Itt a nyári munka szezonja
Utoljára módositva: 2019-06-21 19:34:27

A szolgáltató- és a vendéglátóiparban használják ki leginkább a diákmunka igénybevétele nyújtotta lehetőségeket a szatmári vállalkozók, sok helyen jön jól a plusz munkaerő a nyári időszakban.

Évek óta nem változott a diákmunka ösztönzésére bevezetett állami támogatás értéke, ebben a szezonban is havi 250 lejes állami juttatást kap legtöbb hat hónapon keresztül az a cég, amelyik a vakációban 16 évesnél idősebb tanulót alkalmaz. A Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) tájékoztatása szerint a kiskorú diák szülői beleegyezéssel, csak az iskolai szünet idején dolgozhat. Ilyenformán tizennyolc éven aluliak is vállalhatnak idénymunkát, a tizenhat évesek esetében egyik szülő beleegyezése is elég, ha pedig még csak 15 éves a diák, és úgy áll munkába, mindkét szülő aláírása kell a foglalkoztatáshoz. A tanulókat legfeljebb 60 napra alkalmazhatják a munkaadók.

Szükséges papírok

Az államtól kapott 250 lejes pótlék és a diák tényleges fizetése közötti különbséget a munkaadónak saját költségvetéséből kell finanszíroznia, a munkaköri leírás pedig nem lehet szigorúbb az állandó alkalmazottakéinál, viszont napi legtöbb hatórányi munkavégzés a megengedett. A cégvezetőknek kérniük kell az állami támogatást, igényléskor rendelkezniük kell az idénymunkát vállaló diák személyi igazolványával, a vele megkötött szerződés másolatával, a diákmunkás tanulói státuszát igazoló iskolai papírjaival, amelyekben annak is szerepelnie kell, hogy meddig tart esetében a vakáció. A munkába állás és az AJOFM-nél leadott kérvény iktatása között nem telhet el több harminc naptári napnál; ebből ki kell tűnnie, hogy a tanuló nem azelőtt állt munkába, hogy a vakáció elkezdődött volna, illetve hogy az illető naptári évben a munkáltató még nem részesült az illető diák esetében állami támogatásban.

Részletek

Diákmunkával kapcsolatos bővebb felvilágosítást Szatmárnémetiben, a Ion Ghica utca 36. szám alatt található AJOFM-székhelyen, ennek nagykárolyi, turci, erdődi, avasfelsőfalui vagy tasnádi kirendeltségén, a 0261.770.237-es telefonszámon vagy az ajofm@sm.anofm.ro e-mail-címen kaphatnak diákok és cégvezetők egyaránt.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...