Ismét beleköt Băsescuba az USL
Utoljára módositva: 2012-09-18 18:25:17

Újra csörtét kezdeményezett Traian Băsescu államfővel az USL társelnöki tisztségét is ellátó kormányfő, Victor Ponta, aki a PSD elnöke is. Ezúttal az Európai Unió pénzügyi jövője az ürügy.

Nem beszélhet Románia nevében Románia államfője, lényegében ezt mondta Victor Ponta, az ország második embere

Nem beszélhet Románia nevében Románia államfője, illetőleg nem léphet fel az ország részéről az ország első embere – lényegében ezt mondta kedden Victor Ponta, az ország második embere. Az USL-kormány miniszterelnökeként is tevékenykedő Ponta azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy Traian Băsescu államfő az mondta, Románia támogatja a tervezett európai bankuniót, az elnök erről Brüsszelben szólt, amikor az Európai Bizottság elnökével, José Manuel Barrosóval folytatott brüsszeli megbeszéléseket.

Reakció

Ponta – aki Băsescu után maga is Brüsszelbe utazott tárgyalni – előbb kitérően, majd támadóan kommentálta Traian Băsescu államfő európai bankunióval kapcsolatos szavait. A miniszterelnök úgy véli, Băsescu „csak véleményt mondott, magánvéleményt”. Hozzátette azonban: szerinte Romániát csak a parlament vagy a kormány kötelezheti el ezen a téren, az állam elnöke nem. Hozzátette: Bukarest hivatalos álláspontját a román jegybankkal folytatott konzultáció nyomán alakítják majd ki. Ponta egyébként megemlítette: az EB elnöke aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Románia továbbra is rosszul áll az uniós források lehívása terén, sőt, a korábbi rendellenességek miatt az EB csökkenteni kényszerül több romániai operatív program költségvetését. A kormányfő ennek kapcsán bejelentette, azt tervezi, hogy a decemberi választások után alakítandó új kormányában – lengyel mintára – létrehoz egy külön miniszteri posztot az európai pénzforrások menedzsmentjére. Tervei szerint az új tisztségviselő hatáskörébe utalják majd valamennyi operatív program irányítását, amelyekre jelenleg minden tárcánál létezik egy-egy külön főosztály.

Mint ismeretes, Ponta és Băsescu között nemrégiben volt egy másik, az EU-t, illetve Románia ottani reprezentációját illető vita is. Akkor az ürügyet az jelentette, hogy ki utazzon Brüsszelbe az ország nevében. Végül Ponta utazott el – s ottléte idején itthon kirobbant az a plágiumbotránya, amely azóta sem ért véget…

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...