Iszunk és lazán vezetünk
Utoljára módositva: 2018-08-08 20:45:54

Az utóbbi időszakban jelentősen megnőtt az ittas vezetők száma — a közlekedésrendészet a zéró toleranciára figyelmeztet, s emlékeztet: a balesetek zöme ittas vezetés miatt történik.

A kánikulai napokban sokan pótolják folyadékhiányukat egy-egy (két, három…) korsó hideg sörrel vagy lehűtött borral, netán fröccsel — majd a legnagyobb lelki nyugalommal beülnek a volán mögé, és vezetnek. Útitársuk (vagy önmaguk) megnyugtatására pedig ki is mondják: nem ittam sokat, csak egy pohárral, semmi baj nem lesz. A kijelentés azonban sajnos nem állja meg a helyét — egyrészt Romániában zéró tolerancia van érvényben, azaz a gépjárművezetőnek színjózannak kell(ene) lennie; másrészt pedig már egy korsó sör elkortyolását követően is bizonytalanabbakká válnak a mozdulatok, csökken a reakcióidő, ráadásul a nagy meleg növeli az alkohol hatását, gyorsabban és erősebben a „fejünkbe száll”.

A szatmári közlekedésrendészet az utóbbi időben sokkal több ittas vezetőt szúrt ki ellenőrzései során, s bár a lebukottak között szép számmal voltak csontrészegek is (1–1,20 mg/l és annál is nagyobb alkoholszint), a legtöbbjük az egy-két-három sörös/boros kategóriába tartozott (0,20, 0,35, 0,50 mg/l) — most pedig közleményében figyelmezteti a lakosságot (számítva a Szatmárra jellemző augusztusi fesztivál-, névnap- és lakodalomdömpingre is): aki szeszes italt fogyasztott, az ne üljön a kormány mögé, és ne vezessen! Természetesen a figyelmeztetés ugyanúgy érvényes a motorkerékpárosokra, robogósokra, sőt, a kerékpárosokra is. Ugyanis már 120 ml sör, 50 ml bor vagy 15 ml tömény elfogyasztása 0,1 mg/l mérhető alkoholszintet mutat a vérünkben, s már ez is elég ahhoz, hogy megváltozzon a vezetés közbeni magatartás; 240 ml sör, 100 ml bor vagy 30 ml tömény elkortyolása 0,2 mg/l-es mérhető értéket produkál ellenőrzéskor — csökken a reakcióidő és a veszélyérzet, a reflexek nem működnek megfelelően, s megnő az önbizalom, ami felelőtlen viselkedésre is készteti az embert. 960 ml sör, 400 ml bor, 120 ml tömény elfogyasztását követően 0,8 mg/l-re emelkedik a vérünkben kimutatható alkohol szintje — romlik a felfogás, a fókuszálás és az ítélőképesség, csökken az egyensúlyérzék, s ez az az állapot, amikor jó ötletnek tűnik minden olyan dolog, amit józan fejjel nem hinnénk annak.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországba (Bayern, Nürnberg környékére) tapasztalt betegápolókat keresünk (nők-férfiak)...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Robin Hood
Ma, 20:40
Felejts el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallottál. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat. Robin of Loxley és egy mór harcos szilaj története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában... A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley (Taron Egerton) nem is sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Nottingham-i seriff a szent háború ürügyén alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. december 18.
Ön javíthatatlanul romantikus alkat, mégpedig nem csak a szerelemben, hanem élete minden területén, mert mindent idealisztikusan lát és él meg.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. december 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...