Iskolai, óvodai felújítások
Utoljára módositva: 2014-09-18 10:32:41

Megyénk néhány tanintézetében — az ombodi és a 7-es számú óvodában, a Református Gimnáziumban, a szatmárnémeti Ion Creangă, illetve a decebali és tamásváraljai általános iskolákban — még folytatódnak a felújítási munkálatok, a tanévnyitót követően is.

 

A szerdán tartott prefektusi kollégiumi ülésen Claudiu Mondici főtanfelügyelő beszámolt az őszi érettségi eredményeiről, illetve a 2014/2015-ös tanév kezdeti nehézségeiről. Mondici elmondta, a Szatmár megyében található 309 tanintézményből 302 megkapta az egészségügyi működési engedélyt, míg 7 különböző okok miatt nem rendelkezik ezzel a jóváhagyással. A vadaspusztai és a gilvácsi állomás melletti óvoda, az érkisfalui és az irinyi általános iskola a vezetékes ivóvíz és a belső mosdóhelyiségek hiánya, míg az érszakácsi általános iskola az ivóvíz hiánya miatt nem kapott működési engedélyt a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóságtól (DSP). A túrvékonyai óvoda vezetősége az épület állapotára való tekintettel nem is kérvényezte a szakhatóságtól a működési engedély jóváhagyását. Avasfelsőfaluban a 6-os számú óvoda egy tömbház földszinti lakásában működik, s mivel a lakókéval közös a bejárata, emellett udvar sincs a gyerekek számára, ez a tanintézmény sem kapta meg a szakhatóság engedélyét. Mondici beszámolt arról, hogy minden tanintézményben elkészültek a higienizálási munkálatokkal, viszont néhány tanintézményben még folytatódnak a korszerűsítési munkálatok. Az ombodi napközi épületében zajlik a tetőszerkezet cseréje, illetve a belső mosdóhelyiségek kiépítése. A decebali általános iskolát a gyerekek nem tudják birtokukba venni, ugyanis a tetőszerkezet cseréje zajlik. A munkálatok végeztéig más épületben zajlik az oktatás. A szatmárnémeti 7-es számú óvoda épülete esetében szintén tetőcsere zajlik, a kivitelezőnek október elsejéig kell befejeznie ezt a munkát. A Ion Creangă Általános Iskolában a tetőszerkezet javításán dolgoznak a munkások, ezzel okozva kisebb kellemetlenséget a diákoknak és pedagógusoknak. A Szatmárnémeti Református Gimnázium esetében az elavult nyílászárókat cserélik korszerűekre a tantermekben, így az oktatást ebben az épületben is megzavarják a munkások. A tamásváraljai általános iskolában a mosdóhelyiség mennyezetének konszolidálása és az osztálytermek felújítása befejeződött, jelenleg a homlokzatot hozzák rendbe, a határidő szerint szeptember 25-ig.

Mit egyenek a gyerekek

Dr. Lidia Tămaş, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) járványügyi szakembere arra hívta fel a figyelmet a kollégiumi ülésen, hogy a törvényes szabályozás szerint az iskolai büfékben kizárólag egészséges élelmiszereket forgalmazhatnak a kereskedők, s az előírások betartását ellenőrizni is fogják a hatóság részéről. A találkozó keretében Nicolae Dumuţa, a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) vezetője arra kérte Claudiu Mondici-ot, hogy az iskolaigazgatók bevonásával derítsék ki, hogy a szülői bizottságok milyen catering-cégekkel kötöttek szerződést a diákok ebédjeinek biztosítására, hogy azokat időszakosan ellenőrizhessék. Ez azért is fontos, mert a diákok biztonságáról van szó. Az ételszállítási cégekkel a szülői bizottságok kötnek ugyan szerződést, azonban az ebédet az iskolában szolgálják fel, így az igazgatóknak is van némi felelősségük ebben az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...