumra, a Ion Creangă Általános Iskolára, a Mircea Eliade Általános Iskolára, a Lucian Blaga Általános Iskolára, a Nicolae Steinhardt Ortodox Líceumra, a Voinicelul, a Draga Mea, az 5-ös, a 9-es és a 11-es napközire fordított nagyobb összegeket a szatmárnémeti városvezetés. A lapunk kérésére elkészített tanügyi fejlesztési összegzés szerint főleg kamerás megfigyelőrendszerek telepítésére és beüzemelésére, hangosítási rendszerek vásárlására és beszerelésére, füstérzékelők, biztonsági rendszerek üzembe helyezésére összpontosítottak a vakáció idején. De helyi finanszírozás nyomán lettek az év folyamán hőközpontok és generátorok, főzőgépek és számítógépek használatba adva, városi pénzből cseréltek nyílászárókat ott, ahol szükség volt rá, vagy szerelték fel az iskolákat informatikai eszközökkel, építettek fel játszótereket, bővítették játszótéri elemekkel a meglévőket.

Készül a Wolfenbüttel utcai iskola épületének felújítása, ez a megvalósíthatósági tanulmányi fázisban van, és előkészítési fázisban van az iskolai sportklub sportbázisának felújítása is, ezekre a munkafázisokra több mint kétszázezer lejt költött idén a város saját költségvetéséből.

Ezek csak a közkasszából finanszírozott iskolai fejlesztések, nagyon sok iskola vagy óvoda egyéni pályázat nyomán vagy céges támogatásokból, avagy saját forrásokból csinosítgatott épületein és bővítette javait, több egyházi óvoda építése kezdődött el az év folyamán, vagy költöttek egyházi iskolákra saját forrásokból a városban.

„Nagyon szomorú lenne a helyzet Szatmárnémetiben, ha az államra vártunk volna ahelyett, hogy saját kezünkbe vesszük iskoláink sorsát — mutatott rá az ügy kapcsán Kereskényi Gábor polgármester. — Sajnos hiába akarok, nem tudok megemlíteni egyetlen idei iskolai vagy óvodai beruházást sem, amire a kormány vagy a tanügyminisztérium biztosított volna támogatást Szatmárnémeti számára. Egyetlen elkezdett munka sem fűződik az államhoz most a városban, és korábban sem voltunk elkényeztetve az állami támogatásokat illetően” — summázta a helyzetet a polgármester.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 6.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...