Ismét úton a KÖDIK
Utoljára módositva: 2019-04-10 20:42:25

Iskolánk színjátszó csapata, a KÖDIK idén is egy remek darabbal állt elő.

Történelmi drámánk címe: Gonzeczky, egy pap a forradalom viharában. A darab egy katolikus pap harcát és forradalmát mutatja be, nemcsak az 1848–49-es társadalmi helyzetben, de a lelkében is. Mint minden évben, idén is meghívást kaptunk testvériskolánktól, a Csokonai Vitéz Mihály gimnázium vezetőségétől, hogy egy napot töltsünk Debrecenben, adjuk elő új darabunkat, nézzük meg a várost és nem utolsósorban elmélyíthessük a két iskola kapcsolatát.

Így történt, hogy mentor-tanárunk, Csorján Árpád József tanár úr a Rákóczi Szövetségnél pályázott, hogy ezt a szívünkhöz közel álló drámát másoknak is megmutathassuk.

Amint begördültünk az udvarra, ismerős arcokat pillantottunk meg, hisz harmadik éve már, hogy Debrecenbe látogatunk. A hallban már gyülekeztek a nézők, mi pedig lélegzetvisszafojtva vártuk a pillanatot, hogy megkezdődjön a repülés.

Szövegismétlés. Fel-alá járkálás. Idegesség. Ellazulni próbálás. Izgulás. Utolsó korty víz. Mindenki a helyére. Egypercnyi csend. Gyors szívverés. Hallgatom a mellettem álló szuszogását. Szem becsuk. Euforikus érzés. Függöny ki. A szem nyitva. Kopog a magassarkú cipőm. Bent vagyok. Élem a jelenetet. Más vagyok már. Más ember vagy más angyal, egy forradalmi angyal. És csak akkor veszem észre, hogy nem valóság volt, amikor mindenki tapsol, és két oldalról megragadják a kezem. Meghajlás. Izzadság. Lihegés. Lámpák és nézők. Magamat keresem még önmagam és a szerepem között félúton. Minden meghajlással egyre közelebb vagyok a felébredéshez. Nem. Nem. Nem akarom! Még nem. Nem érhet ilyen gyorsan véget… és máris az orromra csapják a függönyt.

Miután fogadtuk az igazgatónő gratulációit, felöltöttük magunkra igazi önmagunkat. Ezután egy hideg ebédet töltöttünk el együtt, és a régi barátaink mellé újakat is szereztünk, majd egy rövid városnézésre invitáltak minket. Azt kell mondanom, Debrecen évről évre szebb, és mindig örömmel térünk ide vissza. A nap végén bár elbúcsúztunk ottani barátainktól, mégis ismét megígértük, hogy „jövőre, veled, ugyanitt”.

Ezúton szeretnénk megköszönni a Rákóczi Szövetség és Csorján Árpád tanár úr, Sárándi Annamária és Fazekas Katalin tanárnők segítségét, valamint testvériskolánk vezetőségének a vendégszeretetét és meghívását.

Besenyődi Judit

XI. E

Kölcsey Ferenc Főgimnázium

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...