Isten iskolájában kell tanulni
Utoljára módositva: 2014-11-10 10:23:17

Tegnap zsúfolásig megtelt a szamoskóródi református templom azon a hálaadó istentiszteleten, amit a százéves templom külső és belső felújítása, valamint a templom környékének rendbetétele alkalmából tartottak a helyiek és a meghívott vendégek részvételével.

 

Kocsis Tibort tiszteletbeli presbiterré nyilvánították

Ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke kiemelte, hogy öröm itt lenni ebben a felújított templomban, melyben nemcsak helyet kapunk, hanem meghallhatjuk Isten szavát, azt a gondolatot, mellyel Isten ezt a világot vezetni akarja. A püspök igehirdetését a világi és az egyházi nevelés összehasonlítására alapozta. Az iskolában a gyerek megtanul írni, olvasni és számolni, a templomban olyan lelki táplálékot kap, ami segít az életben adódó problémák megoldásában. A templomban azt tanulja meg az ember, hogy ha megerősödik a hite, ha felismeri az isteni kegyelem erejét, akkor megtapasztalja, hogy a láthatatlan is vele van. Ezért keressük Istent, és Isten is ezért keresi az embert. A huszonegyedik századi ember azt hiszi, hogy mindent tud, de ha Istenről kérdezik, akkor számára úgy tűnik, hogy megfejthetetlen, felfoghatatlan titkokról beszélnek. A templomban Isten olyan ismeretekre akarja az embert rávezetni, amelyek mindenre megoldást jelentenek. A tanulási lehetőség a huszonegyedik században is megvan, csak élni kell vele. Aki a templomban tanul, annak másképp alakul egyéni és családi élete is. Megszületik benne az az ember, aki dönteni képes.

 

Köszöntők

 

A tegnap leleplezett emléktábla

Az igehirdetés után Erdei-Árva István helyi lelkipásztor köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, isteni kegyelemnek tartja azt, hogy a szamoskóródi gyülekezet ilyen sokat fejlődött anyagilag és lelkileg is. Egy ilyen bizonytalan világban, amikor a kis gyülekezetekben romlik a jövőkép, vigasz marad az ige, ami erőt ad a megmaradáshoz.

Nt. Kovács Sándor, a Szatmári Református Egyházmegye esperese arról beszélt, hogy az ember szeret ünnepelni. A reformátusoknak vannak ünnepeik, de egyre több a hálaadó ünnep is, amikor az elvégzett munkákban kapott segítségekért mondunk köszönetet. Néhány év alatt három alkalommal is volt Szamoskóródon olyan püspöki hálaadó istentisztelet, amikor jelentős megvalósításokért adtunk hálát. Új köntösbe öltözött a templom, de a hívek lelki megújulása sem maradhat el, és vigyázni kell arra, hogy a templom padjai ne maradjanak üresek.

A továbbiakban Csűry Miklós, a Szatmári Református Egyházmegye világi főgondnoka mondott köszöntőt. Ezt követően Erdei-Árva István ismertette a templom építésének történetét és az utóbbi években történt felújítási munkálatokat. Az 1914-ben elkezdett templomépítést Baczajnyi Károly lelkipásztor irányította, majd Kürty Károly lelkészsége idején fejeződött be az építkezés.

A százéves évforduló alkalmából emléktáblát avattak, amit Csűry István püspök és Puskás Béla gondnok leplezett le. Tiszteletbeli presbiterré nyilvánították Kocsis Tibort, aki az utóbbi évek során jelentős anyagi támogatásokat nyújtott szülőfaluja egyházközségének. Ünnepi műsorral szolgált Ghirászin Erzsébet és Anna, valamint Tamás Piroska és Bede Henrietta.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Tulipánláz
Ma, 15:00
A 17. századi Amszterdamban az elárvult Sophiát házasságba kényszerítik egy vagyonos és befolyásos kereskedővel, ami anyagi biztonságot, de egyben boldogtalanságot is jelent a lány számára. Amikor férje portrét rendel róla, szenvedélyes viszonyba bonyolódik fiatal festőjével. Hogy elmenekülhessenek a kereskedő messzire érő kezei elől, a két szerelmes mindent kockára téve beszáll a tulipánhagyma-üzletbe, abban a reményben, hogy a megfelelő mennyiségű hagymával elég pénzre tesznek szert szabadságu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A Lego Ninjago film
Ma, 17:00
Ninjago csöpp szigetét rejtélyes ellenség ostromolja. Még szerencse, hogy hat legyőzhetetlennek tűnő nindzsa minden éjszaka harcba száll, és meghökkentő fegyverarzenálja segítségével visszaveri az ellenséget. De kik lehetnek ők? Senki sem tudja. És nem is sejti, hogy az éjszakai szuperharcosok nappal egész másfajta ellenséggel küszködnek. Ugyanis osztálytársak a helyi gimiben, és a középiskolások egyszerű, ám sok küzdelemmel teli hétköznapjait próbálják túlélni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:30
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 26.
Valaki pozitívan reagál közeledésére, és ez helyreállítja mostanában megtépázott önbizalmát, ami újra vonzóvá teszi az ellenkező nem számára.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 26.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...