Ismét limitált szériával vág neki a Dakar-ralinak Mani
Utoljára módositva: 2018-10-11 14:55:02

Világbajnok modellel vág neki a 2019-es Dakar-ralinak Gyenes Mani. A KTM ugyanis az elmúlt hétvégén nyerte meg a vb-t, a pilóták pedig azzal a kerékpármodellel versenyeztek, amivel a szatmári versenyző áll rajthoz a jövő évé elején Peruban.

Összesen 75 darab motorkerékpárt gyártott le az osztrák KTM Sportmotorcycle AG abból a 450 köbcentis Rally Replica 2019-es modellből, amelyből egyik a szatmárnémeti Gyenes Emánuel tulajdonába került. Mint arról beszámoltunk, Románia legjobb motorkerékpár-versenyzője jövőre a kilencedik alkalommal áll majd rajthoz a világ legnehezebb terepraliján, a két hetes Dakar-ralin, a csapata névadó szponzora, az Autonet Import pedig egy új gépet vásárolt Maninak.

Akárcsak két évvel ezelőtt, most is limitált szériás mocit kapott a versenyző. Akkor a megyei önkormányzat támogatásával vásároltak a 2017-es modellt, de ezzel a motorkerékpárral vágott neki az embert és versenygépet is próbára tevő versenynek.

Amint hazatért Dél-Amerikából Mani, a főtámogató bejelentette, hogy reális esély van egy új moci vásárlására. A szavakat tettek követték, és februárba megtörtént a 2019-es modell rendelése. „Csak 75 darabot gyártottak le ebből a modellből, bár a kérés sokkal nagyobb volt rá” — mondta lapunknak Mani. A mesterpilóta elmondta, a 2017-os modellhez viszonyítva ez a motorkerékpár 5 kilogrammal könnyebb, továbbá az erőforrás is sokkal „karcsúbb”. Aerodinamikailag is sokat fejlődött a KTM, a váltó is kezelhetőbb, továbbá a gép orra is keskenyebb lett, így sokkal jobban rálát az első kerékre.

Kisebb munka így is adódik a versenygépen, amíg november 20-án hajóra teszik Le Havre-ba, hogy Peruba szállítsa azt a szervező. Mani elmondta, hogy a navigációs felszerelést kell megrendelni és felszerelni, illetve – többek között – merevebb teleszkópokat szerelnek fel. „Ez sokkal jobban tetszik, mint az előző versenygép. De ez természetes. Ha egy-két év múlva ráülhetek majd a következő modellre, akkor bizonyára az még jobban fog tetszeni. Mindig fejlesztenek valamit, amitől jobban tetszik az előző modell” — foglalta össze a pilóta.

A 2019-es modellt egyébként a KTM már az idei Dakar-ralin is versenybe küldte. A gyári csapat mindegyik pilótája ezzel a modellel versenyzett, az osztrák Matthias Walkner pedig meg is nyerte a Dakar-rali jubileumi, 30. kiírását.

Az osztrák gyártó az idei vb-n is ezt a modellt adta pilótáinak, és jól döntött: az ausztrál Toby Price egyéni, a KTM pedig csapat-világbajnokságot nyert.

A Dakar-rali 2019-es kiírása január 6-án kezdődik. A jövő évi verseny érdekessége, hogy a Dakar történelmében először, egyetlen országban zajlik majd a rali. Limából rajtolnak, és közel 5000 kilométer teljesítése után, január 17-én ugyanide ér vissza a mezőny. Tehát, a versenytáv hosszával is történelmet ír majd Peru, hiszen ilyen rövid Dakar-rali még soha nem volt. Az eddigi 1981-ben volt a legrövidebb táv a maga 6263 kilométerével (a leghosszabb 1986-ban volt, akkor 15 kilométer volt a táv). Egyébként, a 2018-as kiíráson történt meg, hogy a szelektív, vagyis a mért szakaszok hossza volt 5000 kilométer, most az össztáv lesz ugyanennyi. A 2019-es tíz szakasz alatt 3000 kilométer lesz a versenyszektor, de a szelektívek 70 százaléka sivatagban fog zajlani. A január 12-i pihenő nap előtt teljesítenek majd maraton szakaszt az indulók, ekkor külön útvonalon mennek majd a motorosok és a kvadosok.

A Gyenes Mani a maraton kategóriába nevezett, amely a mezőny legnehezebb csoportjának számít. A rali ideje alatt ugyanis a versenygép alkatrészeinek többségén nem szabad semmilyen javítást, vagy módosítást eszközölni. A szatmári 2011-ben és 2015-ben is megnyerte a maraton kategóriát. Vagyis, a négyéves „ciklusokat” tekintve 2019 lehet a következő év, amikor Mani ismét nyerni tud a Dakar-rali maraton kategóriájában. Erre már gőzerővel készül, ugyanis enduro-, endurocross és hard enduro-versenyeken áll rajthoz. A magyar enduro-bajnokságban listavezető, az aranyérem sorsa pedig a novemberi, idényzáró futamon dőlhet el.

Pesek Attila

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Csillag születik
Ma, 14:49
A show business kegyetlen és kiszámíthatatlan: de mennie kell. Jackson Maine (Bradley Cooper) valaha híres volt, de az ital és az örök turnézás kiszívta minden erejét. Leáldozóban van a csillaga. Ám megismerkedik egy fiatal, naiv és ismeretlen énekesnővel (Lady Gaga), akiben meglátja a zsenit. A férfi támogatja felfedezettjét, és közben beleszeret. Egyre szenvedélyesebb viszonyuk közben egyre jobban el is távolodnak egymástól: mert az ismeretlen lány pályája fantasztikus ütemben ível felfelé. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A belleville-i zsaru
Ma, 17:20
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Csillag születik
Ma, 21:20
A show business kegyetlen és kiszámíthatatlan: de mennie kell. Jackson Maine (Bradley Cooper) valaha híres volt, de az ital és az örök turnézás kiszívta minden erejét. Leáldozóban van a csillaga. Ám megismerkedik egy fiatal, naiv és ismeretlen énekesnővel (Lady Gaga), akiben meglátja a zsenit. A férfi támogatja felfedezettjét, és közben beleszeret. Egyre szenvedélyesebb viszonyuk közben egyre jobban el is távolodnak egymástól: mert az ismeretlen lány pályája fantasztikus ütemben ível felfelé. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. október 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...