Ismét növekedtek az ingatlanárak
Utoljára módositva: 2018-01-11 17:28:25

Tovább drágult az elmúlt egy évben a hazai ingatlanpiac, az elmúlt 12 hónapban 10,48%-os növekedés volt — derül ki az imobiliare.ro felméréséből. Kolozsvár Bukarestet is megelőzte, Szatmárnémeti az ingatlanárak tekintetében a középmezőnyben van.

Szerte az országban nőttek az ingatlanárak az elmúlt év folyamán, az árnövekedés a szatmárnémeti ingatlanpiacot sem kímélte, viszont messze nem a megyeközpontban vannak az ország legdrágább lakásai és lakbérei. A legborsosabb albérleti árak Kolozsváron vannak, a kincses város még Bukarestet is lekörözik ebben a tekintetben. Egy kolozsvári kétszobás, összkomfortos, 1980 és 2000 között épült tömbházlakás havi bérleti díja átlagban 400 euróba kerül, egy ugyanilyen lakásért Bukarestben „csak” 350 eurót kérnek el a tulajdonosok. A felmérés szerint a főváros árait Brassó és Jászvásár követi, mindkét városban 300 euróba kerül átlagban a havi bérleti díj egy hasonló kétszobás lakásért. A temesváriaknak 270 eurót kell fizetniük ugyanezért, és érdekes módon Temesvárt Marosvásárhely követi a rangsorban, havi 250 euró bérleti díjjal. Az albérletek árait illetően a legolcsóbb megyeszékhely Sepsiszentgyörgy, ahol 146 euróba kerül egy kétszobás lakás bérlése. A felmérés szerint különben az ország megyeközpontjainak felében 200 euró alatt mozognak a kétszobás lakásokért elkért bérleti díjak.

Szatmárnémetiben az ingatlanpiac az említett városok többségéhez képest alacsonyabb árakat kínál, egy garzonlakást 120 euróért is lehet találni, viszont az átlag 150 euró körül mozog. Egy kétszobás apartman havi bérleti díja 200 és 250 euró között van a városban. A nagyobb, 3–4 szobás lakásért havi 400 eurót is elkérhet a tulajdonos.

2017 negyedik negyedévében az eladásra szánt ingatlanok ára tovább növekedett, átlagosan mintegy 2,8%-kal, de a nagyobb városokban ez a mutató sokkal magasabb is lehet.

A legjelentősebb négyzetméterenkénti árnövekedést az imobiliare.ro portál elemzői ebben a negyedévben is Kolozsváron mérték. Ezzel az ingatlanok árát tekintve Bukarestet megelőzve Kolozsvár továbbra is Románia legdrágább városának számít. Ez nem csak a kolozsvári bérlők számára lehet lelombozó, hanem nagyon sok családnak szerte az országban, hiszen egyetemi város lévén, a főiskolai hallgatók java része is a város szívében, bérlakásokban keres szállást egy-egy tanév idejére, így az újbóli drágulást sok Kolozsvártól távol élő család is megérzi.

A szakportál szerint a negyedik negyedéves növekedés nagyjából megegyezik 2016 hasonló időszakában mért drágulással, amikor az ingatlanárak 3%-kal emelkedtek, a növekedés viszont enyhén lassult 2017 első három negyedévéhez viszonyítva.

Az ingatlanszektorból érkező friss adatok így tulajdonképpen alátámasztják azon szakértői előrejelzéseket, amelyek az ingatlanárak 2017-ben történő egész éves növekedését prognosztizálták. Ez a növekedés 12 hónap alatt 10,48% volt.

Ami az eladási árakat illeti, míg Kolozsváron akár 1550 euró is lehet egy eladásra kínált tömbházlakás négyzetméterenkénti ára, addig Szatmárnémetiben ennek körülbelül fele, nálunk átlagosan 650 eurót kérnek a tulajdonosok egy négyzetméternyi lakóterületért. Így példának okáért egy 54 négyzetméteres kétszobás blokklakás könnyen elérheti akár a 35 000 eurót is, míg egy háromszobás központi lakásért a közel 50 000 eurós összeg sem meglepő.

Természetesen olcsóbban is lehet lakást venni Szatmárnémetiben, akár 10 000 euróval olcsóbban is az átlagárakhoz képest, viszont ezek a lakások állapotuk vagy elhelyezkedésük miatt kompromisszumigényesek lesznek a vásárló szempontjából.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:45
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...