Ismét Hajnal akar lenni Szatmárnémetiben
Utoljára módositva: 2014-10-16 10:19:19

November 14–15-én szervezik meg immár tizenkettedik alkalommal Szatmárnémetiben a Hajnal akar lenni (HAL) nemzetközi Kárpát-medencei népdaléneklési versenyt. A világon bárhol élő magyar, nem hivatásos népdalénekesek jelentkezését várják a szervezők.

 

A korábbi versenyzők közül többen is nemzetközi hírnévre tettek szert

A Szent-Györgyi Albert Társaság, a Szatmár Megyei Tanács, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) szakmai támogatásával a szatmárnémeti Magyar Demokrata Ifjak Szövetsége (MADISZ) november 14–15. között szervezi meg Szatmárnémetiben a XXII. Hajnal akar lenni (HAL) nemzetközi Kárpát-medencei népdaléneklési versenyt a világon bárhol élő magyar, nem hivatásos népdalénekesek számára. A verseny elődöntőből, döntőből és díjkiosztó gálából áll.

 

Szatmár megyei selejtező október 25-én

 

A rendezvény döntőjének és díjkiosztó gálájának hagyományosan Szatmárnémeti koncertterme, a Dinu Lipatti Filharmónia hangversenyterem ad otthont. Jelentkezhet bárki, aki betöltötte 12. életévét, felső korhatár nincs. Minden versenyzőnek két népdalcsokorral, vagy egy balladával és egy népdalcsokorral kell jelentkeznie.

A szervezők kérése az, hogy a jelentkezők lehetőleg autentikus népdalokat adjanak elő. A vetélkedő szervezői javasolják, hogy a területi, regionális, országos, népdaléneklési versenyeken már elismerésben részesült énekesek jelentkezzenek a Kárpát-medencei megmérettetésre, és közöljék, milyen versenyen, milyen eredménnyel végzett a jelentkező. A Szatmár megyei selejtezőre október 25-én kerül sor Nagykárolyban. A megyei előselejtezőre a madisz90@gmail.com e-mail-címen lehet jelentkezni.

A versenyen való részvétel szándékát a résztvevő a www.madisz.datec.ro honlapon jelezheti, a jelentkezési lap kitöltésével és visszaküldésével. A versenyzőnek november 8-ig kell jelentkeznie, és visszaigazolást kap arról, hogy elfogadták a jelentkezését.

A zsűri tagjait a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége ( KÓTA) kéri fel erre a feladatra. A zsűri I., II., III. díjat ad. A fődíjak mellett különdíjak kerülnek kiosztásra: a közönségdíj (a közönség szavazatai alapján); az énekesek díja (a verseny résztvevőinek szavazatai alapján); civil szervezetek és intézmények, valamint magánszemélyek felajánlott díjai.

Az elődöntőben induló versenyzők kérhetnek KÓTA térségi szintű minősítést. Színvonaltól függően Minősült, Dicséretes vagy Kiváló fokozatokat érhetnek el. A döntőbe jutott versenyzők a KÓTA országos népzenei szintű minősítését is kérhetik, ahol elérhetik a Bronz, Ezüst, a legjobbak az Arany Páva minősítési fokozatot. Az Arany Páva-díjban részesülőket a KÓTA meghívja az Országos Arany Pávás Népzenei Gálára.

A résztvevők nevezési díjat, 7 eurónak megfelelő (2000 HUF, 30 RON) összeget fizetnek. A szervezők biztosítják a résztvevők és zsűritagok számára a csoportos szállást, étkezést díjmentesen, valamint útiköltségtérítést (részben). Kísérőknek a szervezők szállást, ellátást tudnak biztosítani, fizetés ellenében, a kollégium befogadóképességéhez mérten. További felvilágosítás a madisz90@gmail.com címen kapható.

A szervezők szeretettel várják a versenyzőket a Hajnal akar lenni Kárpát-medencei megmérettetésre, melynek egykori győztesei közül többen is nemzetközi hírnévre tettek szert, például 2008-ban Vaszi Levente a Fölszállott a páva vetélkedő közönségdíjasa lett, 2009-ben Csizmadia Anna pedig győztes lett a Fölszállott a páva szóló ének kategóriájában.

A XXII. Hajnal Akar Lenni Népdaléneklési Verseny támogatói: a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. november 19.
Jó lenne tudatosítanod, a verseny spirituális szempontból nem létezik. Nem kell legyőznöd senkit, és nem kell elvenned semmit senkitől. Az élet folyamatosan tolja eléd a lehetőségeket, és folyamatosan tolja eléd mindazt, amire szükséged van. Figyeld meg, ahogy ma estig minden szükséges felbukkan az életedben.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...