Itt az ideje Wass Albertnek!
Utoljára módositva: 2018-01-22 13:44:26

Ma, három évtizeddel a rendszerváltás után (a második világháború után születettek zöme nemigen hallhatott róla 1990-ig) már sokan ismerjük Wass Albert nevét, s nemcsak szülőföldjén, Székelyföldön, Erdélyben, Magyarországon, de szerte a világon is. Ismerjük, olvassuk, szeretjük, tiszteljük, csodáljuk. Ünnepségeket szervezünk születésének (s halálának) évfordulóján, felolvasómaratonokat, megemlékezéseket. Most kerek évforduló lévén egy egész évet szentelünk nevével fémjelzett eseményeknek. Majd újra csend lesz körülötte, ahogyan az évfordulóközökben lenni szokott. Időnként lefújjuk a port a könyveiről, aztán megint csend. De elég ez? Nem elég! Folyamatosan életben kellene tartanunk. Folyton-folyvást olvasni. A magyarórákon tanítani. Ja, hogy nincs a tantervben? Nincs a tankönyvekben? Hát aztán?! A kommunizmusnak lassan már harminc éve vége. Senkit sem fog elhurcolni a „szekuritáté” azért, ha Wass Albertet tanít, ahogyan azelőtt történt volna. Hogy egyesek nem nézik jó szemmel? Hát aztán?! Mások törődnek azzal, ha én nem nézek valamit jó szemmel? Nem lényeges, hogy a tanterv diktálja-e. A lelkiismeretem diktálja, jónak látja, fontosnak tartja. Csak ez a lényeg. Mert itt az ideje Wass Albertnek! Ma, amikor a televízió, az internet és igen, sajnos már a színház is ontja a szennyet, a mocskot, az erkölcstelenséget, rombolja nyelvünket. Merre terelik ezek a dolgok az ifjúságot, a jövő nemzedékét? Jól láthatjuk, hogy merre. Nem egy fényes jövő felé, de annál inkább sötét szakadékba. Hát itt az ideje Wass Albertnek, aki gyönyörű nyelvezetével csak szépre, jóra tanít. Aki a természet szeretetére és tiszteletére tanít. Aki az ember szeretetére és tiszteletére tanít. És üzen haza, és üzen az egész világnak, mely jól láthatóan a vesztébe rohan. Azt üzeni, hogy ébredjünk, eszméljünk embernek lenni. És az a gyermek, aki az ő meséin nő fel, az nem válhat rossz emberré. És az a felnőtt, aki a regényeit olvassa, az nem lehet rossz ember. Mert üzen ő a gyermeknek, a szülőnek, a tanítónak, az orvosnak, a jogásznak. És kérve, könyörögve, rimánkodva alázattal, vagy felszólítva, dühtől tüzelve üzen a politikusnak. Hogy a történelem kényes kérdéseit feszegeti? Hogy társadalmi, politikai kényes kérdéseket boncolgat? Na igen. Hisz ezekből állnak össze mindennapjaink, egész életünk. Ám segítségével ki-ki válaszokat kaphat magának. S ha többen olvasnák, és akik olvassák, meg is hallanák üzeneteit, meg is fogadnák intelmeit, tanításait, máris elkezdene jobbá válni a világ.

Ő azt mondta: „Az a dolgom, hogy hidat építsek a múlt és jövendő között. És hogy ennek a hídnak a pilléreibe beleépítsek mindent, amit a múltból a jövendőbe átvinni érdemes.” Ma, amikor oly divatos lett az a felfogás, hogy hagyd a múltat, felejtsd el, ne nézz vissza, égesd fel magad mögött a hidakat… akkor itt az ideje Wass Albertnek! Mert milyen jövőt tud szőni magának az, aki nem néz a múltba?! Hiszen a múlt történéseiből lehet merítkezni, tanulni, okulni. Valamit vinni kell magunkkal a múltból, olyan dolgokat, amik segítenek kialakítani a jövőt. Semmiből nem lehet építkezni. A tető alá alap kell! A fák az ég felé nőnek, de a földből táplálkoznak a gyökerek által. Hogy nőhetnek a rügyek, ha elvágjuk a gyökereket?

Vegyük át tőle azt a hatalmas albumot, amelyet összeállított számunkra, melyben milliónyi kép van, „szép és pontos — szavakból összerakott — fényképek, melyeket az író Rólunk küldözgetett haza Nekünk” — írta az Útravalóban 1998-ban útnak indított Wass Albert-életműsorozat első kötetéhez a Mentor kiadó. Ma, közel három évtizeddel a rendszerváltás után még mindig kevesen ismerjük őt, és még mindig nincs az őt megillető és megfelelő helyen a köztudatban és az oktatásban.

 

Itt az ideje Wass Albertnek!

 

Mihályffy Júlia

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Alelnök
Ma, 20:50
Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A NAGY DOBÁS-ban Adam McKay író-rendező a 30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az ALELNÖK egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 22.
Legmerészebb álmait is megvalósíthatja ma, bár tény, hogy keményen meg kell dolgoznia a sikerért, de nem fogja sajnálni a befektetett energiát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...