Iszunk és lazán vezetünk
Utoljára módositva: 2018-08-08 20:45:54

Az utóbbi időszakban jelentősen megnőtt az ittas vezetők száma — a közlekedésrendészet a zéró toleranciára figyelmeztet, s emlékeztet: a balesetek zöme ittas vezetés miatt történik.

A kánikulai napokban sokan pótolják folyadékhiányukat egy-egy (két, három…) korsó hideg sörrel vagy lehűtött borral, netán fröccsel — majd a legnagyobb lelki nyugalommal beülnek a volán mögé, és vezetnek. Útitársuk (vagy önmaguk) megnyugtatására pedig ki is mondják: nem ittam sokat, csak egy pohárral, semmi baj nem lesz. A kijelentés azonban sajnos nem állja meg a helyét — egyrészt Romániában zéró tolerancia van érvényben, azaz a gépjárművezetőnek színjózannak kell(ene) lennie; másrészt pedig már egy korsó sör elkortyolását követően is bizonytalanabbakká válnak a mozdulatok, csökken a reakcióidő, ráadásul a nagy meleg növeli az alkohol hatását, gyorsabban és erősebben a „fejünkbe száll”.

A szatmári közlekedésrendészet az utóbbi időben sokkal több ittas vezetőt szúrt ki ellenőrzései során, s bár a lebukottak között szép számmal voltak csontrészegek is (1–1,20 mg/l és annál is nagyobb alkoholszint), a legtöbbjük az egy-két-három sörös/boros kategóriába tartozott (0,20, 0,35, 0,50 mg/l) — most pedig közleményében figyelmezteti a lakosságot (számítva a Szatmárra jellemző augusztusi fesztivál-, névnap- és lakodalomdömpingre is): aki szeszes italt fogyasztott, az ne üljön a kormány mögé, és ne vezessen! Természetesen a figyelmeztetés ugyanúgy érvényes a motorkerékpárosokra, robogósokra, sőt, a kerékpárosokra is. Ugyanis már 120 ml sör, 50 ml bor vagy 15 ml tömény elfogyasztása 0,1 mg/l mérhető alkoholszintet mutat a vérünkben, s már ez is elég ahhoz, hogy megváltozzon a vezetés közbeni magatartás; 240 ml sör, 100 ml bor vagy 30 ml tömény elkortyolása 0,2 mg/l-es mérhető értéket produkál ellenőrzéskor — csökken a reakcióidő és a veszélyérzet, a reflexek nem működnek megfelelően, s megnő az önbizalom, ami felelőtlen viselkedésre is készteti az embert. 960 ml sör, 400 ml bor, 120 ml tömény elfogyasztását követően 0,8 mg/l-re emelkedik a vérünkben kimutatható alkohol szintje — romlik a felfogás, a fókuszálás és az ítélőképesség, csökken az egyensúlyérzék, s ez az az állapot, amikor jó ötletnek tűnik minden olyan dolog, amit józan fejjel nem hinnénk annak.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sötét elmék
Ma, 21:00
Amikor tizenévesek rejtélyes módon új, természetfeletti adottságok birtokába jutnak, a kormány fenyegetésnek nyilvánítja és befogja őket. A tizenhat éves Ruby, az egyik legerősebb fiatal mind közül, megszökik a táborból és csatlakozik a biztonságos menedék felé tartó tinédzserek csapatához. Rövidesen ráébred azonban újdonsült családjával együtt, hogy egy világban, ahol az irányító felnőttek elárulták a gyerekeket, menekülni nem elég. Ellenállást kell szítaniuk, együttesen használva erőiket, hogy
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 21.
Olyannyira makacs vagy, hogy az mások számára könnyen tűnhet következetességnek. Mások talán azt gondolják, hogy azért ismételgeted ugyanazt, mert következetes vagy. De valójába csak arról van szó, hogy félsz megnyílni az újdonságok előtt kedden. Talán attól is félsz, hogy kiengedd a kezedből az irányítást.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. augusztus 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...