Isten és a bor örök – borverseny Csanáloson
Utoljára módositva: 2014-02-02 19:02:43

Szombaton tizennegyedik alkalommal szervezték meg a csanálosi borversenyt a helyi kultúrotthonban. Idén közel kilencven mintával neveztek a helybeli borászok a megmérettetésre.

 

Az idén tizennegyedik alkalommal megrendezett megmérettetésre rekordszámú bormintát neveztek be a helybeli gazdák. Csanáloson régi hagyománya van a szőlőtermesztésnek, mióta az őseik háromszáz éve betelepültek a faluba, azóta foglalkoznak vele. A helyi gazdák fontosnak tartják, hogy egy évben legalább egyszer összeüljenek egy ilyen eseményen, ahol megoszthatják egymással borászattal kapcsolatos tapasztalataikat. A szőlőtermesztés kilencvenes évekbeli népszerűsége után az utóbbi években visszaesett, a földek fele parlagon hever a községben, aki viszont foglalkozik vele az a legjobb minőségre törekszik. Az elmúlt évek során jelentős fejlődés figyelhető meg a borok minőségén, ami a technológia fejlődésének is köszönhető.

 

A benevezett mintákat egységes üvegbe palackozzák a polgármesteri hivatal munkatársai és így kerülnek a borok az ítészek elé. Idén 89 mintát kóstolt végig a háromtagú zsűri, melynek tagjai régi jó szokás szerint Komáromi József, elnök, Benze Tamás és Prógli József. Rekordnak számít az idén benevezett borok mennyisége, ennyi mintát még sosem neveztek a versenyre.

 

A benevezett nedűk nagy része, 95%-a helyi borász terméke. A zsűri hosszas mérlegelés után Veres László shiraz (vörös) borát nevezte meg a „borok borának”, amely 19 pontot ért el a versenyen. Fehérborok esetében 24 bort aranyminősítéssel jutalmaztak, a 22 ezüst és 23 bronz minősítésű bor mellett. A versenybe mindössze 10 vörösbormintát neveztek be, melyek közül két arany, két ezüst és két bronz minősítést kapott.

 

Halász Barbara borokkal kapcsolatos verseket adott elő a jelenlévő borosgazdáknak és meghívott vendégeknek. A bírák pontozása után Komáromi József rövid beszédében köszönte meg a helyi gazdáknak a versenyen való részvételt. Elmondta, jelentős változás tapasztalható mind a verseny, mind a borok minőségében az elmúlt tizennégy évben. Felhívta a gazdák figyelmét a kénezés fontosságára, e nélkül nincs bor, viszont a mennyiségre nagyon kell figyelni. Komáromi szerint a borászkodás egy életfelfogás, amit csak így, teljes szívvel lehet jól csinálni. Isten és a bor örök: hiszen minden évben újrakeletkezik, újjászületik, ez a körforgás pedig az örökkévalóságot jelzi. Az elnök szerint néhány hibától elteintve remek borokat kóstolhattak az idei versenyen, hiszen évről évre jobb eredményeket tapasztal. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell folyamatosan tanulni, fejlődni és nyomon követni a legújabb technológiákat. A zsűri eredményhirdetése előtt A versenyt vacsorával, díjkiosztással és közös mulatozással fejezték be a résztvevők.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 23.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...