Ismertette az Állandó Választási Hatóság a május 26-i szavazások menetét
Utoljára módositva: 2019-05-22 14:07:44

Tájékoztatást tett közzé az Állandó Választási Hatóság (AEP) az európai parlamenti választások, illetve a referendum menetéről.

 

A május 26-án, vasárnap urnákhoz járuló állampolgárok három szavazólapot fognak kapni: egyet az EP-választásra, kettőt a referendum kérdéseivel.

 

Ha a szavazó személy véletlenül nem a megfelelő urnába dobja a szavazólapot, az még nem veszíti el érvényességét.

 

A szavazóhelyiségbe való érkezésekor a választópolgár bemutatja személyazonossági igazolványát a választási iroda számítógép-kezelő tagjának. A számítógép-kezelő választási biztos beszkenneli az igazolványt, vagy – amennyiben ez technikailag nem lehetséges – bevezeti a személyes adatokat a választási részvételt monitorozó informatikai rendszerbe (SIMPV), amelytől visszaigazolást kap, hogy az illető szavazhat-e.

 

Amennyiben a SIMPV nem jelez semmiféle akadályt a szavazópolgár jogának gyakorlásával kapcsolatban, és nem irányítja más szavazókörzethez, a választópolgár tudomására hozzák, hogy élhet szavazati jogával az EP-választáson külön és a referendumon külön, vagy mindkettőn, szabad döntése szerint. Döntését bevezetik a számítógépes rendszerbe, és ennek alapján kap egy, két vagy három szavazócédulát. Ha részt óhajt venni a népszavazáson, automatikusan mindkét szavazólapot megkapja, arra nincs lehetőség, hogy csak az egyik kérdést tartalmazó lapot vegye át, a másikat nem.

 

Ezt követően alá kell írnia a választási listát.

 

Az EU-tagállamok Romániában élő, de román állampolgársággal nem rendelkező polgárai a referendumon nem szavazhatnak.

 

Az urnákat jól látható felirattal látják el: EP-választások, illetve a népszavazás első és a népszavazás második kérdése.

 

Mozgóurnák esetén egyetlen urnát visznek ki a helyszínre, és a szavazólapokat utólag, az urnák felbontása után helyezik a kategóriájuknak megfelelő rekeszbe.

 

Amennyiben a számítógépes rendszer azt jelzi, hogy a szavazásra jelentkezett személy már élt szavazati jogával, a szavazókörzeti elnöknek kötelessége ismertetni vele a büntető törvénykönyv választási csalásra vonatkozó cikkelyét, és kilátásba helyezni az ebből következő büntetést (6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztés vagy pénzbüntetés és jogmegvonás). Ha az illető ennek ellenére is szavazni akar, a választási biztos a Különleges Távközlési Szolgálat által rendelkezésére bocsátott telefonon veszi fel a kapcsolatot az informatikai rendszer által megjelölt választókörzettel, ahol az adatbázis szerint az illető személy korábban szavazott.

 

Az a választópolgár, aki eleinte csak egyik szavazást (akár az EP-választást, akár a referendumot) választja május 26-án, később, este 21 óráig, vagyis az urnák zárásáig még élhet szavazati jogával a másik kategóriában. Ha a hivatalos lakhelye szerinti településen szavaz, akkor ugyanabba a választóhelyiségbe kell visszamennie, ahol az első kategória esetén is voksolt, ebben az esetben a választási bizottsági tag odaírja a neve mellé a ‘revenire’ (visszatérés) szót. Amennyiben más településen szavaz, pótlistára kerül.

 

A választóknak tilos kivinni a szavazólapokat a szavazóhelyiségből.

 

A mozgóurnát május 25-én, szombaton 18 és 20 óra között kell igényelni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Herkules legendája
Ma, 21:35
Herkules végzete születésekor elrendeltetett: Zeusz megjósolta, ő lesz az, aki legnagyobb harcosként a zsarnoki uralmat megdöntve elhozza a békét.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...