×
2020. 04 08.
Szerda
Dénes
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Iskolai szigorítások a koronavírus miatt

2020.02.26 - 10:36
Megosztas :
 • Iskolai szigorítások a koronavírus miatt

  Több romániai egyetemen is felfüggesztették az oktatást a koronavírus-fertőzések megelőzéséért, az iskolákban pedig korlátozni kell a külföldi utazással járó tevékenységeket. A helyettes főtanfelügyelő elmondta, hogy pánikra semmi ok, de nem árt az óvatosság.

  Már olyan felsőfokú tanintézmények is vannak Romániában, ahol még az oktatás is szünetel: az aradi székhelyű Vasile Goldiş Egyetem felfüggesztette a kurzusait február 24. és március 8. között. A temesvári Victor Babeş Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem úgy döntött, hogy azok a hallgatók és oktatók, akik az elmúlt 14 napban olyan területen jártak, ahol a koronavírus is felütötte a fejét, vonuljanak házi karanténba 14 napra, ugyanakkor az angol és francia tannyelvű szakokon 14 napra felfüggesztették az oktatást. Târgu Jiuban, a Constantin Brâncuşi Egyetemen a hét végéig nincs oktatás, míg a kolozsvári Iuliu Haţieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen nem fogadják az elkövetkező két hétben azokat a hallgatókat, akik vesztegzár alatt lévő olaszországi tartományokban jártak — az intézmény arra kéri hallgatóit, hogy 14 napig maradjanak otthon, elkülönítve.

  Ami az óvodákat és iskolákat illeti, az Oktatási Minisztérium felszólította a megyei tanfelügyelőségeket, hogy a koronavírus terjedésére való tekintettel korlátozzák, függesszék fel vagy akár tiltsák be a külföldi utazással járó iskolai tevékenységeket.

  A tanügyminisztérium közölte: ha netán jóváhagynak külföldi utakat diákcsoportok számára, a tanfelügyelőségek kötelesek erről tájékoztatni a közegészségügyi igazgatóságokat, feltüntetve az úti célt, az utazás időtartamát, a külföldre távozó tanulók és kísérőik névsorát. A diákcsoportok és kísérőik a külföldi útjukról való hazatérésük után, de még az iskolájukba való belépésük előtt kötelesek orvosi igazolást felmutatni arról, hogy egészségesek. A minisztérium ugyanakkor azt ajánlja az iskoláknak, hogy lehetőség szerint függesszék fel a diákok tömeges részvételével járó rendezvényeket: szimpóziumokat, konferenciákat, helyi vagy országos intézmények szervezett látogatását. A tárca ajánlásai között szerepel az is, hogy az Iskola másként hetet a tanintézményeken belül rendezzék meg a pedagógusok.

  Kallós Zoltán helyettes főtanfelügyelőtől megtudtuk, hogy a minisztériumi intézkedésekről rögtön értesítették az iskolaigazgatókat. „Egyelőre pánikra semmi ok, de nem árt az óvatosság. Az intézkedéseket pedig be kell tartani” — szögezte le Kallós. Mint elmondta, néhány éve már nem a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség feladata ellenőrizni és jóváhagyni az iskolai kirándulásokat, különböző eseményekre, versenyekre való utazásokat, így csak abban az esetben tudnak ezekről, ha a tanintézmények tájékoztatják őket. Az utánpótlás korosztály szatmári dzsudokái közül többen valóban otthon vannak, karanténban, az elkülönítés azonban csupán elővigyázatosság, egyelőre nemcsak Szatmár megyében, de az országban sem tudnak igazolt koronavírusos esetről.

  „Az iskolákat is tájékoztattuk arról, hogy azok a diákok és oktatók, akik vasárnap délután 3 óra után érkeztek és érkeznek az országba olyan területekről, ahol fertőz a koronavírus, házi elkülönítés szükséges, és ezt be is tartják” — magyarázta. Ami pedig az elkövetkező időszak nyílt napjait, külföldi tantárgyversenyeit illeti, Kallós szerint a szülő és diák dolga eldönteni, hogy részt kíván-e venni ezeken. „Ha egy diák elnyerte a lehetőséget, hogy egy külföldi döntőben szerepelhessen, az adott országban és városban pedig megtartják a versenyt, akkor a szülő és a diák közösen eldöntheti, hogy odautazik-e és részt vesz-e a megmérettetésen” — mondta a helyettes főtanfelügyelő.

  Bumbuluţ Krisztina

  Cookie