Ismerkedés a védett területekkel
Utoljára módositva: 2014-01-22 09:38:58

A védett területek előnyeiről az érintett lakosság kétharmada még mindig vajmi keveset tud, derül ki az EKE által készített felmérés tegnap nyilvánosságra hozott adataiból.

 

Az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti, a Túr Menti Védett Területek gondnoka három szociológiai felmérést készíttetett a védett területek ismertségéről. A 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban végzett kutatások célja volt felmérni a helyi közösségek ismereteit a Túr Menti Védett Területekről. Mindhárom felmérés egy-egy 600 fős reprezentatív mintát érintett a Túr Menti Védett Területek településeinek (Aranyosmeggyes, Avasújváros, Egri, Halmi, Kányaháza, Kisgérce, Kökényesd, Lázári, Mikola, Sárközújlak, Turc és Túrterebes) lakosságából. A kutatások a lakók informáltságát mérték fel, továbbá fontos támpontokat szolgáltattak az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti számára, tájékoztató és tudatosító tevékenységeik hatékonyságáról. A felmérés azt igazolja, hogy a védett terület ismertsége évről évre növekszik. Míg 2011-ben csak a megkérdezettek 30%-a tudott a védett területről, 2013-ban már 68,7%-a felelt pozitívan erre a kérdésre. Az ismeretek bővülése a többrétegű kommunikációs tevékenységnek köszönhető, amelyet az EKE – Szatmárnémeti folytatott.

Míg 2011-ben a megkérdezettek nagy részének nem volt konkrét információja arról, hogy a védett területeknek mi a szerepe — 19,4% utalt arra, hogy a védett területen ritka állat- és növényfajok vannak, 14,2% csak a létezéséről tudott, de semmi mást nem, 5,2% tudta, hogy a Túr folyó környékén található, 8,4%-a a válaszoknak mutatott rá valamilyen tiltásra/korlátozásra és további 5,8% utalt arra, hogy törvény által védett a terület — a 2012-es felmérésnél már észlelhető a tudatosító tevékenységek eredménye, a válaszadók 33%-a utalt arra, hogy a területen védett fajok és élőhelyek vannak és további 3,3% vonatkozott konkrétan az ott található állatokra és növényekre. A válaszok 3,6%-a utalt valamilyen tiltásra, szabályozásra. A 2013-as évben további növekedés figyelhető meg, hiszen a válaszok 42,6%-a utalt arra, hogy a védett területen valamilyen védett állat- vagy növényfaj található, továbbá a válaszadók 23,6%-a utalt a természetvédelemre, a válaszok 16%-a mutatott rá valamilyen korlátozásra. A 2013-as felméréskor a válaszadókat megkérték, hogy mondjanak legalább egy előnyt, amely a védett területek létezéséből származik, de a megkérdezettek majdnem fele, azaz 292 személy nem válaszolt a kérdésre, és csak 175 személy tudott legalább egy előnyt említeni. Az iskolázottság jelentősen befolyásolja az adott válaszokat, a felsőoktatásban részesült személyek 47%-a tudott legalább egy előnyt említeni. „A felmérések azt bizonyítják, hogy az elmúlt három évben végzett népszerűsítő tevékenységünk hatékony volt. Reméljük, hogy az elkövetkező években a lakosság nagyobb százaléka fogja érezni a Túr Menti Védett Területek előnyeit” — nyilatkozta Márk-Nagy János, az EKE – Szatmárnémeti igazgatója. A kutatások „A Túr Menti Védett Területek kezelésének participatív tervezése” című projekt részét képezték, amelyet az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökséggel közösen valósít meg.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...