Itt az ideje Wass Albertnek!
Utoljára módositva: 2018-01-22 13:44:26

Ma, három évtizeddel a rendszerváltás után (a második világháború után születettek zöme nemigen hallhatott róla 1990-ig) már sokan ismerjük Wass Albert nevét, s nemcsak szülőföldjén, Székelyföldön, Erdélyben, Magyarországon, de szerte a világon is. Ismerjük, olvassuk, szeretjük, tiszteljük, csodáljuk. Ünnepségeket szervezünk születésének (s halálának) évfordulóján, felolvasómaratonokat, megemlékezéseket. Most kerek évforduló lévén egy egész évet szentelünk nevével fémjelzett eseményeknek. Majd újra csend lesz körülötte, ahogyan az évfordulóközökben lenni szokott. Időnként lefújjuk a port a könyveiről, aztán megint csend. De elég ez? Nem elég! Folyamatosan életben kellene tartanunk. Folyton-folyvást olvasni. A magyarórákon tanítani. Ja, hogy nincs a tantervben? Nincs a tankönyvekben? Hát aztán?! A kommunizmusnak lassan már harminc éve vége. Senkit sem fog elhurcolni a „szekuritáté” azért, ha Wass Albertet tanít, ahogyan azelőtt történt volna. Hogy egyesek nem nézik jó szemmel? Hát aztán?! Mások törődnek azzal, ha én nem nézek valamit jó szemmel? Nem lényeges, hogy a tanterv diktálja-e. A lelkiismeretem diktálja, jónak látja, fontosnak tartja. Csak ez a lényeg. Mert itt az ideje Wass Albertnek! Ma, amikor a televízió, az internet és igen, sajnos már a színház is ontja a szennyet, a mocskot, az erkölcstelenséget, rombolja nyelvünket. Merre terelik ezek a dolgok az ifjúságot, a jövő nemzedékét? Jól láthatjuk, hogy merre. Nem egy fényes jövő felé, de annál inkább sötét szakadékba. Hát itt az ideje Wass Albertnek, aki gyönyörű nyelvezetével csak szépre, jóra tanít. Aki a természet szeretetére és tiszteletére tanít. Aki az ember szeretetére és tiszteletére tanít. És üzen haza, és üzen az egész világnak, mely jól láthatóan a vesztébe rohan. Azt üzeni, hogy ébredjünk, eszméljünk embernek lenni. És az a gyermek, aki az ő meséin nő fel, az nem válhat rossz emberré. És az a felnőtt, aki a regényeit olvassa, az nem lehet rossz ember. Mert üzen ő a gyermeknek, a szülőnek, a tanítónak, az orvosnak, a jogásznak. És kérve, könyörögve, rimánkodva alázattal, vagy felszólítva, dühtől tüzelve üzen a politikusnak. Hogy a történelem kényes kérdéseit feszegeti? Hogy társadalmi, politikai kényes kérdéseket boncolgat? Na igen. Hisz ezekből állnak össze mindennapjaink, egész életünk. Ám segítségével ki-ki válaszokat kaphat magának. S ha többen olvasnák, és akik olvassák, meg is hallanák üzeneteit, meg is fogadnák intelmeit, tanításait, máris elkezdene jobbá válni a világ.

Ő azt mondta: „Az a dolgom, hogy hidat építsek a múlt és jövendő között. És hogy ennek a hídnak a pilléreibe beleépítsek mindent, amit a múltból a jövendőbe átvinni érdemes.” Ma, amikor oly divatos lett az a felfogás, hogy hagyd a múltat, felejtsd el, ne nézz vissza, égesd fel magad mögött a hidakat… akkor itt az ideje Wass Albertnek! Mert milyen jövőt tud szőni magának az, aki nem néz a múltba?! Hiszen a múlt történéseiből lehet merítkezni, tanulni, okulni. Valamit vinni kell magunkkal a múltból, olyan dolgokat, amik segítenek kialakítani a jövőt. Semmiből nem lehet építkezni. A tető alá alap kell! A fák az ég felé nőnek, de a földből táplálkoznak a gyökerek által. Hogy nőhetnek a rügyek, ha elvágjuk a gyökereket?

Vegyük át tőle azt a hatalmas albumot, amelyet összeállított számunkra, melyben milliónyi kép van, „szép és pontos — szavakból összerakott — fényképek, melyeket az író Rólunk küldözgetett haza Nekünk” — írta az Útravalóban 1998-ban útnak indított Wass Albert-életműsorozat első kötetéhez a Mentor kiadó. Ma, közel három évtizeddel a rendszerváltás után még mindig kevesen ismerjük őt, és még mindig nincs az őt megillető és megfelelő helyen a köztudatban és az oktatásban.

 

Itt az ideje Wass Albertnek!

 

Mihályffy Júlia

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 11:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 12:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bohém rapszódia
Ma, 17:00
A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...