Istentisztelet az épülő templomban
Utoljára módositva: 2015-09-21 08:35:33

Minden tőlük telhetőt szeretnének elkövetni a kertvárosiak, hogy elérjék céljukat, és mihamarabb felépíthessék a Kertvárosi református templomot és a hozzá tartozó Kálvin-központot.

A megeredő eső sem tántorította el a kertvárosi híveket attól, hogy részt vegyenek a szabadtéri istentiszteleten

Bár az időjárás nem volt éppen kedvező, ennek ellenére szép számban összegyűltek a kertvárosi hívek, hogy részt vegyenek azon a szabadtéri istentiszteleten, melyet jövőbeli templomuk, a Kertvárosi református templom és Kálvin-központ helyszínén tartottak.

Hosszú évek óta épül már ez a templom, mely a lelkészlakást és a közösségi tevékenységeknek otthonául szolgáló Kálvin-központot is magába foglalja majd. A templomépítési költségek rendkívül magasra rúgnak, s amint arra Tolnay István lelkész vasárnapi prédikációjában rámutatott: nagyon nehéz a kiadások fedezésére pénzt szerezni. Salamon király templomépítésének története volt az igehirdetés alapgondolata. Adta magát a párhuzam a kertvárosiak és Salamon király munkálkodása között, hiszen egyaránt a templomépítést választották feladatul, azonban előbbieknek sok szempont miatt jóval több nehézséggel kellett szembenézniük, mint a bibliai történetben szereplő, mesésen gazdag uralkodónak.

„Kettős hálaadással fordulunk Isten felé ezen a hálaadási napon. Először is azért, mert sikerült befejeznünk templomunk földszinti részének szerkezeti munkáit. Másrészt pedig hálát adunk jótékonysági bálunk sikeréért is. Ugyanakkor a mai igében figyelemmel követhetjük azt, miképpen törekedett Salamon király a reá bízott feladat, vagyis a templomépítés ellátására. Istentiszteletünkön ezt a feladatot megvizsgálva nézzük meg, mi kell ma a templomépítéshez, és hogyan érdemes ma ószövetségi mintára kőből és emberi lelkekből templomokat építeni. Mi kell ma egy templom építéséhez? Nyilván erre bárki azt mondaná: pénz. Jó sok pénz. Mi ma nem csak erről szeretnénk beszélni. Hiszen jól tudjuk, hogy sok pénzre van szükség. Emellett még nagyon sok minden más szükséges a templomépítéshez és a lelki építkezéshez. Mert ez a két dolog szorosan összefügg. Salamon királyt nem csak a saját tervei, szándékai vezették, hanem Isten ereje és az ő szándéka. Hiszen Isten így szeretne közelebb kerülni népéhez. Legyen egy hely, ahol a zsidók áldozhatnak, ahol őt segítségül hívhatják. Amikor mi templomot építünk, akkor tudjuk jól, hogy az Isten akaratát valósítjuk meg. Nem csak azért építünk templomot itt, mert 1996 óta ezt hagyták ránk. Nem azért, mert ezt elrendelte valami felsőbb egyházi utasítás vagy előírás. Nem azért, mert más egyházak gombamód szaporítják egyre-másra templomaikat. Azért építünk templomot, mert ezzel mi, kertvárosiak Isten akaratát valósítjuk meg. A templomépítéshez nagyon sok minden szükséges, viszont egyet jól az eszünkbe kell vésnünk: senki nem fogja helyettünk felépíteni a templomot. Legfeljebb segíteni fognak: jó szándékú vállalkozók, politikusok, vezető emberek, de ők nem cselekedhetnek helyettünk. A templomot nekünk kell felépítenünk” — hangsúlyozta a lelkész.

Tolnay idehirdetését követően, a megeredt esőben a kertvárosi gyermekek — Fazakas Barnabás, Mayer Tamara, Salcudean Henriett — rövidke műsort mutattak be, illetve Bencze-Kádár Orsolya segédlelkész szavalt.

Tolnay István lelkész a szertartás végén elmondta, hogy a Júlia-bálon 11 300 lejnyi támogatás került a templomépítési kasszába. A lelkész arra kérte a kertvárosi híveket, támogassák templomépítési ügyüket, akár téglajegyek vásárlásával, akár egyéni donációk felajánlásával, hiszen csak együtt, közös erőfeszítéssel és áldozatvállalással érhetik el, hogy felépüljön végre a Kertvárosi templom és Kálvin-központ.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 29.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...