Ismerni kell a gombákat!
Utoljára módositva: 2014-10-17 18:11:29

Butaság, hogy a mérges fajok „átporozzák” az ehetőket, vagy hogy a szálló spórák révén a fogyasztható gombák mérgezőkké válnak. A mérgezést szenvedettek nem ismerik eléggé a gombákat.

 

Legyünk óvatosak gombagyűjtéskor

A napokban történt mérgezések kapcsán kikértünk megyénk egyetlen gombaszakértőjének véleményét, aki szerint badarság azzal magyarázni az eseteket, hogy a mérges gombákról átszállt spórák következtében az ehető fajok ártalmassá váltak. Iuliana Lostun, aki a szatmárnémeti Szamos piacon árul, kifejtette: a magyarázat nagyon egyszerű, azok, akik megbetegedtek, mérges gombát ettek, és mivel ismereteik hiányosak, összetévesztették ezeket ehető fajokkal. A szakértő ismételten felhívta a figyelmet: csakis olyan vadon termett gombát fogyasszunk, amit biztosan felismerünk. Érdeklődésünkre elmondta, a héten kórházba szállított 14 mérgezéses eset hátterében is minden bizonnyal a felületesség áll. Iuliana Lostun szerint a problémát okozó gombát begyűjtők valószínűleg a finom lila pereszkét (Lepista nuda) keresték, az őszi illatos csemege azonban még nem jelent meg vidékünkön. Megtalálható viszont erdeinkben a hozzá hasonló mérgező hagymatönkű pókhálósgomba (Cortinarius traganus). A dolgot bonyolítja, hogy szedhető egy, a hagymatönkű pókhálósgombához igen hasonló faj is, a fogyasztható sötétlila pókhálósgomba (Cortinarius violaceus) is. A szakértő hangsúlyozta: nagyon oda kell figyelnie a gyűjtőnek, a mérges pókhálósgomba ugyanis idősebb korában könnyen téveszthető össze termetes sötétlila rokonával, fiatalabb korában pedig a karcsúbb tönkű lila pereszkéhez hasonlít. A veszélyes fajt egyebek mellett visszataszító, dohos szaga különbözteti meg a fogyaszthatóktól. Október végén és novemberben egyébként egyszerre lesz jelen az erdőkben mindhárom említett faj. Kezdő gombagyűjtők jelenleg összetéveszthetik emellett az ehető piruló galócát (Amanita rubescens) a mérgező párducgalócával (Amanita pantherina), mivel a két faj színben és termetben is nagyon hasonló, világosan megkülönböztethetőek azonban a pirulás miatt, ami a fogyasztható fajnál elsősorban a férgek által átjárt tönk aljában figyelhető meg, míg a párducgalóca húsa sérülést követően is hófehér marad. Potenciális veszélyt jelenthet a tapasztalatlan gyűjtőkre nézve a hánytató galambgomba (Russula emetica) is, melyet az ehető vöröstönkű galambgomba (Russula olivacea) helyett szedhetnek össze, tehát nem árt erre is figyelni. Iuliana Lostun fontosnak tartotta ismét kihangsúlyozni, hogy egyrészt nincs felhatalmazása más gyűjtők gombáinak bevizsgálására, másrészt pedig nem is akar ilyesmivel foglalkozni. Elpanaszolta: szabályosan zaklatják az amatőr gombaszedők, akik néha gorombáskodnak is vele, ha visszautasítja őket. „Attól tartok, hogy ha egyszer azt mondanám egy hozzám hozott gombára, hogy ehető, majd az illető hasonló, ám mérgező fajt szed össze, utólag azt állítja majd, hogy én vezettem félre” — indokolta a szakértő, hogy miért idegenkedik a más által gyűjtött gomba felülvizsgálatától. Hozzátette: azt ajánlja, mindenki kizárólag olyan gombafajokat gyűjtsön, melyeket teljes bizonyossággal felismer.

 

Nem alkalmazzák a törvényt

Romániában egyébként létezik törvény a vadon termett gomba árusítására vonatkozóan, mely szerint a piacokon kizárólag szakértő által átvizsgált gomba kínálható. A jogszabályt ezelőtt nyolc évvel dolgozta ki egy sepsiszentgyörgyi civil szervezet, a László Kálmán Gombászegyesület, azonban nem lehet gyakorlatba ültetni, mivel a szükséges kiegészítő jogszabályok, az úgynevezett alkalmazási útmutató a mai napig sem készült el. Ez kellene hogy tisztázza például azt, hogy milyen végzettséggel, diplomával rendelkező személyek alkalmazhatók gombaszakértőkként, a gombabevizsgáló ugyanis jelenleg nem szerepel a romániai szakmák jegyzékében. Bár az említett egyesület, mely Erdély-szerte több száz személynek nyújtott gombaismereti szakképzést az elmúlt években, folyamatosan szorgalmazza, hogy mozdítsák ki az ügyet a holtpontról, előrelépés nem történik, mindössze annyi, hogy az egészségügyi, a környezetvédelmi, illetve a mezőgazdasági minisztérium minden alkalommal egymásra hárítja a feladatot és a felelősséget.

 

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Coco
Ma, 15:00
Annak ellenére, hogy családja ősidők óta megveti a zenét, Miguel arról ábrándozik, hogy egyszer neves muzsikus lesz, akárcsak bálványa, Ernesto de la Cruz. Rejtélyes események láncolatát követően a fiú előtt megnyílik a holtak bámulatos és színkavalkádos világa, ahol bizonyítani tudja tehetségét. Varázslatos útja során összeakad a simlis Hectorral, s ketten együtt próbálják megfejteni a titkot, ami fényt derít Miguel családjának valódi történetére.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Coco
Ma, 17:20
Annak ellenére, hogy családja ősidők óta megveti a zenét, Miguel arról ábrándozik, hogy egyszer neves muzsikus lesz, akárcsak bálványa, Ernesto de la Cruz. Rejtélyes események láncolatát követően a fiú előtt megnyílik a holtak bámulatos és színkavalkádos világa, ahol bizonyítani tudja tehetségét. Varázslatos útja során összeakad a simlis Hectorral, s ketten együtt próbálják megfejteni a titkot, ami fényt derít Miguel családjának valódi történetére.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:40
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gyilkosság az Orient expresszen
Ma, 21:50
Az Európát átszelő vonatút rejtélyes gyilkosság színterévé válik. Tizenhárom idegen reked összezárva a vonaton, s mindegyikük gyanúsított. Mindenkinek van múltja, mindenkinek vannak titkai, mindenki gyanús. Csak egyetlen férfi oldhatja meg a rejtélyt, versenyt futva az idővel, mielőtt a gyilkos újra lecsap. Agatha Christie világhírű regényének vadonatúj filmváltozatát az ötszörös Oscar-jelölt Kenneth Branagh rendezte, s ő alakítja a jól ismert detektívet, Hercule Poirot-t is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...