Itt az idő: őszi készülődés a tavaszra
Utoljára módositva: 2019-09-12 12:46:28

Már vetni is lehet a kiürült ágyásokba, itt az ideje ásni és trágyázni azokat a részeit a konyhakertnek, ahová csak tavasszal kerül majd vetemény. Beszél a kertész arról, érdemes-e a talajtakarót használni, és hogy milyen fákat kell ebben az időszakban metszeni.

Szeptemberben az előrelátó kertészek már elkezdik a konyhakertek előkészítését a jövő évi termésre, a talajművelésen túl lehet a virágoskertek hagymás növényeit is ültetni, egyes gyümölcsfákat metszeni. A kiskerti teendőkről Kulitár Mihály, az Everde szatmárnémeti kertésze tájékoztatta lapunkat.

 

Veteményes

 

A veteményes kertben ilyenkor már el lehet vetni a spenótot, a fóliás salátákat, hagymákat, ezekből már idén késő ősszel is lehet fogyasztásra alkalmas méretűt szedni, vagy ha nem, olyan erősen meggyökereznek az ősz folyamán, hogy már februárban szedhetőek lesznek. Novemberben érdemes elvetni a korai zöldségeket, sárgarépát, petrezselymet, mert levelekkel letakarva átvészelhetik a kemény telet is, és pünkösdre már szedhető méretűre nőnek. Aki tavaszi vetést tervez, az ássa fel a kertet, de ne egyengesse el a földet, mert a téli fagy úgyis széttöredezi a rögöket. Az ásás jó a gyomok ellen, segíti az őszi csapadék és a téli olvadás jobb felszívódását. Trágyázni ugyanúgy erősen ajánlott, mint ásni, a szerves trágya kiszórásának nincs minimális mennyisége, mint ahogy túlzásba sem lehet vinni, állati eredetű szerves trágyából bármennyit fel tud venni a föld, ebből soha nem sok a sok. A trágyázást talajtakarás formájában is el lehet képzelni, tehát az esetleg összegyűjtött komposztot, fűnyesedéket most a legjobb szétteríteni a veteményesben, de szalmával vagy lehullott levelekkel is takarható a talaj. Geotextíliával letakarni a veteményesnek használt területet ősztől a tavaszi vetésig Kulitár szerint nem ajánlott, dísznövények alatt, nem használt udvarrészek gyomtalanítására talajtakarónak megfelelő, de a kertész szerint termőföldön használni már nem javasolt.

 

Virágok

 

Ilyenkor a liliomfélék hagymáit érdemes — a téli takarás megoldása mellett — kiültetni, és a jácintok, tulipánok hagymáit is kötelező most eltenni. Ezek is gyökeret eresztenek késő őszig, amíg a talaj még meleg, és tavasszal az elsők lesznek, amelyek gyönyörűen virítanak majd a kertben. Ilyenkor érdemes szétszórni a növény alól összegyűjtött porcsinrózsamagvakat is, ha új helyen köszöntené ezeket a virágokat jövő nyáron a gazda.

 

Gyümölcsfák

 

Diófát ilyenkor a legalkalmasabb metszeni, most a legkisebb a fa amúgy közismerten komoly gyökérnyomása, ilyenkor, ősz elején okozzuk a legkisebb problémát a fának az ágak levágásával. Bármilyen fát is metsz meg az ember, kötelező módon sebviasszal, fagéllel le kell kenni a csonkokat, ami lezárja a sebet, mert ha a metszésen át bejutnak a kártevők, nemcsak az ágakat, de az egész fát is tönkretehetik. Vannak olyan szerek, amelyek gombaölőt is tartalmaznak, és főleg a diófát kell olyannal lekenni, ami lezárja a nedvesség elől is, mert az üreges belsejű ágba bejutó víz télen tönkreteszi a szövetet, behordja a kártevőket. Diófa-tulajdonosok észrevehették, hogy egy ideje már hullatják a leveleiket a diófák, miközben a diójuk még meg sem érett. Kulitár úgy véli, ez a nagy nyári szárazság eredménye, s a fa szenved ilyenkor, mert nincs tápanyag-utánpótlása, de még mindig jobb, hogy a leveleit hullatja, mint ha a gyümölcsét hullatná ebben a koraérett állapotban. Íratlan törvény, hogy az őszibarackot az utolsó gyümölcs leszedése után a lehető leggyorsabban meg is kell metszeni, mert ha ezt két-három hétnél tovább halasztgatjuk, a következő alkalmas időpont a növény piros bimbós állapotában lesz, valamikor tavasszal. Máskor bajt okoz a metszőolló, haragudni fog a szerszámra a fa, és kevesebbet fog teremni. Kajsziknál is ajánlott ugyanez az időpontválasztás. Egyéb gyümölcsfákat tavasszal, a fagyok távozása után érdemes metszeni, most hadd pihenjenek, ajánlja a szakember.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...