Iskolai, óvodai felújítások
Utoljára módositva: 2014-09-18 10:32:41

Megyénk néhány tanintézetében — az ombodi és a 7-es számú óvodában, a Református Gimnáziumban, a szatmárnémeti Ion Creangă, illetve a decebali és tamásváraljai általános iskolákban — még folytatódnak a felújítási munkálatok, a tanévnyitót követően is.

 

A szerdán tartott prefektusi kollégiumi ülésen Claudiu Mondici főtanfelügyelő beszámolt az őszi érettségi eredményeiről, illetve a 2014/2015-ös tanév kezdeti nehézségeiről. Mondici elmondta, a Szatmár megyében található 309 tanintézményből 302 megkapta az egészségügyi működési engedélyt, míg 7 különböző okok miatt nem rendelkezik ezzel a jóváhagyással. A vadaspusztai és a gilvácsi állomás melletti óvoda, az érkisfalui és az irinyi általános iskola a vezetékes ivóvíz és a belső mosdóhelyiségek hiánya, míg az érszakácsi általános iskola az ivóvíz hiánya miatt nem kapott működési engedélyt a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóságtól (DSP). A túrvékonyai óvoda vezetősége az épület állapotára való tekintettel nem is kérvényezte a szakhatóságtól a működési engedély jóváhagyását. Avasfelsőfaluban a 6-os számú óvoda egy tömbház földszinti lakásában működik, s mivel a lakókéval közös a bejárata, emellett udvar sincs a gyerekek számára, ez a tanintézmény sem kapta meg a szakhatóság engedélyét. Mondici beszámolt arról, hogy minden tanintézményben elkészültek a higienizálási munkálatokkal, viszont néhány tanintézményben még folytatódnak a korszerűsítési munkálatok. Az ombodi napközi épületében zajlik a tetőszerkezet cseréje, illetve a belső mosdóhelyiségek kiépítése. A decebali általános iskolát a gyerekek nem tudják birtokukba venni, ugyanis a tetőszerkezet cseréje zajlik. A munkálatok végeztéig más épületben zajlik az oktatás. A szatmárnémeti 7-es számú óvoda épülete esetében szintén tetőcsere zajlik, a kivitelezőnek október elsejéig kell befejeznie ezt a munkát. A Ion Creangă Általános Iskolában a tetőszerkezet javításán dolgoznak a munkások, ezzel okozva kisebb kellemetlenséget a diákoknak és pedagógusoknak. A Szatmárnémeti Református Gimnázium esetében az elavult nyílászárókat cserélik korszerűekre a tantermekben, így az oktatást ebben az épületben is megzavarják a munkások. A tamásváraljai általános iskolában a mosdóhelyiség mennyezetének konszolidálása és az osztálytermek felújítása befejeződött, jelenleg a homlokzatot hozzák rendbe, a határidő szerint szeptember 25-ig.

Mit egyenek a gyerekek

Dr. Lidia Tămaş, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) járványügyi szakembere arra hívta fel a figyelmet a kollégiumi ülésen, hogy a törvényes szabályozás szerint az iskolai büfékben kizárólag egészséges élelmiszereket forgalmazhatnak a kereskedők, s az előírások betartását ellenőrizni is fogják a hatóság részéről. A találkozó keretében Nicolae Dumuţa, a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) vezetője arra kérte Claudiu Mondici-ot, hogy az iskolaigazgatók bevonásával derítsék ki, hogy a szülői bizottságok milyen catering-cégekkel kötöttek szerződést a diákok ebédjeinek biztosítására, hogy azokat időszakosan ellenőrizhessék. Ez azért is fontos, mert a diákok biztonságáról van szó. Az ételszállítási cégekkel a szülői bizottságok kötnek ugyan szerződést, azonban az ebédet az iskolában szolgálják fel, így az igazgatóknak is van némi felelősségük ebben az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...