Ismét limitált szériával vág neki a Dakar-ralinak Mani
Utoljára módositva: 2018-10-11 14:55:02

Világbajnok modellel vág neki a 2019-es Dakar-ralinak Gyenes Mani. A KTM ugyanis az elmúlt hétvégén nyerte meg a vb-t, a pilóták pedig azzal a kerékpármodellel versenyeztek, amivel a szatmári versenyző áll rajthoz a jövő évé elején Peruban.

Összesen 75 darab motorkerékpárt gyártott le az osztrák KTM Sportmotorcycle AG abból a 450 köbcentis Rally Replica 2019-es modellből, amelyből egyik a szatmárnémeti Gyenes Emánuel tulajdonába került. Mint arról beszámoltunk, Románia legjobb motorkerékpár-versenyzője jövőre a kilencedik alkalommal áll majd rajthoz a világ legnehezebb terepraliján, a két hetes Dakar-ralin, a csapata névadó szponzora, az Autonet Import pedig egy új gépet vásárolt Maninak.

Akárcsak két évvel ezelőtt, most is limitált szériás mocit kapott a versenyző. Akkor a megyei önkormányzat támogatásával vásároltak a 2017-es modellt, de ezzel a motorkerékpárral vágott neki az embert és versenygépet is próbára tevő versenynek.

Amint hazatért Dél-Amerikából Mani, a főtámogató bejelentette, hogy reális esély van egy új moci vásárlására. A szavakat tettek követték, és februárba megtörtént a 2019-es modell rendelése. „Csak 75 darabot gyártottak le ebből a modellből, bár a kérés sokkal nagyobb volt rá” — mondta lapunknak Mani. A mesterpilóta elmondta, a 2017-os modellhez viszonyítva ez a motorkerékpár 5 kilogrammal könnyebb, továbbá az erőforrás is sokkal „karcsúbb”. Aerodinamikailag is sokat fejlődött a KTM, a váltó is kezelhetőbb, továbbá a gép orra is keskenyebb lett, így sokkal jobban rálát az első kerékre.

Kisebb munka így is adódik a versenygépen, amíg november 20-án hajóra teszik Le Havre-ba, hogy Peruba szállítsa azt a szervező. Mani elmondta, hogy a navigációs felszerelést kell megrendelni és felszerelni, illetve – többek között – merevebb teleszkópokat szerelnek fel. „Ez sokkal jobban tetszik, mint az előző versenygép. De ez természetes. Ha egy-két év múlva ráülhetek majd a következő modellre, akkor bizonyára az még jobban fog tetszeni. Mindig fejlesztenek valamit, amitől jobban tetszik az előző modell” — foglalta össze a pilóta.

A 2019-es modellt egyébként a KTM már az idei Dakar-ralin is versenybe küldte. A gyári csapat mindegyik pilótája ezzel a modellel versenyzett, az osztrák Matthias Walkner pedig meg is nyerte a Dakar-rali jubileumi, 30. kiírását.

Az osztrák gyártó az idei vb-n is ezt a modellt adta pilótáinak, és jól döntött: az ausztrál Toby Price egyéni, a KTM pedig csapat-világbajnokságot nyert.

A Dakar-rali 2019-es kiírása január 6-án kezdődik. A jövő évi verseny érdekessége, hogy a Dakar történelmében először, egyetlen országban zajlik majd a rali. Limából rajtolnak, és közel 5000 kilométer teljesítése után, január 17-én ugyanide ér vissza a mezőny. Tehát, a versenytáv hosszával is történelmet ír majd Peru, hiszen ilyen rövid Dakar-rali még soha nem volt. Az eddigi 1981-ben volt a legrövidebb táv a maga 6263 kilométerével (a leghosszabb 1986-ban volt, akkor 15 kilométer volt a táv). Egyébként, a 2018-as kiíráson történt meg, hogy a szelektív, vagyis a mért szakaszok hossza volt 5000 kilométer, most az össztáv lesz ugyanennyi. A 2019-es tíz szakasz alatt 3000 kilométer lesz a versenyszektor, de a szelektívek 70 százaléka sivatagban fog zajlani. A január 12-i pihenő nap előtt teljesítenek majd maraton szakaszt az indulók, ekkor külön útvonalon mennek majd a motorosok és a kvadosok.

A Gyenes Mani a maraton kategóriába nevezett, amely a mezőny legnehezebb csoportjának számít. A rali ideje alatt ugyanis a versenygép alkatrészeinek többségén nem szabad semmilyen javítást, vagy módosítást eszközölni. A szatmári 2011-ben és 2015-ben is megnyerte a maraton kategóriát. Vagyis, a négyéves „ciklusokat” tekintve 2019 lehet a következő év, amikor Mani ismét nyerni tud a Dakar-rali maraton kategóriájában. Erre már gőzerővel készül, ugyanis enduro-, endurocross és hard enduro-versenyeken áll rajthoz. A magyar enduro-bajnokságban listavezető, az aranyérem sorsa pedig a novemberi, idényzáró futamon dőlhet el.

Pesek Attila

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítás, költöztetés. Tel.: 0725353499.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. június 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók   25 dkg szikkadt fehér kenyér olívaolaj 25 dkg koktél paradicsom só 1 tk morzsolt lestyán 1 tk ...