Ismertette az Állandó Választási Hatóság a május 26-i szavazások menetét
Utoljára módositva: 2019-05-22 14:07:44

Tájékoztatást tett közzé az Állandó Választási Hatóság (AEP) az európai parlamenti választások, illetve a referendum menetéről.

 

A május 26-án, vasárnap urnákhoz járuló állampolgárok három szavazólapot fognak kapni: egyet az EP-választásra, kettőt a referendum kérdéseivel.

 

Ha a szavazó személy véletlenül nem a megfelelő urnába dobja a szavazólapot, az még nem veszíti el érvényességét.

 

A szavazóhelyiségbe való érkezésekor a választópolgár bemutatja személyazonossági igazolványát a választási iroda számítógép-kezelő tagjának. A számítógép-kezelő választási biztos beszkenneli az igazolványt, vagy – amennyiben ez technikailag nem lehetséges – bevezeti a személyes adatokat a választási részvételt monitorozó informatikai rendszerbe (SIMPV), amelytől visszaigazolást kap, hogy az illető szavazhat-e.

 

Amennyiben a SIMPV nem jelez semmiféle akadályt a szavazópolgár jogának gyakorlásával kapcsolatban, és nem irányítja más szavazókörzethez, a választópolgár tudomására hozzák, hogy élhet szavazati jogával az EP-választáson külön és a referendumon külön, vagy mindkettőn, szabad döntése szerint. Döntését bevezetik a számítógépes rendszerbe, és ennek alapján kap egy, két vagy három szavazócédulát. Ha részt óhajt venni a népszavazáson, automatikusan mindkét szavazólapot megkapja, arra nincs lehetőség, hogy csak az egyik kérdést tartalmazó lapot vegye át, a másikat nem.

 

Ezt követően alá kell írnia a választási listát.

 

Az EU-tagállamok Romániában élő, de román állampolgársággal nem rendelkező polgárai a referendumon nem szavazhatnak.

 

Az urnákat jól látható felirattal látják el: EP-választások, illetve a népszavazás első és a népszavazás második kérdése.

 

Mozgóurnák esetén egyetlen urnát visznek ki a helyszínre, és a szavazólapokat utólag, az urnák felbontása után helyezik a kategóriájuknak megfelelő rekeszbe.

 

Amennyiben a számítógépes rendszer azt jelzi, hogy a szavazásra jelentkezett személy már élt szavazati jogával, a szavazókörzeti elnöknek kötelessége ismertetni vele a büntető törvénykönyv választási csalásra vonatkozó cikkelyét, és kilátásba helyezni az ebből következő büntetést (6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztés vagy pénzbüntetés és jogmegvonás). Ha az illető ennek ellenére is szavazni akar, a választási biztos a Különleges Távközlési Szolgálat által rendelkezésére bocsátott telefonon veszi fel a kapcsolatot az informatikai rendszer által megjelölt választókörzettel, ahol az adatbázis szerint az illető személy korábban szavazott.

 

Az a választópolgár, aki eleinte csak egyik szavazást (akár az EP-választást, akár a referendumot) választja május 26-án, később, este 21 óráig, vagyis az urnák zárásáig még élhet szavazati jogával a másik kategóriában. Ha a hivatalos lakhelye szerinti településen szavaz, akkor ugyanabba a választóhelyiségbe kell visszamennie, ahol az első kategória esetén is voksolt, ebben az esetben a választási bizottsági tag odaírja a neve mellé a ‘revenire’ (visszatérés) szót. Amennyiben más településen szavaz, pótlistára kerül.

 

A választóknak tilos kivinni a szavazólapokat a szavazóhelyiségből.

 

A mozgóurnát május 25-én, szombaton 18 és 20 óra között kell igényelni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 5 dkg darált mák, 1,85 dl tej, 22 dkg kristálycukor, 20 dkg vaj, 3 db tojás, 30 dkg ...