Istennek az emberre van szüksége
Utoljára módositva: 2016-08-22 09:24:38

Szombaton a szatmárnémeti római katolikus székesegyházban Nm. és Ft. Schönberger Jenő megyéspüspök celebrált ünnepi szentmisét állam- és egyházalapító Szent István ünnepén, ezt követően megkoszorúzták első királyunk szobrát.

Pártok, intézmények képviselői, civil szervezetek és egyházak koszorúztak

A püspök kifejtette, hogy ünnepeken mindig elmondjuk, mi a jelentősége az aktuális ünnepnek, „fogjunk össze” és sok más megszokott szövegek hangzanak el, de mi történik az ünnepek után? Szent István példájából tudjuk, hogy mindaz a nagy mű, amit egész élete során megalkotott, romba dőlt. Így történik ez a legtöbb ember életében is. Mit tehet ilyenkor az ember? Legelőször kérdezzük meg, miért tette ezt Isten velünk? Azért, mert Istennek nem arra van szüksége, amit mi megalkotunk, hanem ránk, az emberre. Éppen azzal, hogy kisebb vagy nagyobb alkotásainkat kiveszi a kezünkből, elvisz bennünket a végső kétségbeesésig, ezzel akarja megadni azt a lehetőséget, hogy csak bele kapaszkodjunk, csak benne bízzunk, mert rajta kívül nincs senkink, akire építhetünk. Amikor ilyen kilátástalan helyzetbe kerülünk, amikor látjuk életünk művének a pusztulását, akkor mit tehetünk? Nézzük, mit tett István király. István tudta, hogy a nép még nem teljesen keresztény, tudta, hogy miután lehunyja a szemét, lázadások törnek majd ki, a keresztény Magyarország romba dől. Mit tehetett? Lehetőséget keresett az Istennel való találkozásra. Kereste az igazságot. Szent István meggyőződésből lett keresztény és élt keresztényi életet. Tudta, megértette, egy nemzet akkor lehet nagy, ha a tagjai nyitottak Isten felé. Csak úgy lehet jövője egy nemzetnek, ha kinyitja az ajtót Isten előtt, hogy Isten vezesse a közösséget. István tudta, hogy olyan valakire bízhatja az országot, aki számára első az Isten. István, amikor látta, hogy minden összeomlott, nem esett kétségbe, nem menekült a halálba, hanem a Szent Koronát felajánlotta a Szűz Anyának. Szent István hitt abban, hogy egy nemzet, egy család csak akkor válhat igazi nemzetté és családdá, ha nyitott Isten felé. Jövő ott van, ahol mindenki azzal tudja kezdeni az imáját, hogy „Isten”. Szent István ünnepe azzal alázattal kell eltöltsön bennünket, abban a szellemben, ahogy a magyar alkotmány is kezdődik: „Isten, áldd meg a magyart!”.

A szentmisét követően a résztvevők kivonultak a templom előtt lévő Szent István-szoborhoz, ahol a huszonöt éves Szent István Kör tartotta meg hagyományos koszorúzási ünnepségét. Szőcs Péter, a Szent István Kör elnöke köszöntötte a résztvevőket, elhelyezték a koszorúkat, majd elénekelték a Himnuszt és a Boldogasszony anyánk kezdetű éneket.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. augusztus 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...