Iszunk és lazán vezetünk
Utoljára módositva: 2018-08-08 20:45:54

Az utóbbi időszakban jelentősen megnőtt az ittas vezetők száma — a közlekedésrendészet a zéró toleranciára figyelmeztet, s emlékeztet: a balesetek zöme ittas vezetés miatt történik.

A kánikulai napokban sokan pótolják folyadékhiányukat egy-egy (két, három…) korsó hideg sörrel vagy lehűtött borral, netán fröccsel — majd a legnagyobb lelki nyugalommal beülnek a volán mögé, és vezetnek. Útitársuk (vagy önmaguk) megnyugtatására pedig ki is mondják: nem ittam sokat, csak egy pohárral, semmi baj nem lesz. A kijelentés azonban sajnos nem állja meg a helyét — egyrészt Romániában zéró tolerancia van érvényben, azaz a gépjárművezetőnek színjózannak kell(ene) lennie; másrészt pedig már egy korsó sör elkortyolását követően is bizonytalanabbakká válnak a mozdulatok, csökken a reakcióidő, ráadásul a nagy meleg növeli az alkohol hatását, gyorsabban és erősebben a „fejünkbe száll”.

A szatmári közlekedésrendészet az utóbbi időben sokkal több ittas vezetőt szúrt ki ellenőrzései során, s bár a lebukottak között szép számmal voltak csontrészegek is (1–1,20 mg/l és annál is nagyobb alkoholszint), a legtöbbjük az egy-két-három sörös/boros kategóriába tartozott (0,20, 0,35, 0,50 mg/l) — most pedig közleményében figyelmezteti a lakosságot (számítva a Szatmárra jellemző augusztusi fesztivál-, névnap- és lakodalomdömpingre is): aki szeszes italt fogyasztott, az ne üljön a kormány mögé, és ne vezessen! Természetesen a figyelmeztetés ugyanúgy érvényes a motorkerékpárosokra, robogósokra, sőt, a kerékpárosokra is. Ugyanis már 120 ml sör, 50 ml bor vagy 15 ml tömény elfogyasztása 0,1 mg/l mérhető alkoholszintet mutat a vérünkben, s már ez is elég ahhoz, hogy megváltozzon a vezetés közbeni magatartás; 240 ml sör, 100 ml bor vagy 30 ml tömény elkortyolása 0,2 mg/l-es mérhető értéket produkál ellenőrzéskor — csökken a reakcióidő és a veszélyérzet, a reflexek nem működnek megfelelően, s megnő az önbizalom, ami felelőtlen viselkedésre is készteti az embert. 960 ml sör, 400 ml bor, 120 ml tömény elfogyasztását követően 0,8 mg/l-re emelkedik a vérünkben kimutatható alkohol szintje — romlik a felfogás, a fókuszálás és az ítélőképesség, csökken az egyensúlyérzék, s ez az az állapot, amikor jó ötletnek tűnik minden olyan dolog, amit józan fejjel nem hinnénk annak.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...