Itt a nyári munka szezonja
Utoljára módositva: 2019-06-21 19:34:27

A szolgáltató- és a vendéglátóiparban használják ki leginkább a diákmunka igénybevétele nyújtotta lehetőségeket a szatmári vállalkozók, sok helyen jön jól a plusz munkaerő a nyári időszakban.

Évek óta nem változott a diákmunka ösztönzésére bevezetett állami támogatás értéke, ebben a szezonban is havi 250 lejes állami juttatást kap legtöbb hat hónapon keresztül az a cég, amelyik a vakációban 16 évesnél idősebb tanulót alkalmaz. A Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) tájékoztatása szerint a kiskorú diák szülői beleegyezéssel, csak az iskolai szünet idején dolgozhat. Ilyenformán tizennyolc éven aluliak is vállalhatnak idénymunkát, a tizenhat évesek esetében egyik szülő beleegyezése is elég, ha pedig még csak 15 éves a diák, és úgy áll munkába, mindkét szülő aláírása kell a foglalkoztatáshoz. A tanulókat legfeljebb 60 napra alkalmazhatják a munkaadók.

Szükséges papírok

Az államtól kapott 250 lejes pótlék és a diák tényleges fizetése közötti különbséget a munkaadónak saját költségvetéséből kell finanszíroznia, a munkaköri leírás pedig nem lehet szigorúbb az állandó alkalmazottakéinál, viszont napi legtöbb hatórányi munkavégzés a megengedett. A cégvezetőknek kérniük kell az állami támogatást, igényléskor rendelkezniük kell az idénymunkát vállaló diák személyi igazolványával, a vele megkötött szerződés másolatával, a diákmunkás tanulói státuszát igazoló iskolai papírjaival, amelyekben annak is szerepelnie kell, hogy meddig tart esetében a vakáció. A munkába állás és az AJOFM-nél leadott kérvény iktatása között nem telhet el több harminc naptári napnál; ebből ki kell tűnnie, hogy a tanuló nem azelőtt állt munkába, hogy a vakáció elkezdődött volna, illetve hogy az illető naptári évben a munkáltató még nem részesült az illető diák esetében állami támogatásban.

Részletek

Diákmunkával kapcsolatos bővebb felvilágosítást Szatmárnémetiben, a Ion Ghica utca 36. szám alatt található AJOFM-székhelyen, ennek nagykárolyi, turci, erdődi, avasfelsőfalui vagy tasnádi kirendeltségén, a 0261.770.237-es telefonszámon vagy az ajofm@sm.anofm.ro e-mail-címen kaphatnak diákok és cégvezetők egyaránt.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...